Талиатели с гъби и сметанов сос

Талиатели с гъби и сметана

Учудващо за дете, Карина много обича гъби. Щом разбере какво ще правя, веднага се строява и си знае задачата – да нареже гъбите. Все още изпитвам притеснение да я въоръжа с истински нож за зеленчуци, та рязането се случва с нож за хранене детски размер. Под номер 3 в стъпките на рецептата ще прочетете “Гъбите се нарязват на шайби”. Е, нашите не стават точно на шайби, а във всякакви причудливи форми, но важно е пръстите да остават цели 🙂

Гъбите са тежка храна, така че не бива да се прекалява с тях, но паста или ризото с гъби от време на време не звучи зле.

Съставки ЗА 3 ПОРЦИИ

  • 300 гр прясна паста талиатели

  • 300 гр гъби печурки

  • 200 мл течна готварска сметана

  • 1/2 глава лук

  • 2 скиликди чесън

  • 3 с.л. зехтин

  • 20 гр масло

  • 1 шепа сушени манатарки

  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • Манатарките се поставят в купичка и се заливат с гореща вода, за да постоят 15-ина минути.
  • Лукът се нарязва на ситно. Чесънът се смачква и се накълцва.
  • Гъбите се нарязват на шайби. Или на каквото там може помощник-готвачът 🙂Рязане на гъби
  • Зехтинът и маслото се загряват на тигана и в тях се задушават лукът и чесънът, докато омекнат.Задушаване на лук
  • В тигана се прибавят и гъбите, посолява се и се задушават, докато омекнат, като се бърка периодично.
  • Прибавят се манатарките, отцедени от водата.
  • Прибавя се готварската сметана и се бърка, докато сосът се сгъсти.
  • В тенджера се кипва подсолена вода и в нея се вари пастата. Прусната паста изисква по-малко време за термична обработка, така че опитвайте от време на време.
  • Талителите се отцеждат и към тях се прибавят гъбите със сметановия сос. Омесва се внимателно.
  • Пастата се сервира топла, като се гарнира с малко пресен магданоз, чери домати и черен пипер.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

https://www.instagram.com/p/B5aJ0HhD_nH/?utm_source=ig_web_copy_link

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*