Крем супа от червена леща

Крем супа от червена леща

Дъщеря ми от известно време отказва да яде леща. За да има все пак варива в менюто си, прибягвам към крем супата. Използвам червена леща, тъй като се приготвя по-бързо и лесно от обикновената, а освен това има чудесен цвят.

Съставки ЗА 3 ПОРЦИИ

  • 1 чаена чаша червена леща

  • 1 морков

  • 1 средно голям картоф

  • 1 малка скилидка чесън

  • 1/2 ч.л. сладко къри

  • 1/2 ч.л. сладък червен пипер

  • Сол

  • 3 с.л. кокосово масло или 20 гр краве масло

  • По желание: 50 мл кокосово мляко или течна животинска сметана

  • За гарниране: заквасена сметана, печени ядки или крутони

Начин на приготвяне

  • В тенджера на котлона се налива около 1-1.2 л. вода.
  • Морковът се нарязва на малки кубчета, картофът също. Изсипват се във водата и се оставят да врат до полуомекване.
  • Лещата се измива и се прибавя към поомекналите зеленчуци. Прибавя се и накълцаният чесън, червеният пипер и кърито.
  • Варенето продължава до омекване на лещата. Червената леща става доста по-бързо от обикновената, така че това ще рече около 15-20 мин.
  • Добавя се сол на вкус.
  • Щом супата е готова, пасира се още гореща.
  • Прибавя се маслото или кокосовата мазнина и се разбърква добре. Кокосовото масло е много подходящо, тъй като търпи високи температури на нагряване, а в същото време не добавя специфичния аромат и вкус на кокос към храната.
  • По желание може да се добави и кокосово мляко или животинска сметана за по-плътен вкус. Аз лично предпочитам да е само зеленчуци и варива.
  • Сервира се с лъжица заквасена сметана, с натрошено бяло сирене или с крутони. За възрастните може да експериментирате с пикантни пържени фъстъци или печено кашу, накълцано на парченца.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Публикувахте от The Little Chef в Сряда, 31 юли 2019 г.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*