Линцер сладки

Линцер сладки

Майката на моя приятелка ми даде бурканче домашно сладко от дюли със заръка да го ползвам за рецепта в блога. Дойде тъкмо навреме за приготвянето на любимите ми линцер сладки. Това са нежни бисквитки с бадемово брашно, които отлично се комбинират точно с такъв тип конфитюри и сладка с леко кисела нотка.

Съставки

  • 150 гр бадемово брашно

  • 200 гр бяло брашно

  • 1 яйце

  • 150 гр масло

  • 80 гр пудра захар

  • 1 ч.л. канела

  • 1/4 ч.л. смляно индийско орехче

  • 1/4 ч.л. смлян джинджифил

  • 1/2 ч.л. лимонови стърготини (сушени или настъргана кора от лимон)

  • Няколко капки ванилова есенция

  • За декорация и слепване
  • Пудра захар

  • Сладко по избор (ягоди, малини, дюли, кайсии)

Начин на приготвяне

  • Маслото се нарязва на кубчета исе разбива заедно с 80 гр пудра захар до пухкав крем.
  • Прибавя се яйцето и относо се разбива.
  • Прибавя се бадемовото брашно. Ако нямате, може да използвате цели обелени бадеми (или лешници), които да смелите много фино в блендер заедно с 1 с.л. кристална захар. Захарта спомага за това смлените ядки да не слепват, а да останат на трохи.Тесто за Линцер сладки
  • Прибавят се ароматите и се разбива отново с миксер.
  • Постепенно се прибавя пресятото брашно, като се бърка с лъжица до получаване на много меко тесто.
  • Разделете тестото на 2 или 3 части, всяка увийте във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за минимум 1 час. На този етап тестото ще бъде доста меко. Не добавяйте повече брашно, щом стегне в хладилника, ще е отлично за разточване.Тесто за Линцер сладки
  • След като тестото е престояло в хладилника и е стегнало, извадете първата топка. Включете фурната на 180 градуса. Застелете голяма тава с хартия за печене.
  • Върху добре набрашнен плот разточете кора с дебелина около 3-4 мм.
  • Пригответе формички за изрязване на тесто. Линцер сладките се слепват две по две, като горната бисквитка е с различни разрези и дупки. Т.е. трябва да приготвите чифтове бисквитки с еднаква форма – например, звезди, сърца или кръгове (изрязани с чаша). Изрежете необходимите формички и ги подредете в тавата.
  • Половината от вече подредените бисквитки остават цели, а на останалата половина изрежете малки дупки в желана форма – например, малки кръгчета, изрязани със сламка; зигзагообразни и звездовидни дупки, изрязани с форми за шприцоване. Това допълнително рязане е добре да става в тавата, за да сте спокойни, че бисквитките са наредени при още стегнало тесто и няма да се разкъсат или смачкат.Линцер сладки
  • Ако тестото омекне твърде много по време на работа, приберете го отгново в хладилника и продължете работа с ввтората топка. Ако ви хартиса тесто, а тавата вече е пълна, приберете в хладилника за следващата доза.
  • Подредените линцер сладки се пекат в загрятата фурна около 10 минути. Времето зависи от размера на формичките (и от фурната, разбира се). Готовите сладки имат лек златист загар по краищата.Линцер сладки
  • Изпечените бисквитки се изваждат от фурната и се оставят да се охладят. Същата процедура повтаряме и с останалото тесто от хладилника.
  • Сглабяне на линцер сладките
  • Подредете всички бисквитки с дупки върху хартия за печене и щедро ги поръсете с пудра захар с помощта на цедка.Линцер сладки
  • Всички цели бисквитки намажете от долната страна със сладко по избор. Подходящи са гъсти лепкави сладка с кисела нотка, която да контрастира на захарта отгоре. Аз смесих конфитюри от дюли и ягоди. Други подходящи са малини и кайсии, например.
  • Върху всяка бисквитка със сладко се поставя за похлупаче неин близнак с пудра захар. По този начин (с предварителното поставяне на пудра захар) през дупчиците се вижда сладкото и се получава красив контраст на цветовете.
  • Готовите линцер сладки се съхраняват на стайна температура в плътно затворена кутия.
Линцер сладки

А тук може да си припомните и нашите канелени меденки.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*