Лава кейк (шоколадово суфле)

Шоколадов лава кейк (a.k.a. Шоколадово суфле)

Когато някой дойде вкъщи на вечеря за пръв път – десертът почти винаги е лава кейк. Това за мен е десертът с най-добър „уау“ ефект. И е супер лесен – за супер вкусен няма какво да коментирам.

Внимание, да не се бърка с шоколадово суфле! Суфлето е онзи сложен френски десерт, на който всички му „баят“ да бухне, после му се молят да не спадне и накрая все не става. Лава кейкът става всеки път. Това е шоколадовото кексче с течен център, което сте виждали в менюто на почти всеки ресторант – наричат го суфле, шоколадов фондан и какво ли още не. Няма шоколадов бонбон посредата, няма шприцован течен шоколад – просто кексчето е „недопечено“ и щом се разчупи, се разтича като лава – оттам и името.

Колкото и нескромно да звучи, никога не си поръчвам лава кейк в ресторант, защото никъде не съм опитвала по-вкусен от моя. Причината не е в кулинарните ми суперсили, а в няколкото малки трика, които винаги следвам. Рецептата за пръв път видях в едно кулинарно списание и там известен шеф готвач споделяше своите тайни при приготвянето му.

Лава кейкът не е подходящ за малки деца заради многото черен шоколад, както и заради наличието на течен център (което означава недостатъчна термична обработка на яйцата). Кари обаче с удоволствие се включва в приготвянето му, защото когато за останалите има кексче, за нея има ванилов сладолед 😊

Съставки за 4 лава кейка

  • 2 големи яйца

  • 60 гр пудра захар

  • 50 гр брашно

  • 100 гр масло + 30-40 гр масло за подмазване

  • 100 гр черен шоколад

  • 1-2 с.л. какао на прах

  • Ванилов сладолед и прясна мента за гарниране

В тази рецепта бялото брашно много успешно може да се замени с бадемово, става страхотно. А бялата захар със заместител (напр. еритритол).

Начин на приготвяне

  • Едно от най-важните неща при приготвяне на лава кейк е доброто подмазване на формичките. Използват се малки керамични купички (шалички) – подходящи са за лава кейк, суфле, крем-карамел и крем брюле. Разтопете на котлона на слаб огън 30-40 гр. масло. С помощта на четка обилно намажете дъното и стените на всяка от формичките, след което пъхнете подмазаните формички във фризера за минута-две, за да стегне масленият слой.
  • Извадете и повторете подмазването, след което отново приберете във фризера за кратко. Двойният „щит“ ще ни гарантира, че сладкишът няма да залепне при печене и лесно ще се отдели от съда. Някои избират да не разтапят маслото, а с бучката да натъркат дъното и стените на формичката. Ако използвате тази техника обаче, правете го с много меко масло, така че да залепне хубав плътен слой. Шоколадово суфле (лава кейк)
  • След като и двата слоя масло стегнат, идва ред на третата защита – какаото. Посипете щедро дъното и стените на формичките с натурално неподсладено какао на прах. Обикновено слагам в първата формичка лъжица какао и започвам да я въртя, така че хубаво да покрия всичко, докато излишното количество пада в следващата формичка. И така преминавам от една на друга до последната.Шоколадово суфле (лава кейк)
  • Време е за приготвяне на сместа за кексчетата. Яйцата (на стайна температура) се разбиват с пудрата захар до получаване на пухкав блед крем. Към тази смес постепенно се добавя пресятото брашно и се разбива до хомогенна смес.
  • Маслото (100 гр.) се нарязва на малки парчета и заедно с начупения черен шоколад се разтапя на водна баня. Не правете експеримент с млечен шоколад, няма да се получи. Горчивината на черния шоколад дава така необходимия баланс на сладката яйчена смес.

    Какво означава на водна баня? Слагате на котлона тенджера с малко вода, върху нея поставяте метална или стъклена огнеупорна купа, която покрива целия отвор на тенджерата. Водата не бива да е прекалено много, за да не докосва дъното на купата. Бъркате добре шоколада с маслото, докато се разтопят.
  • Разтопената шоколадова смес постепенно се добавя към яйчената, като се разбива хубаво с миксер. Шоколадово суфле (лава кейк)
  • Разпределяте във формичките и готово!Шоколадово суфле (лава кейк)
  • Лава кейкът се пече непосредствено преди консумация, така че на този етап от рецептата имате два варианта.

    Първи вариант, поставяте фолио за свежо съхранение върху всяка купичка и прибирате в хладилника до вечерта, когато ще посрещате вашите гости. Щом дойде време за десерта, загрявате фурната на 200 градуса, махате фолиото и печете в загрятата фурна точно 12 минути.

    Вторият вариант е да приберете купичките във фризера – замразени може да съхраните до 5-6 дни. Щом дойде време да ги приготвите, не е необходимо предварително размразяване. Загрявате фурната на 200 градуса и ги пъхате директно от фризера – но този път печенето е 15 минути.

    Внимавайте с времето за печене, това е един от тънките моменти. Нагласете си таймер. Ако го изпечете повече, лава кейкът ще се превърне в обикновено кексче. Вкусно, но все пак кексче.

    Посоченото време за печене може да търпи леки корекции, ако ползвате по-големи формички или пък сте сложили по-малко от сместа, така че не е лошо да изпробвате веднъж рецептата, преди да представите резултата пред гости. Готовият лава кейк е с хубава коричка отгоре, но при допир вибрира и си личи, че във вътрешността е все още лек и течен.
  • Изпечените десерти се изваждат от фурната и се оставят за 1 минута да починат, след което се обръщат в индивидуални чинии. За по-лесно обръщане захлупвам чинията върху формичката, след което завъртам, така че чинията остава отдолу, а формичката над нея. Много внимателно повдигам формичката нагоре. Кейкът просто остава в чинията – толкова е лесно да се отлепи.
  • Класиката в гарнирането на този десерт е ванилов сладолед. Неговата свежест чудесно контрастира на сладкия горещ кейк. Ягодовото сладко също, оказа се, прави добра симбиоза, особено ако не е толкова захарно, а по-скоро изпъква киселата нотка в него.

    Десертът се поднася веднага, докато е още топъл.Шоколадово суфле

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

10 Коментари

  1. Получи се страхотно дори от първия опит. Всички гости бяха впечатлени. Благодаря за страхотната рецепта!

  2. Здравейте ако ползвам метални шолички колко време е печенето

  3. Гергана

    Здравейте, търся перфектната рецепта за лава кейк и се спрях на Вашата, но имам 2 въпроса – имам огнеупоени форми като тези от снимките – мога ли точноточно тях да ползвам ( слагам във фризер, хладилник и т.н.) или да си купя еднократни? А печенетопеченето? На фурна със или без вентилатор?

    • Здравейте! Печенето е на 200 градуса с вентилатор. Никога не съм ползвала еднократни формички за печенето, винаги се доверявам на керамичните, доста подходящи са за тази рецепта. А с техниката на двойно подмазване, отлепването е съвършено.

  4. Страхотна рецепта! Много ясно обяснена. 🙂

  5. Мария Соколова

    Натали, правила съм и друг път лава кейк, но по твоята рецепта се получи направо феноменален. 🙂

  6. Да Ви попитам само в такива купички ли се получава този десерт ?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*