Идеята за този блог дойде от дъщеря ми Карина. Тя има особен интерес към случващото се в кухнята, а аз с удоволствие я насърчавам.
Търсене
Абонирайте се за нашия бюлетин

The Little Chef



От участието на @foodriana в блога ни остана ето тази сладост за очите и небцето. Бананов хляб с боровинки, който тя приготвя за любимия си племенник.
Рецептата е в блога - линк оставям в стори.
P.S. Последвайте профила на @foodriana в Instagram за още вкусотии и красота. В интервюто за блога сподели, че “подкупва” с домашни лакомства приятелите си, когато я последват. Ние още чакаме - само казвам 😜
#bananabread #bananarecipes #thelittlechef #foodphotography #foodblogger
4 месеца ago




“Part time cooking, full time eating” – така се представя Адриана в своя профил в социалните мрежи, където споделя своята любов към готвенето и храната.
@foodriana. Толкова харесвам Instagram псевдонима й и толкова да й отива това име! Само ако надникнете в профила, ще разберете защо.
Тя е новият гост в рубриката ни "В кухнята на блогъра". Активен линк оставям в стори. Надникнете и за страхотната рецепта за бананов хляб с боровинки, която Адриана споделя.
https://cutt.ly/g9Uin81
4 месеца ago

Обичате ли гъби? Ето една вкусна рецепта за талиатели с гъби и сметана.
300 гр прясна паста талиатели
300 гр гъби печурки
200 мл течна готварска сметана
1/2 глава лук
2 скиликди чесън
3 с.л. зехтин
20 гр масло
1 шепа сушени манатарки
Сол и черен пипер на вкус
Манатарките се поставят в купичка и се заливат с гореща вода, за да постоят 15-ина минути.
Лукът се нарязва на ситно. Чесънът се смачква и се накълцва. Гъбите се нарязват на шайби.
Зехтинът и маслото се загряват на тигана и в тях се задушават лукът и чесънът, докато омекнат. В тигана се прибавят и гъбите, посолява се и се задушават, докато омекнат, като се бърка периодично. Прибавят се манатарките, отцедени от водата. Прибавя се готварската сметана и се бърка, докато сосът се сгъсти.
В тенджера се кипва подсолена вода и в нея се вари пастата. Прясната паста изисква по-малко време за термична обработка, така че опитвайте от време на време.
Талиа телите се отцеждат и към тях се прибавят гъбите със сметановия сос. Омесва се внимателно. Пастата се сервира топла, като се гарнира с малко пресен магданоз, чери домати и черен пипер.
#pasta #mushrooms #thelittlechef #талиатели #пряснапаста #рецептисгъби
4 месеца ago

Предлагам ви нежен ябълков тарт с маслено тесто.
За тестото
125 гр студено масло
210 гр (1 и 1/4 ч.ч.) брашно
1/4 ч.л. сол
2 с.л. захар
1 ч.л. лимонови кори
3 с.л. студено прясно мляко
2-3 с.л. вода
За плънката
3 големи ябълки
1/2 ч.ч. захар (50:50 бяла и кафява)
1 ч.л. канела
50 гр студено масло
За заливката
2 жълтъка
5 с.л. пудра захар
1 ванилия
50 мл течна готварска сметана
100 мл прясно мляко
3 ч.л. брашно (с връх)
Започваме с тестото. Брашното се пресява. Към него се добавят солта, захарта и лимоновите кори. Студеното масло се нарязва на кубчета и се прибавя към брашното. С пръсти се размачква до получаване на ситни маслени трохи.
Добавя се студеното мляко и се бърка с лъжица. Месенето продължава с ръце до получаване на ронливо тесто. Водата се добавя лъжица по лъжица и се размесва, докато тестото спре да се рони, но остане меко. Понякога са необходими 2, друг път 3 лъжици вода, внимавайте да не прекалите с нея. Оформя се топка, увива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 1 час.
Приготвяне на плънката. Ябълките се обелват и разрязват на четири. Почистват се от семките и се режат на тънки резени. Захарта се смесва с канелата. Фурната се включва на 190 градуса с вентилатор.
Масленото тесто се разточва тънка кора. С маслената кора се застила кръгла форма за тарт с диаметър 22-24 см, като хубаво се притиска да уплътни дъното и стените. Излишното тесто, което стърчи над стените, се изрязва.
Резените ябълки се подреждат плътно върху кората от маслено тесто, като се застъпват леко. Отгоре се поръсва със сместа от бяла и кафява захар и канела и се разпределя маслото, нарязано на тънки филийки. Така подреденият тарт се пече в загрятата фурна около 35-40 мин., докато ябълките омекнат, а маслената кора се зачерви по краищата.
Междувременно се приготвя заливката. Жълтъците се разбиват с пудрата захар, към тях се прибавят ванилията, млякото и сметаната. Сместа се разбърква добре и се прибавя брашното. Разбива се с миксер до хомогенна смес.
Тартът се изважда от фурната и се залива с яйчено-млечната смес. Пече се за още 15 мин., така че заливката да придобие лек златист загар.
#thelittlechef #tart #рецептазатарт #ябълки #десерти
4 месеца ago



