На козунака трябва да се говори нежно, да му се усмихва човек, докато го меси и усуква, да си мисли за хубави неща. Това е една от тайните за приготвянето на вкусен, мек и въздушен сладък обреден хляб.
Рецепти за Великденски козунак може да откриете безброй. Независимо на коя от тях се спрете, ето
още някои общи съвети за отличен резултат:
- Качествени продукти. Козунак се прави с високоглутеново брашно, което помага за оформянето и задържането на обема и за получаването на т.нар. “конци”. Не случайно мелниците предлагат специални брашна за козунаци. За да се получи пухкава и въздушна текстура, пресейте брашното няколко пъти. Пресните яйца, качественото масло и хубавата мая (или квас) са друг важен елемент.
- Топли продукти, топло помещение. Кухнята трябва да е топла, да няма течение. Всички продукти трябва да са на стайна температура, извадете ги достатъчно рано от хладилника, за да се адаптират.
- Дълго месене, дълго втасване. Козунакът изисква дълго месене, за да се налее с кислодод и да се получи така желаната влакнеста структура. И дълго втасване, защото захарта удължава времето за този процес. Така че колкото по-сладък искате да е козунакът (съответно с повече захар), толкова повече време ще му трябва да втаса. Не бива да прекалявате, защото освен това тя утежнява тестото.
На пук на извънредното положение днес в блога имаме гости. Виртуално. Пепи и дъщеря й Мария приготвиха за нашата рубрика На гости вълшебен Великденски козунак. Ето тяхната рецепта:
