Шоколадов мус

На гости: Шоколадов мус

“Казвам се Мария и съм дипломиран историк, специалист по съвременна българска история, маркетинг човек и любител кулинар. Да готвя е моята стресо-терапия.”

Така се представя Мария Секулова в блога си Cloves and Vanilla. Там, освен интересни, лесни и вкусни рецепти, може да прочетете завладяващи пътеписи и любопитни истории, преплитащи пътешествия и храна.

Мария обича да експериментира с десерти без захар и печива без глутен, доказвайки, че здравословната кухня е и вкусна. Днес тя и синът й Алек са на гости в блога на малкия готвач с един нездравословен, но ужасно любим десерт. Всъщност готви основно Алек, Мария само снима:

Съставки

  • 150 гр черен шоколад

  • 3 белтъка

  • 100 мл течна сладкарска сметана

  • 30 гр кафява захар

  • 1 ванилия

  • Щипка сол

  • За гарниране: Малини, боровинки, къпини

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разтопете шоколада на водна баня на котлона.

В това време поставете белтъците (на стайна температура) в дълбока купа заедно със захарта и щипка сол и ги разбийте на твърд сняг.

В отделен съд разбийте течната сладкарска сметана и ванилията.

Когато и шоколадът е напълно разтопен, махнете го от котлона и се пригответе да смесвате.

Първо прибавете малко от белтъците към шоколада, за да темперирате топлата смес, и разбъркайте внимателно.

После прехвърлете шоколадовата смес към останалите разбити белтъци и разбъркайте с шпатула за хомогенизиране. Бъркайте внимателно, за да запазите въздуха в сместта.

Накрая добавете към сместа и разбитата сметана, като разбъркате до хомогенност.

Готовия мус разпределете в купички с помощта на лъжица или пош и оставете за поне 2 часа в хладилник да стегне.

Шоколадов мус

При сервиране гарнирайте с малини или настърган шоколад.

Бързо, лесно и греховно вкусно… А ако го приготвите с детето си, ще преживеете и истинско шоколадово забавление за цялото семейство.

Последвайте страницата на Cloves and Vanilla във Facebook за още вкусни рецепти.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*