Д-р Ненчева и Д-р Бочков

Д-р Ненчева и д-р Бочков: 18 въпроса за здравето на детските зъби

Като малка имах доста развалени зъби. Колко време съм изкарала по стоматолози… Интересно, това не ме е „наплашило”, напротив – спомените ми са все позитивни. Всички ме познаваха, подаряваха ми разни инструменти, показваха ми интересни неща…

Кари също има голямо уважение и симпатия към лекарите и зъболекарите. От бебе посещава профилактични стоматологични прегледи на всеки 6 месеца. Отива с голямо удоволствие, а после с гордост разказва и старателно изпълнява препоръките, които е получила. Много деца обаче (а и възрастни) имат страх от зъболекари, дори и без да са стъпвали в кабинет. Нерядко вина за това имат родителите, които ползват образа на зъболекарския стол като „Торбалан“, за да накарат децата да си мият зъбите. Или пък първото посещение е било при лекар, който няма практика за работа с деца и не е намерил правилното отношение.

Днес ще ви срещнем с двама прекрасни и лъчезарни стоматолози, които освен че са отлични професионалисти, определено имат подход към малките си пациенти. При тях децата отиват с усмивка и излизат с… красива и здрава усмивка 😁. Много благодаря на д-р Мария Ненчева (ортодонт) и д-р Стоян Бочков (стоматолог) от Orthos-Dent Care, че отделиха време за нашия блог и отговориха на толкова много и важни въпроси, свързани със здравето на детските зъби.

Orthos-Dent Care

Кои са най-често срещаните проблеми при детските зъби?

Д-р Бочков: Един от най-често срещаните проблеми е недобрата хигиена, която, съчетана с прекомерна консумация на захар, води до кариеси и техните усложнения. Един нелекуван кариес на временен зъб може да доведе до засягане – възпаление на нерва на зъба, т.е. до пулпит. Оттам последствията могат да бъдат сериозни усложнения като периодонтит, гангрена, абсцес, преждевременна загуба на зъба…

Захарта ли е основният враг на здравите зъби?

Д-р Бочков: Захарта е сред основните причинители на зъбния кариес, особено при децата. Бих добавил и навиците на модерното ни общество да се храним с меки, кашави храни, намалената консумация на сурови плодове и зеленчуци от ранна възраст, когато се изграждат вкусовите и хранителни навици на децата. В ежедневието си приемаме твърде много обработени и рафинирани захари под различни форми на храни и напитки. Родителите трябва да обръщат особено внимание на етикета на продуктите, които купуват на своите деца. И най-вече да гледат съдържанието на въглехидрати, както и вида и грамажа на захарите. Захарите повишават киселинността на слюнката още в първите 20 минути след консумацията им. Емайлът бавно и прогресивно се уврежда.

От ключово значение за развитието на кариеси е количеството захар, която едно дете поглъща под различна форма. Апелът ми към родителите, както и към бабите и дядовците, е да следят за това колко захар приема детето на дневна, седмична, месечна база. Убеден съм, че сами ще достигнат до отговора и връзката между захарта и кариесите.

Какви са вашите препоръки относно устната хигиена при децата?

Д-р Стоян Бочков

Д-р Бочков: Добрата ежедневна устна хигиена е първата профилактика. За едно малко дете е много трудно да осъществи правилно почистване на зъбите, тук е ключова ролята на родителя – да насочва, да съдейства, да следи дали детето мие правилно и редовно. Личният пример, играта, съвместният избор на продукти за хигиена, книжки, всичко помага да създадем приятна емоция на детето.

Почистването на зъбите започва от появата на първото зъбче в устата. Вече има голям избор от чесалки и бебешки четки за зъби на пазара. С напредване на възрастта се увеличава и броят на зъбите като до 2.5 годишна възраст би трябвало всички млечни зъбки да са пробили. Включването на паста за зъби е силно препоръчително, на пазара има голям избор от пасти за зъби за деца, съобразени спрямо възрастта им.

От малка знам „Вечер за здраве, сутрин за красота“. Колко често трябва да се мият детските зъби и с какво и колко продължително да се четкат?

Д-р Бочков: По принцип оптималният вариант е след всяко хранене да се мият зъбките, но при едно дете това е трудно постижимо. Препоръчвам след всяко хранене детето поне да пие вода, за да се отмият полепналите хранителни частици. Задължително е миенето на зъбките сутрин и вечер, като особено внимание следва да се обърне на вечерното миене, тъй като то почиства плаката, която се е натрупала през целия ден. Това, разбира се, не трябва да води до пренебрегване на сутрешното миене на зъбките.

