Талиатели със скариди

Талиатели със скариди и чери домати

През лятото предпочитам бързи рецепти, за които не е необходимо да стоя пред печката дълго. Пастата и морските дарове са добри приятели и винаги се получава чудесно. Визията също е ефектна, така че лесно може да впечатлите гостите си с вечеря, приготвена пред тях само за около 20-30 минути. Ето нашата рецепта за талиатели със скариди:

Съставки ЗА 3 ПОРЦИИ

  • 300 гр талиатели (най-добре прясна паста)

  • 300 гр пресни скариди

  • 200 гр чери домати (най-добре разноцветни)

  • Сокът на 1/2 лимон

  • 1/2 връзка пресен магданоз

  • 1-2 стръка пресен босилек

  • 1-2 скилидки чесън

  • 3 с.л. зехтин

  • 30 гр масло

  • Сол, черен пипер, червен пипер

  • По желание: пармезан

Начин на приготвяне

  • Скаридите се почистват, измиват и подсушават.
  • Чесънът се накълцва на ситно.
  • Чери доматите се разполвяват.
  • Напълнете голяма тенджера с вода, добавете щипка сол и сложете на котлона да заври – тя ще е необходима за сваряване на пастата.
  • Маслото и зехтинът се сгорещяват в тиган на котлона. Добавя се чесънът и се задушава за кратко, след което по желание се добавя 1/2 ч.л. сладък червен пипер и се разбърква за минута.
  • В тигана се добавят и скаридите и се запържват за няколко минути, като от време на време се обръщат. Готовите скариди имат приятен златист загар и са се свили на кравайче.
  • Готовите скариди се прехвърлят в чиния, а в същата мазнина се задушават чери доматите. Трябват им няколко минути, колкото да се отпуснат, а люспата на домата да стане леко набръчкана.
  • Щом водата в тенджерата заври, пуснете талиателите да се готвят, следвайки указанията на опаковката. Ако използвате прясна паста, времето за варене е доста по-кратко.
  • Върнете скаридите обратно в тигана при чери доматите, добавете лимоновия сок, сол и черен пипер. Накълцайте на ситно магданоз и босилек и също ги добавете в тигана, като отдръпнете от котлона.
  • Отцедете пастата от водата и я прехвърлете в тигана при скаридите (или обратно, изсипете скаридите с чери доматите и соса в тенджерата при отцедената паста).
  • Сервирайте пастата топла, със стрък пресен босилек и малко настърган пармезан.
  • Скариди и чери домати
  • Талиатели със скариди

Вижте и останалите ни рецепти със скариди.

Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*