Тиквеник

Тиквена баница (тиквеник)

Чудя се защо “тиквеник” се използва като обидна метафора. Ама това е чудесен десерт, не така с лошо за него 😊. Обичам тиквата във всичките й вариации в менюто. Кари я предпочита в ролята на зеленчук в крем супа. Аз пък съм фен на десертите с тиква (като в нашия чийзкейк). Баницата с тиква също е сред любимите рецепти през зимата, а с наближаването на Коледа си е направо в задължителния списък.

Съставки

  • 1 пакет фини точени кори (500 гр)

  • 1 кг тиква (почистена и обелена)

  • 1 ч.ч. захар

  • 1/2 ч.ч. златни стафиди

  • 1 ч.ч. орехи

  • 3 с.л. олио + допълнително за подмазване

  • 1 ч.л. канела на прах

  • 1/4 ч.л. джинджифил на прах

  • 1/4 ч.л. индийско орехче на прах

  • Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне

  • Тиквата се настъргва с едро ренде или в блендер.
  • В тенджера на котлона се поставя настърганата тиква, 3 с.л. олио и захарта и на среден огън се задушава, докато тиквата омекне. Отделената от тиквата вода се изпарява и се получава нещо като гъста каша.Тиква
  • Към сварената тиква се добавят орехите, накълцани на ситно, стафидите и подправките (канела, индийско орехче и джинджифил). Разбърква се и сместа се оставя да поизстине.
  • Тавичка (кръгла или правоъгълна) се подмазва с малко олио. Фурната се включва на 180 градуса.
  • Фините точени кори се разстилат по две и с помощта на четка се намазнява с олио горната кора.Кори за баница с тиква
  • На късата страна се разстила от сместа. Навива се на стегнато руло и се реди в подмазаната тавичка. Така продължаваме и с останалите кори.Тиквеник
  • Отгоре също се поръсва с малко олио, особено крайчетата.Тиквеник
  • Тиквената баница се пече в загрятата фурна до златисто, около 40 мин.Тиквеник
  • След като поизстине, се поръсва с пудра захар. Гарнира се с топка ванилов сладолед.
Баница с  тиква

Припомняме ви и още една рецепта за сладка баница, този път с локум.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*