Устна хигиена при децата

Количеството паста, което трябва да се използва при миенето, е минимално – колкото грахово зърно. А оптималната продължителност е три минути, разпределени равномерно между горна и долна челюст. Трябва да се използва детска четка с меки влакна и специална глава, пригодена за малката детска уста. Четкайте добре зъбите и венците с четката – първо горните и долни зъби откъм езика, после дъвчaщата им повърхност, накрая външната предна повърхност на зъбите. Уверете се, че четкате добре около всеки зъб – от венеца към режещия ръб – с въртеливи и хоризонтални движения.

Истината е, че едно дете трудно може да „засече“ и издържи 3 минути да четка зъбките. Ето и една идея как да превърнете четкането на зъбките в по-забавен и интересен навик – сложете в банята малък пясъчен часовник, който да отмерва трите минути 😉 Има и много детски книжки, които по интересен за децата начин представят важността на добрата орална хигиена и изграждането на навик за миенете на зъбите.

Кога трябва да е първият преглед на детето при стоматолог?

Д-р Бочков: Около годинката е добре родителите вече да са се ориентирали към стоматолог за детето и да се видят с него. Тази среща е повече за родителите – макар да са пробили само няколко зъба, зъболекарят ще може да им даде ценни съвети и насоки относно устната хигиена, храненето и потенциалните рискове, ще направят профилактичен календар.

А след това първото вече по-осъзнато от самото дете посещение при зъболекаря е важно от психологическа гледна точка. То може да се осъществи без да са пробили всички млечни зъбки, защото целта му е не толкова сваляне на зъбен статус, колкото да се направи контакт с детето, то да се запознае с клиничната обстановка, зъболекарят да спечели неговия интерес и доверие.

Силно препоръчвам родителите да не чакат да възникне първия проблем, за да заведат детето в кабинета – тогава срещата може да не е толкова забавна и приятна и да създаде дългосрочна негативна нагласа. А това посещение трябва да протече като игра и по атрактивен и интерактивен начин. Детето да научи повече за работата на зъбките и важността на редовното миене и правилното хранене. Ролята на родителя преди самото посещение е ключова за начина, по който детето ще асоциира и възприеме образа на стоматолога. Моля ви, не ни използвайте за назидание и сплашване, ние сме добри хора 😊.

Защо при най-малките деца е важно да се използва паста за зъби без флуор? От каква възраст се преминава на пасти с флуор?

Д-р Бочков: Флуорът е елемент, играещ роля за изграждането на зъбната структура, особено в подрастваща възраст. Много е важно да се съобрази оптималният му прием с възрастта на детето. Ако даваме на организма повече от необходимото количество флуор, това може да доведе до пренасищането му и оттам до структурни промени в емайла. Пренасищане може да се случи, ако флуорът е с повишено съдържание във водата в някои региони или се дава на детето минерална вода с несъобразено за възрастта му количество флуор. При дефицит би могло да се препоръча допълнителен прием под формата на таблетки.

Кога трябва детето да премине към паста с флуор е индивидуален въпрос и е необходима консултация със стоматолог за конкретното дете, за да се преценят и допълнителните фактори. На практика почти всички пасти за зъби (без хомеопатичните) имат някакво, макар и минимално съдържание на флуор, просто в тези за по-големи процентът е по-висок, тъй като се очаква, че детето се е научило вече да плюе пастата, а не да я гълта.

С каква честота трябва да сменяме четката за зъби?

Д-р Бочков: Износването на четката зависи от честотата и начина й на ползване. При децата това може да е по-често, понеже миенето за тях е игра и трудно може да се контролира сдъвкването на влакната на четката. Когато забележите износване на влакната (обръщането им настрани), се препоръчва смяна, като това се случва в рамките на всеки два до три месеца.

Електрическа или обикновена четка за зъби препоръчвате за децата? Стоматолозите май нямат единно мнение…

Д-р Ненчева: Много родители смятат, че купувайки електрическа четка за зъби, това е панацея за перфектна хигиена. Ценното при нея е, че главата на четката е по-малка и стига по-лесно до труднодостъпните места. Предимствотго на обикновената четка е, че детето по-добре може да осъзнае какви движения трябва да прави за правилна хигиена и да усъвършенства фината моторика на тези движения.

Независимо каква четка изберете, важното е да се почистват старателно всички ръбчета на зъбите и косъмчетата добре да достигат основата на зъба при венеца, където се събира плака.

От каква възраст децата могат да използват конец за зъби?

