Канелени меденки

Канелени меденки

Всяка година преди Коледа започвам да търся и да разпитвам за сполучлива рецепта за канелени меденки. Всеки път си казвам “Ако се получат добре, ще си запиша рецептата.” Получават се и… не си записвам рецептата. Ето, добре че вече имам блог, та догодина да ми е лесно. Всъщност най-вероятно ще реша да изпробвам нещо ново…

Съставки

  • 1 яйце

  • 250 гр брашно

  • 1/2 ч.ч. захар

  • 50 мл олио

  • 4 с.л. мед

  • 1 ч.л. сода бикарбонат

  • 1 ч.л. канела

  • 1/4 ч.л. индийско орехче

  • 1/4 ч.л. джинджифил на прах

  • Няколко капки ванилия

  • За декорация: шоколад; пудра захар; роял айсинг

Начин на приготвяне

  • В купа се смесват яйцата, захарта, олиото и меда. Бъркат се с миксер или с лъжица до хомогенна смес.
  • Добавят се содата и подправките, след което по малко се прибавя от брашното (пресято) и се бърка до оформяне на тесто.Приготвяне на тесто за меденкиПриготвяне на коледни сладки
  • Когато започне да става трудно бъркането с лъжица, преминете към месене с ръка. Трябва да се получи меко и гладко тесто, като може да се наложи да прибавите допълнително брашно или пък да остане малко от предварително приготвеното.
  • Печката се включва на 200 градуса. Голяма тава се застила с хартия за печене.
  • Тестото се разточва върху набрашнен плот до кора с дебелина около половин см. Тесто за коледни сладкиТесто за коледни сладки
  • Започва забавната част – изрязване на формичките. Може да използвате готови форми за сладки или ръба на чаша.Коледни сладки
  • Меденките се нареждат в застланата с хартия за печене тава. Пекат се около 8 минути или докато по ръбовете добият златист загар. Ввремето зависи и от размера на формичките. Препоръчвам, ако имате по-големи и по-малки формички, в една тава да нареждате сходен размер сладки, за да имат еднакво време за изпичане.
  • Готовите меденки се оставят да се охладят. Съхраняват се в плътно затворена кутия. Ако сте разточили кора с дебелина около 0.5 см, меденките остават полу-мекички, дори след като изстинат. Ако са били по-тънки, ще са хрупкави и ще са им необходими няколко дни в затворената кутия, за да отпуснат.Меденки
  • По желание може да ги декорирате или да ги слепите с шипков мармалад.Канелени меденки

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*