напукани какаови сладки

Напукани какаови сладки

Една от класиките през декември е правенето на напукани какаови сладки.

Сладките имат наситен какаов вкус и красива “снежна” повърхност от пудра захар.

Съставки

  • 2 яйца

  • 100 гр захар

  • 60 мл. олио

  • 100 гр брашно

  • 30 гр (1/3 ч.ч.) неподсладено какао на прах

  • няколко капки ванилия

  • 1/2 пакетче бакпулвер

  • Щипка сол

  • Пудра захар за овалване

В купа смесете сухите съставки (брашното, какаото, бакпулверът и солта).

В друга купа разбийте яйцетата със захарта, добавете олиото и ванилията и отново разбийте.

На части започнете да прибавяте сухите съставки към яйчената смес и бъркайте с шпатула. Бъркайте и добавяйте на части, докато не свърши цялото брашно. Не се получава точно тесто, по-скоро стегната хомогенна смес.

Увийте във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за 1-2 часа. Целта е тестото за нашите напукани какаови сладки да стегне, така че после лесно да се оформят.

Извадете тестото от хладилника. Голяма тава покрийте с хартия за печене. Включете фурната на 180 градуса.

В купичка изсипете пудра захар за овалване на сладките.

Късайте от тестото малки късчета и оформете топчета колкото орех. Всяко от тях внимателно овалвайте от всички страни с пудрата захар, изтръсквайте от излишното и подреждайте на разстояние в тавичката.

Пече се около 10-12 минути в загрятата фурна. Сладките се надуват от бакпулвера, но тъй като пудрата захар образува нещо като защитетн филм и не могат свободно да увеличат обема си, се пукат. Така се получава красивата шарка от какаото вътре и “заснежената” повърхност.

Още топли са мекички, не печете прекалено дълго, защото ще станат твърде сухи и изключително твърди. Втвърдяват се след като изстинат. Съхраняват се в плътно затворена кутия, в която след няколко дни отново омекват.

напукани сладки

Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*