Еклери с яйчен крем

От тетрадката на баба: Еклери с яйчен крем

Баба ми е царицата на еклерите. Правят се за всеки празник и семейно събиране. Още от малка си спомням – като ги приготви, слага тавата в мазата на хладно, а ние нетърпеливо се чудехме как да се промъкнем, за да грабнем по един тайно.

Неслучайно една от любимите ми приказки за барбароните е как мама Барба и децата приготвят торта-изненада за рождения ден на татко Барба. Еклерова торта, естествено. Всички с ентусиазъм помагат, докато Барбарири решава да скрои номер – преобразява се на еклер и необезпокояван започва да си хапва.

Кари също много обича тази приказка и често я четем. Не толкова често правим еклери – предпочитаме да ходим на гости на баба 🙂

СЪСТАВКИ

За пареното тесто

1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
4 яйца
1 белтък

За крема

1 л прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
7 с.л. брашно
75 гр краве масло
1 жълтък
1 ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Водата и маслото се слагат в тенджера на котлона и се загряват до кипване.

Добавя се наведнъж цялото брашно (предварително пресято) и на слаб до умерен котлон се бърка интензивно с дървена лъжица, докато започне да се образува тесто, което се отлепва от стените на съда. Идеята е да се отнеме влагата.

След като стане достатъчно плътно, прехвърля се в купа и се оставя малко да поизстине.

Фурната се включва на 200 C с вентилатор.

Когато тестото е все още леко топло, започва прибавянето на яйцата на стайна температура. Прибавят се едно по едно, като след всяко се бърка с дървената лъжица до пълно абсорбиране.

Подготовка на парено тесто

С готовото тесто се пълни пош или шприц. В тава върху хартия за печене се шприцоват еклери в желаната големина и форма на разстояние около 2 см един от друг.

Пекат се първоначално на 200 градуса около 15 мин, след което се намалят на 160 градуса за още 15 мин.

Готовите еклери се оставят да се охладят напълно, преди пълненето с крема.

Време е за крема

В малка част от студеното мяко се разтварят брашното. Прибавя се 1/2 ч.ч. чахар и жълтъкът и се разбърква добре.

Подготовка на парено тесто

През това време на котлона се кипва млякото с останалата 1 ч.ч. захар. Щом заври, котлонът се намаля.

Към яйчено-брашнената смес се добавят няколко супени лъжици от врящото мляко, за да се поизравни температурата, след което тази смес се изсипва в подсладеното мляко на котлона и интензивно се бърка с метална бъркалка, за да не стане кремът на бучки. Бъркането на котлона продължава до сгъстяване на крема.

Отдръпва се от котлона и докато е още горещо, се добавя нарязаното на малки парчета масло. Бърка се до разтапяне на маслото. Във все още топлия крем се добавя и ванилията.

Варен яйчен крем

Ако въпреки цялото бъркане, кремът е станал на бучки, докато е още горещ, може да го прецедите през цедка или сито.

Изстиналите еклери се пълнят с леко топъл крем (не горещ). Може да сложите крема в шприц и да пълните през малка дупка или пък да разрежете еклерите и да поставяте крема с лъжица.

Готовите еклери се поръсват с пудра захар и се оставят на хладно да “отпочинат”, за да може тестото да поеме от влагата на крема.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

https://www.instagram.com/p/B3oWWhMjt-I/

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*