козунак

На гости: Великденски козунак

На козунака трябва да се говори нежно, да му се усмихва човек, докато го меси и усуква, да си мисли за хубави неща. Това е една от тайните за приготвянето на вкусен, мек и въздушен сладък обреден хляб.

Рецепти за Великденски козунак може да откриете безброй. Независимо на коя от тях се спрете, ето

още някои общи съвети за отличен резултат:

  1. Качествени продукти. Козунак се прави с високоглутеново брашно, което помага за оформянето и задържането на обема и за получаването на т.нар. “конци”. Не случайно мелниците предлагат специални брашна за козунаци. За да се получи пухкава и въздушна текстура, пресейте брашното няколко пъти. Пресните яйца, качественото масло и хубавата мая (или квас) са друг важен елемент.
  2. Топли продукти, топло помещение. Кухнята трябва да е топла, да няма течение. Всички продукти трябва да са на стайна температура, извадете ги достатъчно рано от хладилника, за да се адаптират.
  3. Дълго месене, дълго втасване. Козунакът изисква дълго месене, за да се налее с кислодод и да се получи така желаната влакнеста структура. И дълго втасване, защото захарта удължава времето за този процес. Така че колкото по-сладък искате да е козунакът (съответно с повече захар), толкова повече време ще му трябва да втаса. Не бива да прекалявате, защото освен това тя утежнява тестото.

На пук на извънредното положение днес в блога имаме гости. Виртуално. Пепи и дъщеря й Мария приготвиха за нашата рубрика На гости вълшебен Великденски козунак. Ето тяхната рецепта:

Пепи и Мария