Орехчета с крем

На гости: Орехчета с крем

Помните ли орехчетата от едно време? Любимите ми сладки от детството оживяват в уютната кухня на едно прекрасно голямо семейство. На гости сме на Венцислава и трите й дъщери Стели, Деси и Бели, които ни показаха как приготвят орехчета с млечен крем.

Венцислава е страхотен кулинар и в нейната кухня винаги мирише вкусно. А когато имаш и такива помощници, резултатът е ясен 😉.

За приготвянето на сладки орехчета е необходима специална преса. Може да е електрическа (прилича на гофретник) или от обикновените, които се загряват върху котлон, и двата варианта са на доста прилични цени. В случай че не откривате някоя забравена стара преса в бюфета на баба си, ето от тук може да си поръчате.

В рецептата по-долу орехчетата се пълнят с млечен крем с орехи. Ако желаете, може да опитате и слепване с шоколадов ганаж или пък с мармалад.

Съставки

  • За орехчетата
  • 3 яйца

  • 1 ч.ч. захар

  • 1/2 ч.ч. олио

  • 1/2 ч.ч. кисело мляко

  • 1 пакетче (10 гр) амонячна сода

  • 1 пакетче бакпулвер

  • Около 500 гр бяло брашно (за средно меко тесто)

  • За крема
  • 2 ч.ч. прясно мляко

  • 2 с.л. брашно

  • 3 с.л. кристална захар

  • 125 гр краве масло

  • 5 с.л. пудра захар

  • 1 ванилия

  • 150 гр смлени орехи

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на ореховите черупки
  • Яйцата (на стайна температура) се разбиват със захарта.
  • Към киселото мляко се прибавя амонячната сода и се разбърква. Оставя се за няколко минути.
  • Към яйчената смес се прибавят киселото мляко със содата и олиото и отново се разбива.
  • На части се прибавя пресятото брашно с бакпулвера и се бърка. Щом бъркането стане трудо, се замесва тесто. Прибавя се брашно, докато стане средно меко тесто и се оформи топка.Тесто за сладки орехчета
  • От тестото се откъсват малки парченца и се оформят топки с големина на лешник.Сладки орехчета
  • Подготвяте пресата за орехчета. Ако е електрическа, трябва да се включи да загрее. Обикновените преси се загряват на котлона от двете страни. Гнездата се подмазва с олио с помощта на силиконова четка или салфетка.
  • Във всяко гнездо на пресата се поставя топче тесто. Пресата се затваря и дръжките се притискат добре, за да се разпредели равномерно тестото, след което се отпускат, за да излезе въздухът.Сладки орехчета
  • При електрическа преса орехчетата се пекат около 5 минути, не се обръщат. При обикновена преса се поставя на котлона по 2-3 минути от всяка страна. Ако котлонът ви е керамичен, внимавайте пресата да не надере плота. Орхчетата се изпичат бързо, така че наблюдавайте да не загорят. Готовите сладки имат приятен лек загар.
  • Готовите орехови черупки се оставят да се охладят напълно.Сладки орехчета
  • Приготвяне на крема
  • Половината прясно мляко (1 ч.ч.) се поставя на котлона заедно със захарта да заври.
  • В останалата 1 ч.ч. прясно мляко се разтваря брашното и се прибавя с бъркане към млякото на котлона. Бърка се, докато се сгъсти. Добавя се ванилията.
  • Мекото масло се разбива с пудрата захар до пухкав крем.
  • След като млечният крем поизстине, се смесва с масления, добавят се и смлените орехи и се разбърква добре до хомогенност.
  • Ореховите черупки се пълнят с млечния крем и се слепват две по две. Хубаво е да престоят поне една нощ, за да поомекнат от крема.
https://www.instagram.com/p/B7Ib9NHDfjh/

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*