готови за училище

Готови за училище: Списък с необходимите покупки за първокласника

Трепетите около началото на учебната година са особено силни, когато си имаме първокласник. Подготовката за първия учебен ден, както и за училищния живот след това, е важен процес от психологическата настройка на детето за новия етап в живота му. Изборът на нови дрехи, на учебни материали и пособия е част от ритуала на порастването.

Понякога обаче този процес може да бъде и много изнервящ за родителите. За да ви улесним в тази задача, сме изготвили подробен списък на необходимите вещи, за които да помислим преди 15 септември.

Лични принадлежности за училище

 1. Раница. Тя е не само една от най-важните нови вещи за ученика, но и своеобразен символ на новата стъпка в образователния процес. За избора на ученическа раница вече споделихме практични съвети и предложения тук.
 2. Несесер. Още една важна вещ с ежедневно използване. Избраният несесер трябва да е съобразен с нещата, които ще трябва да побере и да има достатъчно пространство и отделения – моливи, флумастери, линии, гуми и пр. Може детето да има един по-малък ежедневен несесер и друг, по-богат, с рисувателните пособия, необходими най-вече при творчески занятия.
 3. Портмоне. Началото на училищния живот обикновено се свързва с предоставянето на първия личен бюджет – джобните пари. Добре е да изберете такова, в което има отделение за монети с цип и разделители за банкноти.   
 4. Шише за вода. Може да използвате малки бутилки за еднократна употреба или да изберете заедно с детето дълготрайно шише от безопасен материал, което да носи в раницата.
 5. Кутия за храна. Ще е необходима, в случай че ще се налага приготвяне на училищен обяд или междинна закуска от вкъщи.
 6. Малък тефтер. Може да изберете малък цветен тефтер за детето, където то да си записва някои важни бележки от учителите или съучениците, рождени дни на приятели и др.

Тук ще добавим и някои съвети за допълнителните лични вещи, които е добре да не забравяте да включвате в раницата през седмицата:

 • Резервни дрехи. Уверете се, че детето носи в училище пълен комплект за преобличане – от бельото до дрехите. Малките деца често се цапат, мокрят и т.н., затова винаги осигурявайте комплект резервни чисти дрехи в раницата или шкафчето на детето.
 • Носни кърпички, мокри кърпички, дезинфектант
 • Шапка за слънце и слънцезащитен крем – септември е все още слънчев и топъл и децата често ще прекарват междучасието и спортните часове навън

За работа в клас

Обикновено преди началото на учебната година е първата родителска среща, на която учителите споделят своите конкретни изисквания за тетрадки, пособия и материали. За да не купувате нещо излишно или грешно, най-добре е да изчакате тази среща по отношение на пособията и материалите за работа в клас, като предварително може само да набележите основни необходими вещи.

Ето списък с основните необходими покупки:

 1. Тетрадки с широки и тесни редове – за български език и чужди езици
 2. Тетрадки с големи квадратчета – за математика
 3. Етикети за надписване на тетрадки, папки и пособия. Добра стратегия е да поставите стикери с името на детето не само върху тетрадки и помагала, но и на голяма част от останалите вещи. Малките деца често са разсеяни и губят или забравят личните си принадлежности – надписите ще намалят тези „щети“.
 4. Графитени моливи. В първи клас писането започва с молив, химикал се ползва по-късно. Добре е да изберете средно твърди моливи, които не се размазват при писане, оставят по-тънка следа и по-лесно се трият при необходимост, но в същото време не изискват прекален натиск.
 5. Острилка
 6. Гумичка
 7. Прозрачна линия от 20 см.
 8. Сухо лепило
 9. Ножица
 10. Цветни моливи. Комплект от 12 или 18 цвята ще бъде достатъчен за целите на образователния процес. Може да изберете моливи с гумичка, които могат да се трият – това би осигурило повече спокойствие на първокласника, ако сбърка.

Творчески пособия

За часовете по изобразително изкуство, технологии и предприемачество, околен свят ще са необходими някои допълнителни материали и пособия за творчески проекти. Конкретните изисквания зависят от учебния план, но най-често това са:

 1. Блок (скицник) за рисуване
 2. Водни боички и четки
 3. Гланцово блокче
 4. Пластилин
 5. Флумастри и пастели се изискват по-рядко – по-добре изчакайте препоръките на учителите, преди да закупите.

За спорт

 1. Спортен екип. За есента това би било дълго спортно долнище и горнище, както и няколко памучни тениски. В началните класове спортът е ежедневие, така че помислете колко екипа и най-вече тениски е добре да подготвите на детето.
 2. Спортни обукви. Дори детето в ежедневието си да предпочита маратонки и кецове, за физкултурният салон изискването е за отделни чисти обувки. Понякога се изискват и цвички. В някои училища за по-малките трябват и вътрешни обувки за класната стая.
 3. Ако има плуване в училище, пригответе бански, плувна шапка и очила, хавлия, джапанки.

У дома

Стаята на детето също трябва да е пригодена за новия етап в развитието му. Бюрото и удобният стол за учене са в задължителния списък.

Изберете бюро, съобразено с възрастта и ръста на детето. Ако търсите по-дълготрайно решение за интериора, има и редица варианти, които „растат“ заедно с ученика чрез регулируеми крака. Работният плот няма нужда да е огромен, но трябва да има осигурено достатъчно пространство както за тетрадка, така и за учебници и помагала, които да се ползват едновременно.

Може да изберете бюро такова с вградени шкафчета и чекмеджета или изчистен плот със свободно стоящи модули на колелца, които лесно могат да се местят в стаята според удобството на ученика.

Столът също трябва да е пригоден за дете. Ако е твърде голям и детето не достига пода, вероятно е да изпитва дискомфорт от седенето и да избере неправилна поза, за да компенсира. Идеалната позиция е колената и бедрата да оформят прав ъгъл под бюрото, а торсът и гърбът – втори прав ъгъл.

Обърнете внимание къде и как ще позиционирате бюрото в стоята на детето, така че да има достатъчно естествена светлина. Ако детето пише с дясната ръка, светлината е най-добре да пада отляво. Ако е левичар – обратно.

Не пропускайте аксесоарите за бюрото. Изберете заено подложка за работния плот, която да предпази повърхността от надраскване и да осигури стабилно и удобно работно поле. Погрижете се за моливник или друг органайзер. Изберете папки и класьори за организация на учебните материали.

Ако няма годишен календар в стаята на детето, сега е подходящ момент да потърсите настолен календар, за да следи датите, периодите на ваканция, предстоящите контролни или състезания.

Подгответе учебна програма. В доста книжарници подаряват такива. А може да изработите и сами заедно с детето, така че да обсъдите програмата му през седмицата, да му разкажете за предстоящите занимания и да го запалите предварително.

Да не забравяме първия учебен ден

Изберете заедно красив тоалет и аксесоари за празника. Не налагайте с твърдост личния си избор, ако детето не го одобрява, а търсете консенсусни варианти. Не забравяйте, че това е неговият празник, а да се чувства удобно и красиво би му дала допълнителна увереност в новата среда.

Не пропускайте да се информирате за това колко ще са учителите на детето, за да приготвите цветя. Обикновено в началните класове е един класен ръководител по всички предмети, но нерядко има и отделни учители по език, за следобедните занимания, за спорт, музика и изобразително изкуство. Ако искате да сте по-нестандартни, вместо класическия букет, може да потърсите текстилни или хартиени цветя.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*