Д-р Бочков: Ползването на конец за зъби е свързано с фини моторни движения, които едно дете придобива на по-късен етап от своето развитие. Едно малко дете трудно би могло да борави с класически конец за зъби и това може да доведе до нараняване на венеца и травмирането му. Затова препоръчвам използването на конци за зъби постепенно и с помощта на родител, на пазара ще откриете забавни приспособления с фиксиран конец и цветни дръжки. Но най-лесно за самостоятелно ползване се обучават децата след 10-12-годишна възраст.

Orthos-Dent Care

Кога е добре да се направи първа консултация при ортодонт? Кога най-рано се забелязват потенциални проблеми с подредбата на зъбите?

Д-р Ненчева: Бих дала два отговора. Винаги, когато нещо ви притесни или имате въпроси. И най-късно в края на млечно съзъбие или в началото на смяната (пробив на постоянните резци) – това означава около 5-6-7-годишна възраст. Много важното послание – моля, не чакайте да се сменят всички зъбки! Рискувате да пропуснете ценен момент за лечение и най-вече ключов елемент от диагнозата.

При първа ортодонтска консултация ще поискаме панорамна рентгенова снимка, която е изключително важна. С нейна помощ може да установим изненадващи неща – липсващи зародиши, свръхбройни зъби и др. И картината се променя – на пръв поглед в стройните зъбни редици ще се открият „подводни” зъби.

Потенциални проблеми в подредбата могат да се доловят, когато има несъответствие между размера на зъбките и челюстите или когато се установи ранна преждевременна загуба на млечен зъб – това води до преместване на съседните зъби и липса на място за съответния постоянен. Ранната консултация, съчетана с панорамна снимка или зъбен скенер, дава отговори на много въпроси.

Д-р Мария Ненчева, ортодонт

Създава ли проблем биберонът по отношение на захапката и подредбата на зъбите? До каква възраст препоръчвате ползването на залъгалки и пиене от шише с биберон?

Д-р Ненчева: Харесвам този въпрос, защото ни обединява с педиатрите и психолозите – съобразете се с техните компетентни съвети. За мен като ортодонт е радостно, че на пазара се предлагат най-добрите анатомични марки залъгалки и биберони за хранене. Според мен много по-лесно е „трудното“ отказване от биберон, отколкото от смукането на пръст. Каквито и „хитрини” и разговори да водим с децата, раздялата с пръста е много дълга и сложна и може да създаде големи проблеми.

Все пак, спрете навреме биберона и млякото нощем! Докато детето пие мляко преди заспиване, съветвам да се дава след него водичка, за да се отмие от устата, или да се почиства с марля.

Съществува ранно ортодонтско лечение още върху млечни зъби с цел да се подготви челюстта за постоянните. Това ли е по-щадящият вариант от брекети в гимназията?

Д-р Ненчева: Това е доста обширна тема в ортодонтията. Аз съм „За” превенцията и корекцията в ранна възраст. Децата са по-спонтанни и по-лесно ги мотивираме да ни съдействат. Тъканите – мускули и кости – поддават добре, а резултатите са видими и трайни при проявено търпение и упоритост. С това не мога да обещая живот без брекети в гимназията! Много фактори определят идеално подредените зъби – наследственост, форма и размер на зъбите и челюстите, темпо на пробив на зъбите, особено на кучешките и др.

Само естетичен ли е въпросът с кривите зъбки или с тях идват и други проблеми?

Д-р Ненчева: Категорично не е само естетичен. Струпаните зъби са трудни за добро почистване, особено в детска и юношеска възраст, когато сръчността не е на ниво да открие труднодостъпните места. Там ще се трупа най-много размекната храна и микроорганизми и ето предпоставка за възпаление, чувствителност и кървене при докосване. Това бива последвано от още по-нежелано миене на зъбите и процесът завършва с кариес и неговите усложнения – особено фаталната ранна загуба на млечни зъбки.

При деца с трета сливица често се получава проблем със захапката поради дишане предимно през устата вместо през носа. Какво може да се направи, за да се избегне това?

Д-р Ненчева: Много добро наблюдение. Много сериозен проблем, изискващ комплексен подход и съвместна работа на специалисти – УНГ, алерголози, педиатри, пулмолози, ортодонти. И родители и деца, разбира се.

Най-общо устната кухина е за хранене, носната – за дишане, затопляне, овлажняване и прочистване на въздуха, за да достигне кислородът до тъканите. Спомнете си какво се случва, когато сме хремави при простуда – колко лесно се изморяваме и задъхваме. Положението на езика веднага се променя – от високо на небцето отива ниско зад долните резци, за да държи устата ни отворена… Това е простото обяснение на механизма на недоразвитата горна челюст (небце) и преразвитата долна. Ако се добави и елемент на наследственост, картината става доста по-комплексна и лечението трябва да започне рано и продължително, както и да се следят доста фактори във времето. Сънната апнея е друг сложен процес, който води до почти същата клинична картина.

