брауни с дулче де лече

Брауни с карамел

Обичам да правя лесни десерти. А рецептите за брауни се класират отлично в тази категория. С микс от шоколад и масло, вкусът никога не може да се сбърка. В това брауни с карамел има и още една “вълшебна” съставка: дулче де лече.

Съставки ЗА ТАВИЧКА 25 Х 15 СМ

  • 200 гр тъмен шоколад

  • 125 гр масло

  • 3 яйца

  • 130 гр захар (50:50 бяла и кафява)

  • 150 гр брашно

  • 1/2 пакетче бакпулвер (5 гр.)

  • 20 гр неподсладено какао на прах

  • Щипка сол

  • 50-100 гр сурови орехи

  • 100 гр дулче де лече (карамелизирано кондензирано мляко)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Шоколадът и маслото се разтапят на водна баня или в микровълнова. Оставят се леко да се охладят.

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Важно е яйцата да са на стайна температура, затова ги извадете от хладилника поне 30-40 мин. по-рано.

Шоколадът с маслото се прибавят към яйчената смес и се разбиват отново до хомогенност.

Фурната се загрява на 175 градуса с вентилатор. Квадратна тавичка с размери около 25х15 см се застила с хартия за печене, така че да бъдат покрити и стените.

Какаото, солта и бакпулверът се изсипват при пресятото брашно. Сухите съставки се добавят на части към течната смес и се разбива с миксер за кратко на по-ниска скорост. Важно е съставките да се смесят добре, но сместа да не се миксира прекалено много, тъй като това ще повлияе на текстурата на сладкиша.

Орехите се начупват или накълцват на малки парченца и също се прибавят към сместа. Разбърква се добре.

брауни с карамелизирано кондензирано мляко

Половината от готовата смес се изсипва в тавичката и се разпределя равномерно. Отгоре с малка лъжичка се разпределя карамелизираното кондензирано мляко. Изсипва се и втората половина от брауни сместа и се заравнява.

Пече се около 30 минути. Готовото брауни има хубава коричка и плътна текстура, но в центъра остава леко влажно. Ако изпробвате готовността на печене с клечка, имайте предвид, че по нея винаги ще полепва разтопеният център от дулче де лече.

Щом извадите браунито от фурната, оставете го да се охлади напълно, след което го нарежете на квадрати или правоъгълници. Важно е да изчакате охлаждането, тъй като в противен случай браунито може да се разрони или карамелените парченца да се разтекат при разрязване.

Може да сервирате това карамелено брауни с топка ванилов сладолед. Отлично се комбинира и с този домашен сладолед с банан и боровинки.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*