картофен огретен

Картофен огретен

Обявим ли пролетта за дошла, започвам да мисля за свежа салата, репички, прясна краставица… Картофеният огретен много подхожда на пролетните зеленчуци, като слънце в чинията.

Съставки

  • 600 гр картофи

  • 2 яйца

  • 100 гр сирене

  • 200 мл прясно мляко

  • 30 гр масло

  • 50 гр кашкавал

  • 2 с.л. зехтин или кокосово олио

Начин на приготвяне

  • Картофите се обелват и се нарязват на тънки филийки. Варят се на пара до полуготовност.картофи на пара
  • Яйцата се разбиват. Към тях се прибавят млякото и натрошеното сирене.
  • Тавичка за печене се намазнява със зехтина. Фурната се включва на 180 градуса с вентилатор.
  • В тавичката се разпределя плътно ред картофи, така че добре да покрият дъното. Отгоре се излива част от яйчено-млечната смес и отново ред картофи. В зависимост от големината на тавичката ще успеете да направите два или три картофени пласта. Най-отгоре трябва да завърши с останалата смес.
  • Маслото се нарязва на парченца и се разпределя върху огретена. Пече се около 30 минути, след което се изважда, отгоре се настъргва кашкавал и отново се връща във фурната за още 5-10 минути.
  • Сервира се топло, гарнирано със свежа салата.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*