Баница с овесени ядки

Бърза “баница” с овесени ядки и сирене

Наричат я още “мързелива баница”, “бъркана питка”. Приготвя се лесно и бързо и е сред любимите закуски на Кари. Удобна е и при дълго пътуване, защото изстинала е още по-вкусна – прибираме няколко парчета от баничката с овесени ядки в кутия или във фолио и сме готови да посрещнем следобедния глад посредата на дълго пътуване.

За хора, които имат проблем с холестерола, вариантът на питката е само с белтъци – става страхотно.

Тази закуска е подходяща и за бебета около годинка, когато са въведени глутенът, млечните продукти и жълтък. В този случай киселото мляко задължително е пълномаслено, сиренето е изкиснато (обезсолено), а вместо цели яйца се ползва само жълтък.

Всъщност, обикновено ако правим десерт, в който се ползват само белтъци или само жълтъци, след това каквото е останало от яйцата влиза в тази рецепта. В такъв случай може леко да се намали количеството овесени ядки или да се увеличи грамажът на киселото мляко, за да не стане питката по-суха.

Съставки

  • 200 гр фини овесени ядки

  • 300 гр кисело мляко

  • 1 ч.л. сода бикарбонат

  • 200 гр зряло саламурено сирене

  • 3 цели яйца (може да се използват и само жълтъци или само белтъци)

  • 20 гр масло или гхи

Начин на приготвяне

  • Содата се разбръква в киселото мляко и се остовя настрани да шупне.
  • Яйцата се разбиват с вилица и към тях се прибавя натрошеното сирене. Както по-горе споменах, може да се ползват само жълтъци или само белтъци, като в този случай е необходимо бройката да се увеличи с 1 или пък да се намали малко количеството овесени ядки. Може да се използва краве или козе сирене, като за бебета и малки деца е добре да е предварително изкиснато, за да не е солено.
  • Киселото мляко със содата се прибавя към яйчената смес и се разбърква. Маслото се разтапя и се прибавя към сместа. Изсипват се и овесените ядки и отново се разбърква добре. Ако ви се струва, че сместа е твърде рядка и разлята, може да добавите още овесени ядки. Ако пък е станала прекалено гъста, добавете още кисело мляко или още едно яйце, иначе може да стане по-суха питка.
  • Докато ядките леко набъбнат, фурната се загрява на 180 C с вентилатор.
  • Кръгла тавичка се застила с хартия за печене и сместа се разстила отгоре с дебелина около 1 пръст.
  • Пече се 20-25 мин до зачервяване.
  • Отлично се комбинира с чаша айран и пръчици краставичка.

Разгледайте и останалите ни идеи за закуска.

Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*