Ягодова торта с маскарпоне

Ягодова торта с еклеров крем с маскарпоне

Това е една от най-вкусните и красиви торти, които сме правили.

Първият път, когато реших да експериментирам със смесването на еклеров млечен крем и маскарпоне, го използвах за торта с пандишпанови бишкоти и шоколад. И просто се влюбих в крема…

Вариантът със савоярди и ягоди е фантастичен. А след тази торта Кари иска всички да връзваме с панделка 🙂

Съставки ЗА ТОРТА С ДИАМЕТЪР 22-24 СМ

  • ЗА БЛАТОВЕТЕ
  • 400 гр бишкоти савоярди (1 голям пакет)

  • 300 гр ягоди

  • 1 с.л. захар

  • ЗА КРЕМА
  • 500 гр маскарпоне

  • 1 жълтък

  • 500 мл прясно мляко

  • 1 ч.ч. кристална захар

  • 4 с.л. брашно (или 3 с.л. брашно и 1 с.л. натурално царевично нишесте)

  • 30 гр масло

  • 1 ванилия

  • 200 гр пресни ягоди

ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА

В малка част от студеното мяко се разтваря брашното (понякога комбинирам и с царевично нишесте – 3 с.л. брашно, 1 с.л. нишесте). Прибавят се 1/4 ч.ч. захар и жълтъкът и се разбърква добре. През това време на котлона се кипва млякото с останалата захар. Щом заври, котлонът се намаля.

Към яйчено-брашнената смес се добавят няколко супени лъжици от врящото мляко, за да се поизравни температурата, след което тази смес се изсипва в подсладеното мляко на котлона и интензивно се бърка с метална бъркалка, за да не стане кремът на бучки. Бъркането на котлона продължава до сгъстяване на крема.

Отдръпва се от котлона и докато е още горещо, се добавя нарязаното на малки парчета масло. Бърка се до разтапяне на маслото. Във все още топлия крем се добавя и ванилията.

Така приготвеният еклеров крем се покрива с прозрачно фолио и се оставя да се охлади напълно. Фолиото трябва плътно да покрива самия крем, за да не се образува коричка.

Щом млечният крем изстине, към него се прибавя маскарпонето и се бърка добре с шпатула или с миксер на средна скорост до хомогенен крем.

СГЛАБЯНЕ НА ТОРТАТА

Ягодите (300 гр) и 1 с.л. захар се блендират до фино пюре. Аз използвах нутрибулет. Това ще е течността, в която ще топим бишкотите савоярди.

Реденето на тортата може да се направи в дълбока правоъгълна тавичка като тирамису – ред напоени в ягодово пюре бишкоти, ред крем. Тук обаче ще ви представя по-красивия вариант на сглабяне на тортата – в кръгла тортена форма или тортен ринг. По този начин може да направим елегантен борд от бишкоти.

Ринг за торта или тортена форма без дъно се поставят в поднос. Реденето започва със страничния борд от бишкоти. За него всяка бишкота се потапя за кратко в ягодовото пюре само от едната страна (не се тревожете, ще омекнат). Редят се изправени една до друга със сухата страна навън, така че да “обиколят” диаметъра на ринга.

Задържането на изправените бишкоти е трудничко. Ето защо паралелно с реденето на борда може да нареждате и дъното, така че “оградата” да има подпора. За дъното бишкотите трябва да са потопени в ягодово пюре от всички страни, редят се плътно, така че да покрият цялото дъно.

Оформяне на борд от бишкоти

Следва слой крем. С поставянето му бордът от изправени бишкоти съвсем ще се закрепи. Отново в центъра на тортата се нарежда плътен ред бишкоти, добре напоени от всички страни с ягодово пюре, а върху тях крем. Следва трети слой бишкоти и финален крем, който се заглажда добре.

Сглабяне на тортата

Така оформената ягодова торта се прибира в хладилник за поне 12 часа, за да омекнат блатовете от савоярди. Рингът не се сваля на този етап.

След като тортата престои, следва украсата. Останалите около 200 гр ягоди се нарязват на филийки и се подреждат върху крема застъпвайки се, така че да покрият цялата торта. По желание, вместо (или заедно с) ягодите може да поръсите с настърган шоколад.

Сглабяне на тортата

Рингът се откопчава внимателно и бордът се връзва с панделка. Тази панделка е само за красота при сервиране, тортата няма да се разпадне без нея.

Торта с еклеров крем с маскарпоне

Ако тази рецепта за ягодова торта ви харесва, погледнете и Ягодовото тирамису на Катето Евро.

За да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*