содена питка за бъдни вечер

Содена питка

Иван Вандов отново ни гостува в блога. Освен с разкошните снимки, той не спира да ни изненадва и с фантастични рецепти. А отскоро със съпругата си имат и кулинарен блог, където творят красиви и вкусни ястия. Днес ви представяме тяхната постна содена питка.

ПРОДУКТИ

700 гр. брашно тип 500

2 ч.л. хлебна сода

2 ч.л. сол

2 ч.л. мед (втечнен)

500 мл газирана вода

100 гр семена (сусам, лененео семе, мак, слънчогледови ядки и каквито още ви харесват)

продукти за питка

ПРИГОТВЯНЕ

Смесваме брашното със солта и содата, объркваме и после пресяваме сместа. Добавяме семената и ги разбъркваме леко. Добавяме меда и газираната вода и омесваме тестото с дървена лъжица. Меси се изключително малко, добавяме брашно просто докато спре да лепне и е готово. Няма нужда да почива или престоява.

Слагаме в тавичка (аз ползвах чугунен тиган) 20-28 см, поръсваме с брашно и с много остър нож правим два разреза във формата на кръст. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 10-12 ми След това намаляме на 180 градуса и печем още 30-40 мин. или до готовност.

питка

Тази рецепта е чудесна за Бъдни вечер, когато на масата трябва да има постна питка с паричка. Вярването е, че на когото се падне парата, ще е здрав и с късмет през цялата година. Питката се разчупва от най-възрастния в семейството. Първото парче е за Богородица, второто за къщата. Следващите се раздават на всеки около масата и се нареждат пожелания. На трапезата има 7, 9 или 11 постни ястия, големият брой символизира плодородието и благоденствието, на което семейството се надява.

Последвайте Jolly Recipes в Instagram за още вкусни изкушения.

Вижте още домашните талиателе ала Вандов, както и домашния телешки бургер.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*