пари

Игри на пари

Наскоро начална учителка ми сподели, че по математика децата се затрудняват най-много на задачите, свързани с пари. И не защото тези задачи са по-сложни от обикновената аритметика, а защото много често децата в тази възраст все още нямат добри познания за банкнотите и монетите и личен опит с тях.

“Не пипай парите, мръсни са!” Сигурно всеки от нас като родител е казвал това поне веднъж. Напълно вярно е, банкнотите и монетите преминават от ръка на ръка, от джоб на джоб, събирайки върху себе си “отпечатъка” на всеки нов притежател. Но в “Не пипай парите, мръсни са!” детето има опасност да чуе и да възприеме едно незаслужено насадено мнение за парите като нещо лошо, тайно, неправилно.

В крайна сметка парите са средство. Ако им придаваме друга значимост и качества, те със сигурност ще ги придобият в живота ни и в живота на децата ни. Ако пък ги научим как да боравят с тях от най-ранна възраст, децата вероятно ще се справят успушно не само със задачите по математика, но и с житейските задачи, свързани с управлението на пари и лични финанси.

Тук споделям някои игри и занимания с пари, подходящи за деца от предучилищна възраст и началните класове. Обяснете на децата как трябва да си мият ръцете и смело ги оставете да боравят с “мръсните пари” 🙂

Изследователи и детективи

Банкнотите и монетите съдържат прелюбопитна информация, която може да изследвате заедно с вашето дете. Започнете с разказ за това как са се появили парите като платежно средство, кой и къде ги създава. Обсъдете какво е изобразено на монетите и банкнотите и защо, обяснете значението на отделните елементи. Разгледайте Каталога на българските банкноти на БНБ, за да покажете на детето как са се променяли българските пари през годините.

След като сме проучили детайлно реквизитите на банкнотите, време е да влезем в ролята на детективи, за да разпознаем истинските от фалшивите пари. Е, фалшиви пари вероятно няма да имаме, но не пречи да се уверим в истинността на парите в портфейла на мама като потърсим защитните елементи, които всяка банкнота трябва да притежава. Хартията, холограмните ленти, серийните номера, релефните текстове, скритите изображения и водни знаци, микротекстовете и холограмните ленти, луминисцентните нишки… Дайте възможност на вашия изследовател да проучи детайлно всичко, да направи разликата между банкноти с различен номинал, както и банкноти от различни валути. Тук ще откриете още един интересен материал от БНБ за защитните елементи върху българските банкноти.

За по-любопитните по отношение на историята на българския лев, в сградата на БНБ се помещава и Музейна сбирка, която може да бъде посетена безплатно всеки вторник от 13 до 15:30 часа.

Финансова грамотност за деца. Картите на издателство Carrot

Да си направим пари

Обсъдихме темата за фалшивите пари, време е за печатане 🙂

Вероятно всеки от нас като малък е правил това. Поставяме монета под лист хартия и после внимателно с молив оцветяваме върху релефа й, за да получим отпечатък. После изрязваме получените монети и залепяме двете им страни, за да ги използваме в следващите игри.

Докато правехме това, за Кари и Мити беше много любопитно да научат как са се изсичали монетите в миналото. Преди създаването на специализирани преси за монети в кралския двор това е ставало на ръка и съответно всяка паричка е имала леко неправилна форма. Говорим за времената на златния стандарт, когато монетите са се правели от благородни метали и физически са носели съответната стойност. Измамниците използвали неправилната форма като възможност да изпилват фини златни стружки от всяка монета, без това да се усети лесно на вид или тегло. Поради тази причина по-късно се появяват специалните кантове на монетите, т.нар. “гурт”. Този релеф, различен при различните валути и монети, пречи така лесно да се “открадне” количество от паричката, защото всяко изпилване би проличало веднага.

Освен монети, може да насърчите децата да направят свои банкноти. Не е необходимо непременно да копират съществуващите пари, а могат да измислят своя валута. И когато изпълняват проекта си, трябва да си припомнят кои основни реквизити е необходимо да сложат. Кой важен за тях човек (животно) ще изобразят върху своята банкнота? Може би любим герой или член от семейството? На каква стойност ще са банкнотите? Какви защитни елементи ще добавят? Може да използвате цветно тиксо или домакинско фолио за “специалните ефекти”, да изпишете част от текстовете с блестящ химикал или със симпатично (невидимо) мастило.

Кога и как да започнем финансовото ограмотяване на децата. Интервю с Наталия Тодорова.

Да играем на магазин

Кое дете не обича да играе на магазин? Добреее, но нека го направим като истинско.

