Идеята за този блог дойде от дъщеря ми Карина. Тя има особен интерес към случващото се в кухнята, а аз с удоволствие я насърчавам.
Търсене
Абонирайте се за нашия бюлетин

The Little Chef
Рецептата за нашия кекс стигна до Северния полюс.
След като Елфи опита парченце, направо се влюби във вкуса и пожела да споделим приготвянето му с него и останалите елфи. Ето, и на вас я казваме:
3 яйца
200 гр кокосова захар
200 гр кисело мляко или скир
220 гр брашно
100 мл кокосово масло (разтопено)
1 ч.л. сода бикарбонат
1 бакпулвер
1 ванилия
Около 30 гр шоколад, нарязан ситно (ние използвахме тоблерон)
Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Содата се разбърква в млякото.
Към яйчената смес се прибавят мазнината и киселото мляко, после пресятото брашно, бакпулверът и ванилията. Разбърква се добре и се добавя нарязания на ситно шоколад.
Фурната се загрява на 180 градуса. Сместа се излива в подмазана форма за кекс или в правоъгълна тавичка с хартия за печене. Пече се около 40 мин до суха клечка.
2 дни ago

Сложихме коледната украса и се почна… Чакаме нашия добър стар приятел Елфи да ни навести - както прави всяка година.
4 дни ago
“Добре”. Ето как се поема отговорност 😂😂
2 седмици ago
Бананов хляб 🍌🍌🍌
Цветът му е приятно карамелен, тъй като използвах кокосова захар. Ето и пълните съставки:
2 зрели банана, намачкани добре с вилица
100-150 гр. захар или друг подсладител (използвах кокосова захар)
50 гр кокосово масло (може и краве)
50 мл ядково мляко (може и прясно мляко)
2 яйца
300 гр брашно (използвах микс от бяло и пълнозърнесто)
1 бакпулвер
Щипка сол
Ванилия
По желание могат да се добавят начупени орехи или парченца шоколад
Яйцата се разбиват за кратко с вилица. Намачканите банани се смесват с яйцата, захарта, млякото и мазнината. Разбърква се добре и към тях се прибавят брашното, бакпулверът, солта, ванилията. Бърка се до хомогенност. Пече се в правоъгълна дълбока форма с хартия за печене - около 50-60 мин в загрята на 175 градуса фурна.
#bananabread #banana #sweetbread
3 седмици ago
Десертът напоследък.
Тиквата и орехите са от градината на родителите ми, медът от кошерите на приятели.
Имам един куп разкошни рецепта с тиква, но тя е толкова вкусна и сладка в този си вид, че ваяко допълнително усилие е излишно 😄
3 седмици ago
Кифличките на баба 😋
1 пакетче суха мая (7 гр)
1 ч.л. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. сол
9 с.л. олио
500 гр брашно
2 яйца
100 гр масло
около 200 гр сирене
Млякото се затопля леко и в него се разтваря захарта. Изсипва се и сухата мая и се оставя за няколко минути да шупне.
Брашното се пресява в голяма купа. Добавят се солта, олиото и млякото с маята. Замесва се меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за около час на топло място.
Втасалото тесто се замесва леко върху набрашнен плот и се разточва на тънка кора. Разрязва се на триъгълници.
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Маслото се разтапя до омекване.
Белтъците се смесват с натрошеното сирене. Фурната се включва на 180 градуса с вентилатор.
Всеки триъгълник се намазва обилно с масло и в основата му се поставя лъжица от плънката от сирене и белтъци. Навива се на кифличка.
Отгоре се намазват с жълтъците, които оставихме настрана, и се поръсват със сусам.
Нашите кифлички със сирене се пекат в загрятата фурна до златисто (около 30 мин.). Ако се зачервят твърде бързо по време на печене, може да се наложи да ги завиете с фолио.
3 седмици ago
Мити искаше да направим кифлички със сирене.
Аз: Ау, Мити, не ме бива много с тесто, не знам дали ще се получат.
Той: спокойно, като остарееш, винаги ще ти се получава.
И сега се чудя искам ли да ми се получат… 😅
3 седмици ago

Кой ще нарисува най-страшното тиквено чудовище?
Изтеглете безплатен ресурс за разпечатване за играта от линка в стори. В модела ще откриете контурите на тиквено лице, както и инструкции. Задачата на играчите е да нарисуват тиквено лице, като се редуват да хвърлят зарчето и следват инструкциите.
1 месец ago

- Мити, знаеш ли какво е бъдеще?
- Да си помечтаеш нещо и то да се сбъдне.
…
Ами… който знае, знае 😍
2 месеца ago
Най-четени
- Торта Червено кадифе
145859 преглеждания - Бисквитена торта с маскарпоне и течен шоколад
61025 преглеждания - Френски макарони – подробна рецепта и съвети
58685 преглеждания - Погача за 40-ия ден на бебето. Традиции и ритуали
19131 преглеждания - Шоколадова торта
15146 преглеждания
Категории
Архив
- юни 2023
- април 2023
- март 2023
- януари 2023
- декември 2022
- ноември 2022
- октомври 2022
- септември 2022
- август 2022
- юли 2022
- юни 2022
- май 2022
- април 2022
- март 2022
- февруари 2022
- януари 2022
- декември 2021
- ноември 2021
- октомври 2021
- септември 2021
- юли 2021
- юни 2021
- май 2021
- април 2021
- март 2021
- февруари 2021
- декември 2020
- ноември 2020
- октомври 2020
- септември 2020
- август 2020
- юли 2020
- юни 2020
- май 2020
- април 2020
- март 2020
- февруари 2020
- януари 2020
- декември 2019
- ноември 2019
- октомври 2019
- септември 2019
- август 2019