Питки със сирене

Питки със сирене

Тези питки със сирене са много лесни и вкусни, отлично допълнение към гювече, салата или самостоятелно за закуска с резен домат или с мед.

Тъй като рецептата не съдържа яйца, подходящи са и за бебета под 1 година. Брашното може да е изцяло пшеничено, но добре се получава и с микс от пшеничено и лимецово, например. Сиренето трябва да е твърдо, зряло, като в оригиналната рецепта се ползва краве, но на нас ни харесва и микс от краве и козе сирене.

Съставки за 6 питки

  • 1 ч.ч. кисело мляко

  • 150 гр бяло саламурено сирене

  • 2 ч.ч. (около 300-350 гр) брашно

  • 1 ч.л. сода за хляб

  • 20 гр масло

Начин на приготвяне

  • Фурната се включва на 190 градуса. Широка тавичка се застила с хартия за печене.
  • Содата се разбърква в киселото мляко да шупне.
  • Сиренето се настъргва на ситно или се намачква добре.
  • В голяма купа се смесват шупналото мляко, сиренето и пресятото брашно. Бърка се с лъжица, след което се замесва меко тесто.Тесто за питки със сирене
  • От тестото се оформят 5-6 топки (долу-горе с големината на топка за тенис, но по-плоски). Тестото е меко и лепкаво, така че не се притеснявайте, че не се оформят перфектни топки. Подреждат се в застланата с хартия тавичка на растояние езна от друга.
  • В центъра на всяка питка с пръст се прави вдлъбнатина и се поставя парченце масло.Питки със сирене
  • Питките се пекат до зачервяване (около 30 минути).Питки със сирене

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*