Патладжан ветрило с моцарела и домат

Патладжан ветрило с моцарела и розов домат

Наричат патладжана “зеленчукът на дълголетието” заради състава си, богат на витамини, минерали и важни фитонутриенти с антиоксидантно действие.

В сезона на патладжаните ви предлагаме една рецепта за Патладжан ветрило със сирена и домати.

Съставки за 2 порции

  • 2 средно големи патладжана

  • 1 топка моцарела (125 гр)

  • 100 гр зряло саламурено краве сирене

  • 1 голям розов домат

  • Листа пресен босилек

  • 1 скилидка чесън

  • Зехтин

  • Сол

  • По желание: шепа настърган пармезан или кашкавал

Начин на приготвяне

  • Патладжаните се измиват добре и се нарязват на филийки по дължина, като в горната си част при дръжката остават цели, за да се оформи ветрило.
  • Патладжаните се осоляват хубаво и се оставят за 30 мин. в чиния, леко под ъгъл, за да се отцеди от тях горчивия сок. Горчивината на патладжана се дължи на съдържащите се него етерични масла. Отцеждането на горчивия сок леко отнема и от водата на зеленчука, което го прави да поглъща по-малко мазнина при готвене.
  • През това време моцарелата и бялото сирене се режат на тънки филийки. Доматът се обелва и се реже на резени.
  • Патладжаните се измиват добре и се отцеждат.
  • Фурната се загрява на 200 C. Тавичка се застила с хартия за печене.
  • Чесънът се обелва и смачква. Всеки резен от ветрилото внимателно се намазва с чесън. Между всеки две филийки патладжан се поставят резен домат, резен моцарела и малко от бялото сирене, както и 1-2 листа босилек. Ако нямате пресен босилек, може да поръсите между резените със сух.
  • Така нареденото ветрило се поставя в тавичката, посолява се и се полива с няколко лъжици зехтин.
  • Пече се около час. Към края на печенето по желание може патладжаните да се поръсят с настърган пармезан или кашкавал и да се запекат за още 5 мин.
  • Сервира се топло.
  • Патладжан ветрило с моцарела и домат
  • Патладжан ветрило с моцарела и домат

Не пропускайте и рецептата ни за рататуй.

Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*