Ако обичате сладки баници и щрудели, непременно трябва да опитате това: Сочна сиропирана баница с локум и орехи.
8 листа точени кори
За плънката
2 яйца
1/4 ч.ч. бяло брашно
1/4 ч.ч. олио
1 бакпулвер
1/4 ч.ч. кристална захар
1 кутия локум по избор
1/2 ч.ч. орехи, нарязани на ситно
За сиропа: 1/2 ч.ч. сахар, 1 ванилия или друг аромат по избор, 1/2 ч.ч. вода
Яйцата се разбиват с бъркалка, към тях се прибавят захарта, олиото, брашното и бакпулвера. Бърка се до хомогенна смес. Локумът се нарязва на малки парченца, орехите се накълцват на ситно. Включвате фурната на 180 C с вентилатор. Подмазвате правоъгълна тавичка.
Взима се един лист от точените кори. Намазва се добре с яйчената смес. Тя е доста гъста и лепкава и при разстилането трябва да внимавате да не разкъсате тънката кора. Така че по-добре да поставяте по малко с лъжица в отделните части на кората, вместо да размазвате и притискате. Дори и да не се разпредели равномерно, при завиването на рулото всичко ще си дойде на мястото.
Върху намазаната кора се поставя втора. От едната страна на късия й край се разпределят част от ядките и локума. Така оформените кори с плънка се завиват на руло откъм късата страна и се подреждат в правоъгълна тавичка. Пече се около 25 мин. – или докато баницата добие златист загар. Изважда се и се оставя да се охлади.
Сиропът. Захарта, водата и ванилията се поставят на котлона. Щом водата заври и захарта се разтопи напълно, сиропът е готов. Последният път приготвих тази рецепта с локум роза, та и в сиропа капнах няколко капки аромат роза.
Изстиналата баница се залива с горещ сироп и се оставя за няколко часа да “поеме”. Ако предпочитате по-сочен десерт (повече приличащ на баклава), може да увеличите количеството на сиропа. Или обратното – да разлеете по-малко само за сочност.
Сервира се с ванилов сладолед.
#banitsa #баница #локум #десерт #thelittlechef #домашендесерт #рецептазабаница
4 месеца ago

Представям ви една лесна и вкусна рецепта. Приготвянето на месото в плик запазва сосовете и прави ястието сочно. Освен това е много лесно - всичко в плика и готово!
Продуктите:
500 гр пилешки бутчета (може и крилца)
3-4 картофа
1 глава лук
2 моркова
1-2 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
1 с.л. куркума
Сол
Олио или друга мазнина
Магданоз (презен или сух)
1 плик за печене
Пилешкото се измива добре и се подсушава. Посолява се и се овалва с куркума и няколко лъжици олио. Може да се ползват пилешки бутчета или кълки, но чудесно става и с крилца.
Лукът и морковите се нарязват на шайби. Картофите на средно едри парчета. Чесънът се почиства и се наситнява. Зеленчуците се смесват в купа и се овкусяват със сол, червен пипер и малко мазнина, разбъркват се добре.
Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.
Пликът се поставя в голяма тава и в него се изсипват нарязаните зеленчуци. Върху тях се разпределят овкусените пилешки бутчета/крилца. Пликът се затваря и се надупчва на няколко места с вилица или нож, за да има откъде да излиза въздухът при печене.
Така приготвеното пилешко с картофи се поставя във фурната. Пече се 40 минути, след което пликът се разрязва и се пече още 10 минути.
При сервиране се поръсва с магданоз.
#пилешко #картофи #пилескартофи #идеизавечеря #thelittlechef
4 месеца ago

