добуш торта

От тетрадката на баба: Добуш торта с еклеров крем

Това е един от вкусовете на моето детство. Тази торта е маркирала редица важни събития и празници в семейството ни. Внимание, моля да не се бърка с унгарската торта Добуш! Бабината Добуш торта е друга. По-хубава е!

Баба я правеше в една дълбока и много голяма тава. Вероятно е правила двойна доза от тестото и крема, за да я напълни. Блатовете в нейната торта бяха поне 7-8, а може и повече – натискаш с ножа да срежеш, а той потъва ли потъва.

Съставки ЗА ТОРТА С ДИАМЕТЪР 24 СМ

  • За блатовете
  • 2 яйца

  • 1 ч.ч захар

  • 3 с.л. прясно мляко

  • 3 с.л. олио

  • 1 ч.л. сода бикарбонат

  • Около 400 гр брашно + малко при разточването

  • За крема
  • 700 Мл прясно мляко

  • 1 ч.ч. захар

  • 1 жълтък

  • 5 с.л. брашно

  • 40 гр масло

  • 1 ванилия

  • 1/2 ч.ч. смлени орехи

  • По желание: Няколко супени лъжици течен шоколад

добуш торта

Описаните съставки са за торта с диаметър около 24 см. Ако ползвате тортена форма 28 см, ще е необходимо да увеличите тестото и крема с 1/3.

Приготвяне на блатовете

Яйцата се разбиват със захарта с помощта на бъркалка. Добавят се млякото и олиото. Брашното се пресява заедно със содата и на части се прибавя към яйчената смес, като се бърка добре. Трябва да се оформи меко нелепкащо тесто. В зависимост от размера на яйцата, може да е необходимо повече или по-малко от указаното количество брашно.

Тестото се разделя на 5 равни части, от които се оформят топки.

Фурната се включва на 170 градуса.

Всяка топка тесто се разточва на тънка кора с дебелина около 1-2 мм. Най-добре е това да става директно върху хартия за печене, за да не се притеснявате, че ще развалите формата на блата при пренасяне в тавата. След като е разточена кората с размер малко по-голям от желания диаметър, с помощта на ринг или обръча на тортена форма изрежете правилен кръг. Надупчва на места с вилица и заедно с листа хартия за печене се слага в голяма тава.

Всеки блат се пече около 5 минути в загрятата фурна. Докато първият блат се пече, може да разточвате втория и така последователно, докато са готови всички.

При френска селска торта блатовете изрязвахме в необходимата форма и диаметър след печене. Тези обаче стават по-твърди след изпичане и затова е по-подходящо рязането да се извърши при суров блат.

Блатовете се оставят да се охладят напълно. Щом изстинат, стават доста хрупкави, но това не бива да ви притеснява, ще омекнат добре от крема след това.

Приготвяне на крема

Кремът е вече познатият от домашните еклери.

В малка част от студеното мяко се разтварят брашното. Прибавя се 1/2 ч.ч. чахар и жълтъкът и се разбърква добре.

През това време на котлона се кипва млякото с останалата 1 ч.ч. захар. Щом заври, котлонът се намаля.

Към яйчено-брашнената смес се добавят няколко супени лъжици от врящото мляко, за да се поизравни температурата, след което тази смес се изсипва в подсладеното мляко на котлона и интензивно се бърка с метална бъркалка, за да не стане кремът на бучки. Бъркането на котлона продължава до сгъстяване на крема.

Отдръпва се от котлона и докато е още горещо, се добавя нарязаното на малки парчета масло. Бърка се до разтапяне на маслото. Във все още топлия крем се добавя и ванилията.

Сглабяне на тортата

Сглабянето става при изстинали блатове и горещ крем.

Ако решите да добавите течен шоколад, необходимо е леко да го разтопите на котлона (да стане по-течен). Както се досещате, в оригиналната рецепта на баба течен шоколад няма. Тортата е изключително вкусна и с тази добавка, и без нея.

Върху голям поднос поставяме ринга, използван за оформяне на блатовете (без дъното). В ринга поставяме първия блат. Върху него обилно разстиламе част от крема. Ако ползвате течен шоколад, мястото му е тук – с помощта на лъжица разливате малко пръски върху крема.

Следва втори блат, крем. И течен шоколад, ако решите да слагате. И така, докато блатовете свършат. Най-отгоре се намазва равномерно с останалия крем, заглажда се и се наръсва щедро със слени орехи.

Така оформената торта, заедно с ринга, с който си помогнахме за сглабянето и хубавата форма, се прибира в хладилника за една нощ. Необходимо е тортата да престои 24 часа или поне една нощ, за да омекнат хубаво блатовете. Тогава внимателно се минава с нож по ръба на тортата и се откопчава рингът. Ако е необходимо, страничният борд се заглажда добре. По желание и той може да бъде поръсен с орехи.

https://www.instagram.com/p/B_62q71jA4f/

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Още от рецептите на баба вижте тук.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*