Първо, приготвяме си пари – банкноти и монети. Може да си направите такива с играта по-горе или да потърсите в интернет изображения на реални банкноти и монети и да си разпечатате по-достоверни. В случай че изберете този вариант, препоръката ми е да търсите изображения на чуждестранна валута, за да не пренесе детето утре играта и към истинските пари в портфейла ви.

Втора стъпка, зареждаме щандовете. Изберете дребни предмети от дома – играчки, кухненски аксесоари, дрехи… Определете заедно с детето тяхната цена, това е част от осмислянето за стойността на парите. Нека цените са адекватни на реалната стойност на стоките, но и съобразени с целите на играта. По-голямата и сложна играчка е логично да е по-скъпа от по-малката и обикновена. Потникът трябва да е по-евтин от красивата рокля. А според възрастта на детето може да прецените дали цените ще са кръгли левчета или ще включите и стотинки.

Магазинът е готов да посрещне своите киленти. Нека детето бъде продавач. Избирайте една или повече стоки и плащайте с по-едри банкноти или комбинация от банкноти. Така ще се налага детето да пресмята общата стойност, както и да изчислява дължимото ресто.

После разменете ролите. Нека детето-клиент си направи сметката какво иска да купи и колко трябва да плати за избраните артикули, има ли достатъчно средства и с каква комбинация от банкноти и монети може да изпълни покупката. А вие се старайте при всяка покупка да връщате различна комбинация от банкноти и монети.

Ези или тура

Ползваме тази игра при нерешим спор между децата или просто за да си пробваме късмета. Благодарение на това 3-годишният Мити вече е наясно с изображенията на лицето и гърба на монетите. Евроцентовете са особено интересни, тъй като гърбът им пресъздава емблематични изображения от всяка от държавите-членки.

Детски книги и игри на тема пари и финансова грамотност

Колко струва думата?

Игри на пари - колко струва

Тази игра спомага за математическата ориентация в броене и пресмятане на пари. На всяка буква от азбуката се задава определена стойност: 1 ст., 5 ст., 2 лв. и пр. За да пресметнем колко струва думата, трябва да съберем стойността на всички букви в нея. С подбора но по-лесни или по-сложни комбинации на детето се налага да научи стойността на отделните монети, да осмисли разликата между стотинка и лев и тяхното пресмятане.

Изтегли безплатен ресурс за играта Колко струва думата тук.

Бинго с монети

Играта на бинго е много универсален модел за научаване на какво ли не. Букви от различни езици, цифри – защо не и пари. За да се ориентират децата в различните номинали на монети и банкноти, трябва да добият опит с тяхното използване и разпознаване.

Подгответе картончета с по 6 кутийки. Произволно попълнете картончетата със стойности, отговарящи на различните номинали на монети (1, 2, 5, 10, 20, 50 ст., 1 и 2 лв.), като може да ги повтаряте. Всеки играч избира по едно картонче – това е неговото игрално поле.

В купа поставете монети с различна стойност – нека от всеки вид има по 3-4 монети. Започнете да теглите произволно от купата и да обявявате стойността на изтеглената пара. Детето (децата) проверяват своите картончета и задраскват, ако имат съответната монета. Играчът, който пръв успее да задраска всички квадратчета от своя картон, печели бингото.

Изтегли безплатен ресурс за играта Бинго с монети тук.

Касичката

Преди време в отделна публикация споделих за ползите от това детето да създаде и поддържа своя касичка и как да го стимулираме да спестява. В игрите на пари добавяме още едно занимание, свързано именно с касичката: проверка на прогреса.

DIY идеи как да си направим сами касичка у дома

Освен да натрупва дребни суми в своята касичка, детето е хубаво от време на време и да проверява докъде е стигнало в събирането на средства. Особено ако има конкретно набелязана цел за спестяването.

Кари обича това занимание. Изсипва всички монети и банкноти от касичката, разпределя ги по купюри и се почва броенето. Това занимание изключително помага за осмислянето на мерните единици и разграничаването на лев и стотинка, които много се бъркат при малките деца. Колко стотинки ни трябват, за да имаме 1 лев? Колко прави 1 лев + 1 стотинка? Колко монети от по 20 стотинки ще оформят левче? Ей такива сложни сметки започват да стават по-разбираеми, когато на детето се наложи да прегледа и преброи личните си спестявания.

Още по темата финансова грамотност може да откриете тук.


Ако се интересувате от темата финансова грамотност и желаете да получавате още интересни идеи и съвети директно на вашата електронна поща, абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*