талиателе

На гости: Домашни талиателе ала Вандов

Какво прави фотограф в принудителен пандемичен отпуск? Готви! И то почти толкова фантастично, колкото снима.

Иван Вандов е един от най-добрите сватбени и събитийни фотографи в София. Познаваме се от 6 години и за това време в семейния ни албум и архиви сме натрупали хиляди кадри, заснети от него. Истории и емоции в рамка. Снимки, които разказват…

Вече ви срещнахме с него като професионален фотограф в публикацията Пазители на спомени. Сега ви го представяме като кулинар. Посреща ни с домашно приготвена прясна паста. Само от снимките се носи аромат на Италия и на вкусно!

Нещо ще се готви…Какво се случва, когато един фотограф влезе в кухнята? Ще разберете утре, когато сме на гости на Ivandov Photography 😋📸

Публикувахте от The Little Chef в Понеделник, 11 май 2020 г.

Съставки ЗА 4 ДУШИ

  • За прясната паста
  • 300 гр брашно семолина

  • 3 средно големи яйца

  • За соса ала Вандов
  • 2 големи глави лук

  • 2 скилидки чесън

  • 250 гр. телешка кайма (прясно смляна)

  • 200 гр консерва домати на кубчета

  • 2-3 с.л. доматено пюре

  • 6-7 бр. сушени домати

  • Черен пипер (аз ползвам меланж)

  • Сол на вкус

  • Щипка захар

  • Няколко стръка пресен босилек или 1 ч.л. сух

  • Зехтин

  • Пармезан за поръсване (около 100 гр)

ПРИГОТВЯНЕ НА ПАСТАТА

Паста с обикновено бяло брашно не се получава. Използва се едрозърнесто брашно семолина, което наподобява по текстура пшеничен грис.

Яйцата трябва да бъдат на стайна температура. Ето защо е необходимо да ги извадите от хладилника поне час преди готвенето.

Семолината се поставя в дълбока купа, като се оформя кладенче в средата. В кладенчето се изсипват трите яйца и месим до получаване на меко и гладко тесто. За такова тесто може да е необходимо по-малко или повече от посоченото количество брашно в зависимост от големината на яйцата, така че трябва да се замесва с брашното постепенно.

Готовото тесто завиваме в прозрачно фолио и оставяме да почине около 30 минути на стайна температура, така то ще стане по-еластично и лесно за работа.

След като тестото почине се нарязва на 100 грамови парчета ( с цел по лесно разточване) и се разточва на тънко около 2 мм. Най-лесно разточването се прави с машинка за паста, като се започва от най-дебелата степен на разточване и постепенно се преминава към по-тънко разточване, като след всяко преминаване през машинката се поръсва с малко брашно, за да не залепва. Ако нямате машинка за паста, използвайте точилка.

За оформяне на талиатели разточените кори прясна паста трябва да се нарежа на ленти с ширина около 8 мм. Използвайте за целта специален ролер нож за талиатели. Алтернативата е рязане с обикновен нож – в този случай, за да станат лентите добре оформени на ширина, разточеното тесто се поръсва с брашно, навива се на руло и тогава се реже на ивици.

Нарязаните талиатели се оставят да поизсъхнат малко, за да не слепват по време на варенето. Тъкмо време да приготвим соса.

Така приготвената и изсъхнала паста може да бъде прибрана и в хладилника в плътно запечатан плик и да се използва до няколко дни.

ПРИГОТВЯНЕ НА СОСА

Чесънът се почиства и накълцва на едро. Лукът се реже на ситно.

В уок или по дълбок тиган загряваме няколко супени лъжици зехтин и запържваме чесъна, докато пусне ароматите си, след това го отстраняваме. В ароматизираната мазнина слагаме лука и задушаваме до златисто. След това добавяме каймата и с телена бъркалка я раздробяваме на трохи. Запържва се добре, след което добавяме всичко останало – консервата домати, доматеното пюре, сушените домати (нарязани на ивички), сол, пипер, босилека (наситнен, ако е пресен) и щипка захар, за да намали киселинността от доматите. Разбъркваме добре и оставяме на среден огън, за да се сгъсти сосът, като бъркаме периодично.

***

За сваряването на пастата пълним голяма тенджера с вода и добавяме малко сол. Оставяме на котлона да заври. Пастата се потапя в тенджерата, едва когато водата е напълно завряла и кипяща. В противен случай, ако водата не е завряла добре, прясната паста може да слепне. Вари се 3-4 минути. Внимавайте да не я преварите, защото прясната паста ще стане на каша – добре е да остане леко ал денте.

Отцедете сварената паста и я прибавете към соса. Добавете и малко вода от варенето (около 20-30 мл). Разбъркайте внимателно, като внимавате да не разкъсате талиателите.

Сервираме, поръсено с прясно настърган пармезан и в компанията на чаша бяло вино.

Последвайте Facebook страницата на Иван Вандов за вдъхновяващи кадри и предизвикващи усмивка моменти.

В периода на извънредни мерки срещу епидемията всички сме поставени пред нови предизвикателства: работа от дома,…

Публикувахте от Ivandov Photography в Събота, 28 март 2020 г.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*