Д-р Елица Венева, специалист по детска дентална медицина

Д-р Венева: Ортодонтското лечение не решава само естетични проблеми

В продължение на нашите разговори със специалисти по дентална медицина на тема здравето на детските зъби днес ви срещаме с д-р Елица Венева, дм. Тя е основател на дентално студио Dente в гр. Пловдив и преподава детска дентална медицина във Факултета по дентална медицина в Пловдив, където е специализирала. Участва активно в обучения и конгреси, водена от неуморната си жажда за нови знания и самоусъвършенстване.

Учен и откривател по дух, д-р Венева има докторска степен по специалността Детска дентална медицина и публикации в световно признати медицински журнали. Вярва, че всеки може да има здрави и красиви зъби, само трябва да бъде обучен в грижата за тях. За нея мисията на зъболекаря е не само да лекува заболяванията в устната кухина, но да ги предотвратява.

Тази идея обединява и сплотения екип на студио Dente, който включва професионалисти, фокусирани върху това да променят изцяло преживяването при зъболекаря. Те са движени от желанието да създадат атмосфера на доверие и откритост, която да ти позволи да проявиш активност към своето орално здраве. Всеки от тях е специализиран в определена област на денталната медицина и обожава това, което прави – детска дентална медицина, протетична стоматология, орална хирургия, пародонтология, ендодонтия и ортодонтия.

Д-р Венева е изключителен специалист и истинска енциклопедия на тема детско орално здраве. В интервюто решихме да се фокусираме повече върху темата ортодонтско лечение при деца. Кога се налага, какви са възможностите, как да изградим навици за по-добра орална хигиена при детето.

Екипът на дентално студио Dente включва специалисти по детска дентална медицина, протетична стоматология, орална хирургия, пародонтология, ендодонтия и ортодонтия и ортодонтско лечение.

Кога трябва да е първият преглед на детето при ортодонт?

Бих перифразирала този въпрос на „Кога е оптималното време детето да посети ортодонт?“, защото не е задължително да посети ортодонт, освен ако нуждата не е налице. Денталните лекари преминават през сериозен курс по ортодонтия по време на обучението си и могат да регистрират ранните промени в захапката или подреждането на зъбите, дори и в ранно временно съзъбие .

Първият преглед на детето при ортодонт обикновено се случва, след като денталният лекар забележи проблем и насочи родителите към специалист. Може би най-доброто време детето ви да посети ортодонт е между 7 и 9 години. В тази ранна възраст са влезли достатъчно постоянни зъби, за да се открият често срещани проблеми със захапката. Такава ранна първа фаза на лечение има за цел да позволи правилното захапване и дъвчене, да коригира вредните навици и да предотврати появата на по-сериозен последващ проблем. Понякога при ранно откриване и лечение брекети може дори да не са необходими на по-късен етап. Правилното подреждане на първите постоянни зъби може да помогне за насърчаване на правилното подравняване на останалите зъби при пробива им.

Ортодонтското лечение в тази възрастова група вероятно ще включва редовно носене на снемаеми апарати. Дали едно дете ще го направи, се определя се до голяма степен от това дали то разбира защо е необходимо носенето на апарата, от подкрепата на родители, дентален лекар и връстници, както и дали желаното поведение се поощрява.

Кога най-рано се забелязват потенциални проблеми с подредбата на зъбите?

Някои проблеми в отношенията между зъби, челюсти и меки тъкани могат да бъдат забелязани скоро след формиране на временното съзъбие (около 3-4-годишна възраст). Най-често те са причинени от вредни навици – смучене на пръст или биберон, устно дишане, инфантилно преглъщане (подпъхване на език между зъбите при гълтане).

Този период в детското развитие е свързан с развитие на автономност, желание за инициатива и подражание на поведенчески модели, които детето уважава. Въпреки това осъзнаването на нуждата от лечение и кооперативността на детето-пациент често са трудни задачи, когато става въпрос за лечение със снемаеми апарати в тази възраст.

Зъболекарският стол не бива да е непременно страшен

Само естетичен ли е въпросът с кривите зъбки или с тях идват и други проблеми?

Ортодонтските аномалии са много повече от само проблем в подредбата на зъбите. Взаимоотношенията между меките тъкани и положението на зъбите, както пропорциите на меките тъкани на лицето и връзката на зъбната редица с устните и лицето, са основните фактори, определящи външния вид на лицето. Въпросът не е само естетичен към самите зъби, но и към хармонията на цялото лице.

Освен това нарушената хармония поражда и функционални проблеми. Нарушената функция на захапката носи със себе си предпоставки за натрупване на плака поради затруднено почистване на „кривите“ зъби и от там – повишен риск от кариес и пародонтално заболяване. Проблемите със захапката са също така предпоставка за възникване на напрежение в челюстта, изменения в ставата и хронично главоболие. Начинът, по който изкривените зъби контактуват помежду си, може да причини излишно износване или фрактура на зъби, отдръпване на венците и затруднения в артикулацията на речта. Непълноценната дъвкателна функция, от друга страна, може да доведе до стомашно-чревни проблеми.

