Морковени курабийки с крема сирене

Морковени курабийки с крема сирене

Имате ли торта с моркови? Ние нямаме, друг път ще ви направим. Сега сме приготвили нещо също толкова вкусно – морковени курабийки, слепени с маслен чийзкрем.

Всъщност тези курабийки могат да се приготвят и без моркови 🙂 Правила съм ги с червено цвекло, за да подарявам “ядливи” мартенички на 1 март. Правила съм ги и с тиква, опитвала съм и микс, винаги се получава.

ПРОДУКТИ ЗА 24 ИНДИВИДУАЛНИ СЛАДКИ (12 СЛЕПЕНИ):

1 яйце на стайна температура

1 ч.ч. захар (50:50 бяла кристална и кафява)

100 гр масло на стайна температура

1 ч.ч. брашно

1 ч.л. сода бикарбонат

1/4 ч.л. сол

1 ч.л. канела

1/2 ч.л. индийско орехче

1/2 ч.л. смлян джинджифил

1 ч.ч. ситно настъргани моркови

1 ч.ч. едро смлени орехи

1/2 ч.ч. стафиди

1/2 ч.ч. сушени червени боровинки (може да включите и други сушени плодове по избор)

1 ч.ч. фини овесени ядки

За крема:

250 гр крема сирене

20 гр масло

1 ч.ч. пудра захар

1 ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маслото се разбива със сахарта. Към тях се прибавя яйцето и отново се разбива с миксер.

Брашното се пресява заедно със солта, содата, канелата, индийското орехче и джинджифила и на части се прибавя към маслено-яйчената смес, като се разбива на ниска степен с миксер.

Фурната се включва на 180 градуса с вентилатор.

Към сместа се добавят овесените ядки и смлените орехи (правила съм сладките и със сурови лешници, също се получава чудесно). Изсипват се и настърганите моркови (както споменах, може да се включи настъргано червено цвекло, тиква). Добавяме и стафидите и боровинките (последния път нямах стафиди и добавих накълцани кралски фурми, които тъкмо си бях донесла от Мароко). Бърка се хубаво с лъжица, докато съставките се разпределят равномерно в сместа.

Голяма тава се застила с хартия за печене. Със супена лъжица се загребва от сместа и се оформят купчинки в тавата на около 2-3 см разстояние. Купчинките се изравняват отгоре и се оформят с лъжицата като кръгли дискове. Имайте предвид, че по време на печене курабийките се “разливат” и увеличават диаметъра си може би двойно, така че загребвайте по-пестеливо. Отдавна не бях правила тази рецепта и бях забравила това, та нашите курабийки станаха по-малко на брой и направо гигантски.

Пекат се в загрятата фура 15-16 мин. Готовите сладки са все още леко меки и лепкави, но по краищата са изпечени.

Готовите сладки се оставят да изстинат напълно, преди да бъдат извадени от тавата (иначе може да се счупят).

През това време се приготвя кремът за слепване.

Маслото, крема сиренето, ванилията и пудрата захар се разбиват с миксер до гладък крем. От него се загребва по 1 с.л., поставя се върху опаката страна на една бисквита, а отгоре се притиска с втора, така че да се оформи сандвич.

Сладките се съхраняват на студено.

  • Морковени курабийки с крема сирене
  • Морковени курабийки с крема сирене
  • Слепване на морковени курабийки

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*