Коя е любимата ви закуска от баба на село?
Има много вариации на рецептата за мекици – с прясна или суха мая, с кисело или прясно мляко… Баба обикновено се ръководи от наличностите в хладилника, а не от написаното в книгите с рецепти, но все пак тук споделям един от нейните начини да ни зарадва сутрин:
400 гр брашно
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
20 г прясна мая
1 равна ч.л. сол
1 равна с.л. захар
1 и 1/2 ч.ч. олио
Маята се стрива със захарта и се размива с хладката вода (може да ползвате мляко вместо вода). Към нея при непрекъснато бъркане с дървена лъжица или миксер с бъркалки за тесто се прибавят солта и брашното. Полученото тесто се оставя да втаса.
Може да приготвите тестото от вечерта, да покриете с прозрачно фолио и да оставите купата да втасва в хладилника до сутринта. Алтернативата е да втаса в топла стая за 1-2 часа, докато увеличи обема си.
Олиото се загрява в дълбока тенджера на котлона. Количеството от 1 и 1/2 ч.ч. олио е ориентировъчно според размера на тенджерата – необходимо е олиото да покрива 2-3 см. над дъното на съда.
От втасалото тесто с намаслени или мокри ръце се късат топчета, които се разтеглят до оформяне на плоска питка.
След като мазнината е загряла добре, всяка мекица се пържи от двете страни за няколко минути до златисто. Ако желаете, след разстилане на тестото, може да добавите малко натрошено сирене и да затворите мекицата на калцоне преди пържене.
Изпържените мекици се поставят в чиния върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Поднасят се топли с пудра захар, сирене, домашно сладко или мед.
#мекици #оттетрадкатанабаба #бабинирецепти #thelittlechef #закуска #тесто
5 месеца ago






Вчера в книжарницата попаднахме на уникална книга-игра от @fiut_publishing, за която няма как да не ви разкажа. Всъщност попадението е на Мити, който я видя и хареса.
От вчера минаваме през различни маршрути на играта и децата са силно запалени. А аз съм особено впечатлена от качеството - интригуваща история, стратегия, полезна информация, интересни истински истории…
Книгата започва с попадането ни сами в непознато място в планината. Оттам трябва да се справим да оцелеем, като по пътя си взимаме решения накъде и как да поемем, какви рискове да предприемем.
На всяка страница в допълнение на историята има и полезни съвети за ориентиране и оцеляване на открито и при сурови условия. Има включени и любопитни истории за смели алпинисти и изследователи.
Това не е спонсориран пост, вероятно си личи ентусиазмът в думите ми :) Ако я бяхме открили преди Коледа, щях да съм поизкупила тиража за подаръци :)
#детскикнижки #нитоденбезкнижки #книгаигра
5 месеца ago


На гости в блога посрещаме @albena.todorova.946 от "В Кухнята с Бени". Нейните рецепти са винаги пъстри и зареждащи с вдъхновение.
В интервю за The Little Chef тя споделя какво я мотивира в готвенето, кои са любимите й вкусове и съставки и дава чудесна зимна рецепта за свинско задушено.
Наскоро Бени издаде първата си електронна книга с 60 любими рецепти + 5 непубликувани. В интервюто ще откриете и линк към изданието.
https://thelittlechef.bg/publications/guestbloggers/albena-todorova/
Активен линк към интервюто споделям в стори.
5 месеца ago
Най-четени
- Торта Червено кадифе
143738 преглеждания - Бисквитена торта с маскарпоне и течен шоколад
58174 преглеждания - Френски макарони – подробна рецепта и съвети
55153 преглеждания - Шоколадова торта
14712 преглеждания - От тетрадката на баба: Добуш торта с еклеров крем
13389 преглеждания
Категории
Архив
- януари 2023
- декември 2022
- ноември 2022
- октомври 2022
- септември 2022
- август 2022
- юли 2022
- юни 2022
- май 2022
- април 2022
- март 2022
- февруари 2022
- януари 2022
- декември 2021
- ноември 2021
- октомври 2021
- септември 2021
- юли 2021
- юни 2021
- май 2021
- април 2021
- март 2021
- февруари 2021
- декември 2020
- ноември 2020
- октомври 2020
- септември 2020
- август 2020
- юли 2020
- юни 2020
- май 2020
- април 2020
- март 2020
- февруари 2020
- януари 2020
- декември 2019
- ноември 2019
- октомври 2019
- септември 2019
- август 2019