баклава с шамфъстък

Баклава с шамфъстък

Това е една изключително лесна рецепта за баклава. Без да преувеличавам, 3-годишният Мити си я изпълни почти сам, аз отговарях само за горещия сироп.

Продукти за баклава с размери 20х30 см.

1/2 пакет фини кори за баница (10 листа)

100 гр масло

200 гр белен печен несолен шамфъстък

За сиропа:

200 мл вода

300 гр захар

Кората на 1/2 лимон

Приготвяне

Първо се приготвя сиропът. Водата и захарта се оставят на среден огън, докато водата заври и захарта се разтопи. Оставя се да покъкри няколко минути на тих огън и се дърпа от котлона. Добавя се ситно настъргана кора на 1/2 лимон. Оставя се да изстине.

Фурната се включва на 160 градуса с вентилатор. Маслото се разтапя на слаб котлон. Шам фъстъкът се смила в блендер на ситни трохи.

Тавичка с размери 20х30 см се подмазва добре с масло с помощта на четка. Точените кори се разрязват наполовина (с оглед на размера на тавичката). Поставя се един лист, намазва се с масло. Следва втори лист и пак се намазва. Така се редят 7 листа точени кори. Поръсва се обилно с шамфъстък.

Следват отново 7 листа точени кори, всеки от които намазан с разтопеното масло. Поръсваме с втора порция смлян шамфъстък, като оставяме малко количество и за накрая.

Финалът е с останалите листа точени кори, всеки от които намазан с масло. Накрая баклавата се разрязва на квадрати или ромбове с помощта на остър нож. Поръсва се с останалия шамфъстък и се пече в загрятата фурна около 35 минути.

Щом се зачерви, изважда се и още гореща се залива с изстиналия захарен сироп. Оставя се да се охлади напълно.

Съхранява се на стайна температура.

готова баклава

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате директно на мейла си нови рецепти, идеи и съвети:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*