Ето защо едно ортодонтско лечение е комплексно насочено към всеки един от елементите на триадата естетика, функция и оклузия, а крайна цел е повишаване на качеството на живот на пациента.

Създава ли проблем биберонът по отношение на захапката и подредбата на зъбите? До каква възраст препоръчвате ползването на залъгалки и пиене от шише с биберон?

Биберонът залъгалка е тема, по която могат да бъдат чути много мнения както от родители, така и от педиатри и детски дентални лекари. Някои деца въобще не го харесват, докато други се отказват трудно. Доказано е, че в първите месеци след раждането биберонът намалява риска от СВДС (синдром на внезапната детска смърт), който е най-висок между втори и четвърти месец. Препоръчва се обаче да се прекрати употребата му след шестия месец. Това намалява риска от ушни инфекции. След шестия месец настъпва и времето за поява на първите временни зъби.

От зъболекарска гледна точка биберонът трябва да бъде махнат до първата годинка на детето, за да се стимулира приучването към правилно преглъщане. В противен случай често детето запазва т.нар. „инфантилно преглъщане“ с подпъхване на езика между зъбите – вреден навик, който носи последствия за захапката.

При деца с трета сливица често се получава проблем със захапката поради по-честото дишане през устата вместо през носа. Какво може да се направи, за да се избегне това?

Дишането през устата може да е следствие от увеличена трета сливица, полипи, девиация на носната преграда, чести боледувания и алергии или да е навик, в резултат на който се променя развитието на горната челюст на детето. В такива случаи освен лечение на основното заболяване или премахване на вредния навик, заедно с ортодонтско лечение се провежда и лечение при специалист по миофункционална терапия за нормализиране функцията на мускулите чрез специални упражнения.

Ортодонтско лечение при деца

Чувала съм за ортодонтски практики още върху млечни зъби с цел да се подготви челюстта за постоянните, ако се вижда прекалено сгъстяване. Какво може да се направи в тази ранна възраст и могат ли да се избегнат брекети в гимназията?

Колко рано ще започне едно ортодонтско лечение зависи главно от възможността на детето да осъзнае нуждата от лечение и да съдейства. Терапията по време на временно съзъбие се извършва обикновено с меки снемаеми апарати, които трябва да бъдат носени в определен период на денонощието. Понякога се допълват с комплекс от упражнения, които да подпомогнат работата на апарата. За да има ефект ранното ортодонтско лечение, се изисква дисциплина и последователност както от детето, така и от родителите.

Подходящи ли са конците за зъби при деца и от каква възраст?

Препоръчвам употребата на конци да започне от момента, в който има два зъба, които се допират в контакт, тоест в най-ранна детска възраст. Това трябва да стане много внимателно, разбира се. Може да се използва конец с държач, ако е по-лесно за родителя. Конецът се въвежда с внимание, като се допира първо към стената на единия зъб, а после към другия – сякаш го прегръща. Не използвайте движения тип „трион“ или напред-назад. Пример за удобна позиция е „глава до коляно“– седнете и поставете главата на детето, което е в легнало положение, до коленете си.

Ранното начало на междузъбната хигиена е изключително важно. То не само предпазва детето от ранно развитие на кариес, но и създава добър навик за цял живот. Превърнете времето за орална хигиена в игра и удоволствие за детето.

При криви зъбки често поддържането на добра устна хигиена е предизвикателство. На какво трябва да обръщат внимание децата и родителите? Какви приспособления да използват?

Оралната хигиена може да бъде предизвикателство и при перфектно подредени зъби, но неправилно подредените наистина я затрудняват. За поддържането на добра лична хигиена е много важно редовното професионално почистване на зъбите. И тук нямам предвид махане само на зъбен камък. В нашата клиника оралната хигиена и почистването са издигнати в култ. При посещението винаги започваме с оцветяване плаката и така пациентът вижда къде пропуска при почистването. Показваме техники за четкане, обсъждаме видове четки, показваме различни конци за зъби. При пациенти, които се затрудняват с тях, препоръчваме интердентални четки или зъбен душ. Разговаряме за ролята и мястото на водата за уста в хигиената. Всеки човек има индивидуални нужди и приспособленията трябва да са съобразени с персоналните нужди.

Какво е важно за поддържането на устната хигиена при ортодонстско лечение с брекети? А след това?

Брекетите изискват изрядна хигиена. Ако по принцип използвате четка, паста и средство за междузъбна грижа, брекетите не биха ви затруднили особено. Има специфична техника за използване на конец и специални четки за зъби и междузъбна грижа – ортодонтът ще ви запознае с тях. Също така има и много полезни обучителни видеа в интернет.

