Кейкпопс от сладък салам

На гости: Кейкпопс от сладък салам

Племенниците ми обожават салам торта. Вкъщи никога не съм се сещала да правя, но сестра ми редовно приготвя за празници и делници. Звучи като доста обикновен десерт, но не и ако се направи като кейкпопс – “близалки” за ядене, декорирани с шоколад и разноцветни пръчици.

Не един и два пъти този десерт е обирал овации на детските рождени дни. И най-хубавото – децата могат да си ги приготвят сами. Представям ви Моника и Ева и техните страхотни кейкпопс от сладък салам.

Съставки

  • 1 пакет (270 гр.) обикновени бисквити Закуска

  • 1 пакет (140 гр) обикновен локум

  • 100 гр млечен шоколад

  • 125 гр масло

  • 1 с.л. какао

  • По желание: 2 десерта Родопче

  • По желание: 1/2 ч.ч. орехи

  • Клечки за шишчета

  • За декорация: 100 гр бял и/или млечен шоколад; захарни и шоколадови пръчици; кокосови стърготини

Начин на приготвяне

  • Локумът се нарязва на дребно. Бисквитите се начупват на малки парченца. Шоколадът и родопчетата се накълцва на ситно. Орехите (ако ползвате) се накълцват на много ситно.Продукти за сладък салам
  • На слаб огън на котлона слагаме маслото, 1/2 ч.ч. вода и добавяме локума. Бъркаме, докато локумът леко се разтопи.Приготвяне на сладък салам
  • Сваляме от котлона, добавяме какаото, начупения шоколад и родопчетата и разбъркваме също да се разтопи.
  • Към сместа прибавяме начупените бисквити и орехите (ако ползваме) и разбъркваме добре. Приготвяне на сладък салам
  • Традиционната рецепта е от така получената смес да се оформи сладък салам. За целта се разстила фолио за свежо съхранение и сместа се изсипва отгоре и се оформя на руло. Прибира се в хладилника да стегне за една нощ. Сервира се на резени.
  • По-интересната алтернатива за поднасяне на сладкия салам са кейкпопс (идва от lolipops или близалки на английски).
  • Сместа се оформя на малки топчета с големина на орех.
    Приготвяне на кейкпопс от сладък салам
  • Всяко топче се набожда с клечка за шишче и се оставят в хладилника за няколко часа да стегнат. Обикновено клечките за шишчета са по-дълги, така че може да ги срежете, за да изглеждат по-симетрично на фона на малкото топче.
  • Идва ред на декорацията. Шоколадът (бял, черен и/или млечен) се разтапя на водна баня. Пръчиците и кокосовите стърготини се изсипват в отделни купички.
  • Всяка близалка се топва хубаво в избрания шоколад, след което клечката се забожда върху стиропор, за да стегне шоколадът.
  • Може да оставите топчетата само с шоколад или, докато той е още мек, да поръсите обилно с кокосови стърготини или захарни/шоколадови пръчици, така че да полепнат добре.
  • Кейкпоп-ите се оставят да стегнат. Поднасят се забодени върху подложка от стиропор или с топчетата надолу върху хартиени кошнички за бонбони.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*