Мекици

От тетрадката на баба: Мекици

Когато си на гости на баба, закуската е ясна – бухти или мекици.

Има много вариации в рецептата – с прясна или суха мая, с кисело или прясно мляко… Баба обикновено се ръководи от наличностите в хладилника, а не от написаното в книгите с рецепти, но все пак ето един от найните начини да ни зарадва сутрин:

Съставки ЗА 5 ПОРЦИИ

  • 400 гр брашно

  • 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко

  • 20 г прясна мая

  • 1 равна ч.л. сол

  • 1 равна с.л. захар

  • 1 и 1/2 ч.ч. олио

Маята се стрива със захарта и се размива с хладката вода (може да ползвате мляко вместо вода). Към нея при непрекъснато бъркане с дървена лъжица или миксер с бъркалки за тесто се прибавят солта и брашното. Полученото тесто се оставя да втаса.

Може да приготвите тестото от вечерта, да покриете с прозрачно фолио и да оставите купата да втасва в хладилника до сутринта. Алтернативата е да втаса в топла стая за 1-2 часа, докато увеличи обема си.

Олиото се загрява в дълбока тенджера на котлона. Количеството от 1 и 1/2 ч.ч. олио е ориентировъчно според размера на тенджерата – необходимо е олиото да покрива 2-3 см. над дъното на съда.

От втасалото тесто с намаслени или мокри ръце се късат топчета, които се разтеглят до оформяне на плоска питка.

След като мазнината е загряла добре, всяка мекица се пържи от двете страни за няколко минути до златисто. Ако желаете, след разстилане на тестото, може да добавите малко натрошено сирене и да затворите мекицата на калцоне преди пържене.

Изпържените мекици се поставят в чиния върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Поднасят се топли с пудра захар, сирене, домашно сладко или мед.

мекици

Още от рецептите на баба вижте тук.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*