Рататуй

Рататуй

Френската имам баялдъ. Така бих определила рецептата за Рататуй, станало популярно покрай филма за симпатичното мишле-готвач.

Представлява селска яхния, смесица от печени зеленчуци и провансалски подправки. Има множество различни рецепти за това ястие, като в оригинал зеленчуците се нарязват на парчета и се “хвърлят” да къкрят заедно в като гювеч. Всъщност думата ratatouille е сродна с френския глагол touiller (хвърлям, бъркам).

Постепенно гозбата придобива по благороден вид с красиво наредените на пластове зеленчуци, които се пекат във фурна. Такава рецепта изпробвахме и ние вкъщи. Много е вкусно! Отлично се комбинира с моцарела или бяло сирене, както и с бяло месо.

Съставки

  • 1 патладжан

  • 1 голяма тиквичка

  • 3 червени чушки

  • 2 глави лук

  • 3 добре узрели домата (използвах розови)

  • 1-2 скилидки чесън

  • Мащерка – няколко стръка прясна или 1 ч.л. суха

  • Босилек – няколко стръка пресен или 1 ч.л. сух

  • Сол

  • Щипка захар

  • Черен пипер

  • ЗОколо 50 мл зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Патладжанът се измива и се нарязва на колелца. Поръсва се със сол и се оставя да престои 20-30 мин. в чиния под лек наклон, за да се отцеди горчивият сок.

През това време приготвяме доматения сос за основата на рататуй. Чесънът и 1/2 глава лук се накълцват на ситно. Доматите се обелват и се нарязват на кубчета. Едната червена чушка се нарязва на малки парченца.

В тенджера или дълбок тиган се загрява зехтинът. Поставят се лукът и чесънът да се задушат за няколко минути, след което към тях се прибавя и червената чушка. След още няколко минути се прибавят нарязаните домати, щипка захар, сол, черен пипер, мащерка и босилек. Ако използвате прясна мащерка, директно потопете целите стръкове (накрая на готвенето се отстраняват). Пресният босилек се накълцва. Оставя се да къкри, докато се сгъсти, като от време на време се разбърква.

Докато сосът се готви, нарязваме останалите зеленчуци на колелца – тиквичката, останалата 1 и 1/2 глава лук, двете чушки. Патладжанът се измива хубаво от солта и горчивия сок.

Фурната се включва на 200 градуса без вентилатор.

Щом доматеният сос се посгъсти, се маха от котлона. Ако използвате прясна мащерка, клонките се отстраняват.

В кръгла тавичка (добре е да е по-дълбока) се изсипва доматеният сос и се разпределя по дъното.

Започва реденето на зеленчуците. Редуват се в кръг патладжан, тиквичка, лук, чушка, като се застъпват. В зависимост от размера на вашата тавичка, може да редите зеленчуците по-полегато или пък по-плътно. А може и просто да нарежете още една тиквичка или чушка, ако видите, че ви остава място.

Тавичката се покрива с алуминиево фолио и се пече така 30 минути. След това фолиото се маха и се пече още около 30 минути, докато всички зеленчуци омекнат добре. Нашето рататуй е готово 🙂

Рататуй

А тук може да откриете още една идея за рецепта с патладжан.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*