боровинкови мъфини

Боровинкови мъфини от Кулинарната книга на малкия готвач

За Коледа Кари получи прекрасен подарък от издателство Хермес – Кулинарната книга на малкия готвач. Книгата е разкошна и е истински помощник за деца, които се интересуват от кулинария. Освен добре описаните и красиво илюстровани рецепти, в началото има и малко “обучителна” част с информация за основни кулинарни техники, предназначение на уреди и инструменти и други полезни съвети и информация.

С Кари и Мити изпробвахме няколко рецепти от книгата и решихме да ви споделим една от тях. Бях замразила боровинки преди време без ясна концепция за употребата им и боровинковите мъфини от книгата дойдоха съвсем навреме.

Продукти за 10 боровинкови мъфина

1 яйце

1/2 ч.ч. захар

2/3 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. бакпулвер

щипка сол

1 и 1/2 ч.ч. брашно

ванилия

1/2 ч.ч. замразени боровинки

6 с.л. масло

Приготвяне на боровинковите мъфини

Маслото се разтапя на котлона и се оставя да се поохлади.

Боровинките се смесват с 1 с.л. брашно и се оставят настрани. Фурната се включва на 180 градуса с вентилатор.

В голяма купа се смесват сухите съставки: захарта, брашното, бакпулвера, содата, солта. В друга купа се разбиват до хомогенност яйцето и киселото мляко. Постепенно сухата смес се прибавя към течните съставки и се бърка с миксер или телена бъркалка, докато се получи хомогенна смес. По-гъста е от стандартната смес за мъфини.

Формички за мъфини се подмазват добре с разтопеното масло с помощта на четка. останалото масло се излива в сместа и се разбърква добре.

Боровинките се изсипват в сместа и се разбърква внимателно.

Сместа за боровинкови мъфини се разпределя във формичките за печене, като се пълнят на 1/3 до 1/2 от обема си, тъй като по време на печене ще се надигнат.

Пекат се в загрятата фурна около 20-25 мин. Може да проверите дали е готово, като промушите клечка за зъби в дълбочина на мъфина – ако излезе суха, значи сместа е добре изпечена.

Извадете мъфините от фурната и ги оставете да се охладят малко, преди да ги извадите от формичките.


Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате директно на мейла си нови рецепти, идеи и съвети:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ:


Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*