прасенце касичка

Как да си направим сами касичка. DIY идеи за родители и деца

Навикът на спестяването може да бъде въведен от най-ранна възраст. Вероятно всяко дете има своя касичка, където трупа събрани монети или подаръци. Но за да се превърне касичката в урок по финансова грамотност, тя трябва да бъде превърната в инструмент за целеполагане и отложено задоволяване на желания.

Преди време в отделна публикация споделих за ползите от това детето да създаде и поддържа своя касичка и как да го стимулираме да спестява. В друг материал говорих и за разликата между нужди и желания.

Тук ще се фокусирам върху самия процес по изработване на касичка. На пазара има много и най-разнообразни предложения. Но какво по-хубаво от това детето само да изработи своя инструмент за спестяване.

Събрах различни идеи, за които са необходими само подръчни материали и малко креативност и сръчност. Ето и някои полезни съвети при изработване на касичка:

  • Хубаво е тя да е прозрачна, или поне отчасти. Така детето визуално ще вижда прогреса, който постига при събирането на средства и ще има допълнителен стимул да напредва.
  • Детето може да има няколко касички с различни цели. Използвайте различни цветове и надписи, за да обозначите предназначението и целите, за които детето събира. Така всеки път то ще преценява към коя касичка да насочи новосъбрани парички. Може да има, например, една касичка за по-голяма цел, за която има нужда от повече ресурс и по-дълго събиране – например мечтана екскурзия, домашен любимец или скъпа игра. Друга за по-“ликвидни” желания като да плати самостоятелно неделното кино или да избере каквото желае при посещението в магазина за играчки, книжарницата, сладкарницата.
  • Трябва да е достатъчно голяма, за да събере парите, за които е предназначена. И не прекалено голяма, за да не се “изгубва” събраното в нея и да пречи прогресът да се вижда.

Прасенце от бутилка

Как да превърнете пластмасова бутилка в красиво прасенце-касичка може да видите стъпка по стъпка тук.

прасенце касичка
Източник: Our Kid Things

Касичка от кутия от зърнена закуска

Как да превърнем празната кутия от мюсли в кутия за спестяване – вижте тук.

DIY идеи
Автор: Allison Waken

Касичка от чипс

Цилиндричните кутии от чипс или ядки могат да станат страхотни касички, които детето да декорира само с подръчни материали. Вдъхновение може да почерпите от това видео.

Пингвинче-касичка

пингвинче касичка

DIY куб-касичка

Макет за изрязване на куб-касичка ще откриете тук. Отпечатайте на картонен лист А3 за куб със страна около 8.6 см.

макет за кутия

Nutella касичка

Празният стъклен буркан от течен шоколад може да има много приложения. Ето едно от тях. Използвайте спрей боя за плътен цвят, любими стикери за декорация и перманентен маркер за надписване.

нутела буркан
Източник: Nutella.com

Още по темата финансова грамотност може да откриете тук.


Ако се интересувате от темата финансова грамотност и желаете да получавате още интересни идеи и съвети директно на вашата електронна поща, абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*