Другият важен елемент освен личната орална хигиена, е, разбира се, редовната професионална хигиена в денталния кабинет. Контролираната биофилм терапия (Guided biofilm therapy – GBT) e особено ценна при пациенти с брекети заради прецизното премахване на невидимата с просто око плака около брекетите. Точно тази плака е причината за белите петна след махане на брекети, за които мнозина са чували. Белите петна индикират загуба на минерали вследствие на киселинното действие на плаката. Устройството Airflow Handy 3.0 Perio Premium на EMS почиства нежно като с душ тази плака. Почистването не уврежда емайла нито лепилото на брекетите, защото прахът, който използваме (Plus powder), е направен от частици, толкова малки, че не могат да бъдат усетени от нервните рецептори. Затова при почистването усещате само свеж воден спрей.     

Днес ортодонтската практика е много развита. Какви са основните варианти за лечение на криви зъби при деца и за възрастни?

Вариантите за лечение, които съвременната ортодонтия предлага, са много, но не всеки от тях е приложим за всички случаи. Индивидуално могат да бъдат предложени един или няколко варианта в зависимост от проблема и възрастта на пациента. Най-популярни може би са лингвалните пластинки („скоби“, „апаратчета“), миофункционалните апарати, брекетите – метални или керамични, скритите „лингвални“ брекети и т.нар. „невидима ортодонтия“ – прозрачни алайнери.

Колко обикновено трае едно ортодонтско лечение? Знам, че то изисква добра дисциплина и постоянство, а това при децата често е дефицит.

Отговор на този въпрос може да се получи само след индивидуална консултация при ортодонт и възможност за качествен преглед. Продължителността на едно ортодонтско лечение зависи от много фактори, всеки от които е уникален и индивидуален за пациента. Това са: възрастта, в която започва лечение; наличието или не на утежняващи фактори като вредни навици; кооперативността и мотивацията на пациента; вида на самия апарат за лечение (снемаеми апарати, брекети, алайнери); поддържането на резултата и, разбира се – тежестта на ортодонтската аномалия. Дисциплината и постоянството на пациента са ключови фактори (но обикновено извън контрола ни), от които също зависи продължителността на лечение.

Какво се случва след приключване на ортодонтско лечение? Има ли продължаваща поддържаща терапия? Възможно ли е връщане на изкривяването с годините и как да се избегне това?

Поддържането на резултата е важна част от едно ортодонтско лечение. В този смисъл то често продължава дълго след премахването на апарата. Тъканите имат памет, освен това има и естествена тенденция към медиализиране (събиране напред) на зъбите. Как да го избегнем? Трябва да сме точно толкова отговорни към поддръжката си, колкото сме били към самото лечение. Контролните прегледи при ортодонта и поддържането на ретайнера (снемаем или не) са ключовите моменти за дълготраен резултат.

Един въпрос извън ортодонтията. За млечни зъби често зъболекарите препоръчват поставяне на силанти с цел превенция срещу кариеси. Какво представляват силантите? Кога са необходими и крият ли недостатъци?

Силантите са дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини на дъвкателните зъби, образувайки защитен слой. Той е много тънък, гладък и твърд. Силантите имат най-висока профилактична стойност до две години след пробива на съответния зъб. Зъбите, особено постоянните, пробиват с по-ниска здравина на емайла. За две години тя узрява и достига своята максимална твърдост. Вдлъбнатините на дъвкателните зъби често са дълбоки и тесни и е невъзможно да бъде премахната единствено с четка и паста натрупаната в тях зъбна плака. Оттам бактериите в плаката образуват киселини, които причиняват кариес.

За поставянето на силанти зъбът се почиства със специална четка. Следва предварителна подготовка със зъболекарски гел за няколко секунди. Зъбът се измива с вода и се подсушава. Силантът се поставя с тънък шприц върху ямките и фисурите (вдлъбнатините). Материалът се втвърдява под действието на светлина от денталната лампа. Образуването на предпазния щит отнема около една минута. Целостта на силанта се проследява при редовните профилактични прегледи на детето на всеки 6 месеца и при нужда се допълва.

Невинаги е лесна задача да се постави силант на млечен дъвкателен зъб (особено в първите 2 години след пробива му), защото възрастта на детето е малка и понякога не предполага голяма кооперативност на стола. В такива случаи препоръчвам приятно почистване на плаката с четка и паста и нанасяне на реминерализиращ гел и лак. Той повишава минерализацията на емайла и така – устойчивостта му срещу кариес. Тази манипулация може да се прилага и при поставени силанти. Контролните прегледи в детска възраст е добре да се случват 2 пъти годишно, за да може да се следи развитието на челюстите, да се почиства редовно плаката и да се стимулира минерализацията на зъбките. Така също се поддържа нивото на мотивация у детето и се осигурява живот със здрава и красива усмивка.

Уютната атмосфера на дентално студио Dente предразполага малките пациенти при ортодонтско лечение

Последвайте дентално студио Dente в социалните мрежи за още съвети за орална хигиена и здрави зъби:

Dente във Facebook

Dente в Instagram

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*