Чувала съм мнения, че няма смисъл да лекува кариес на млечен зъб, защото той така или иначе е временен. Какви рискове крие подобно решение?

Д-р Ненчева: За съжаление, все още чуваме такива мнения и избори на родители, уж за да не причиним на детето и нас самите неудобства и емоции от посещението при денталния лекар. Мили родители, вместо да се притеснявате как детето ще приеме срещата със зъболекаря, работете върху това тази среща да е очаквана с любопитство. Привикнете детето си да се среща с екипа на денталните кабинети, които вие редовно посещавате. Така то, докато се забавлява в детския кът на приемната, свиква с нас, с нашия външен вид, с разговорите, които водим спокойно с родителите.

Сега към същността на въпроса. На първо място, има ли видима кухина в млечния зъб, то почти задължително ще се стигне до девитализиране („умъртвяване” или „вадене на нерви”) – манипулация, която е скъпа и нелека за постоянно подвижното малко дете. Често такива лечения завършват с големи обтурации (пломби), които се чупят или отлепят при навик да се хрупат твърди и лепкави лакомства. Едно от усложненията на нелекуван кариес е ранна загуба на такива силно разрушени и неподлежащи на лечение зъби. При такава ситуация, ако не се постави местопазител, съседните зъби се преместват до пълно затваряне на мястото на подлежащия постоянен зъб и това от своя страна е „изненада”, за чиято корекция с ортодонтски средства ще вложите време, усилия и пари.

Освен това с лекуването на кариеса привикваме детето към чистота и уважение към собственото тяло – подобно на редовния личен тоалет. Не е добре да смята, че да имаш съвкупност от кухини, пълни с храна, които възпаляват венците, болят и имат неприятен дъх, е нещо нормално.

В заключение, моля посещавайте редовно кабинета на денталния лекар, след като навреме сте прекратили нощното хранене с мляко и сте приучили към редовна хигиена малчугана.

Д-р Бочков: Твърдението и практиката млечни зъби да не се лекуват е много погрешно. Друго странно изказване, на което съм попадал, е „Докторе, то не го боли, защо да го лекуваме?“ Лечението на млечните зъби е много важно за цялостното развитие на челюстите и последващия пробив на постоянните зъби. Нелекуването на кариес и последващите усложнения могат да доведат до загуба на млечен зъб в ранна възраст, оттам загуба на място за постоянен зъб и усложняване в развитието на постоянното съзъбие. Затова винаги препоръчвам на родителите да водят децата си на всеки 3-4 месеца на профилактичен преглед, тъй като кариесите при млечните зъби се развиват изключително бързо.

Д-р Стоян Бочков, стоматолог от Orthos-Dent Care

Много родители се притесняват да заведат децата си за лекуване на кариес заради необходимостта от пълна упойка при по-малките. Страшна ли е упойката?

Д-р Ненчева: При множествен усложнен кариес, при деца с придружаващи общи заболявания, затрудняващи спокойната работа на денталния лекар, както и комуникацията му с малкия пациент, в името на всичко по-горе изброено, лечението под обща упойка е най-добрият избор. Така се постигат и всички плюсове на санираното съзъбие – чистота, липса на болка, добро хранене, усмивка, липса на неприятни спомени. Странични ефекти и потенциални рискове трябва да се обсъждат за всяко конкретно дете със специализираните екипи и анестезиолозите в тях.

Д-р Бочков: Упойката не е страшна. Тя подпомага лечението да премине безболезнено за детето и по-спокойно за лекуващия го стоматолог. Не е задължително да се поставя винаги,а пълната упойка е вариант, използван в краен случай при много неспокойни деца и такива с допълнителни заболявания. Когато се прилага местна упойка, винаги се снема анамнеза от родителя, уточняват се алергии по принцип и специално към медикаменти. А ако има опасения, детето може да бъде насочено за изследване с цел да се установи наличието на реакция към някой от използваните анестетици.При прилагане на пълна упойка изследванията са дори по-задълбочени и обстойни, а самата манипулация се осъществява в присъствието на специализиран екип.

Често майките казват, че при пробива на млечните зъби децата им вдигат температура, потичат им носовете, губят апетит. Каква е връзката на пробива на зъбки и симптомите, които се появяват? Съвпадение или наистина организмът реагира?

Д-р Ненчева: Признавам си, на този въпрос не съм срещала научно обоснован отговор. Често има съвпадение на периода на пробив с настинка. Или вирус, дошъл от непрекъснатото лапане на различни предмети и недотам чисти ръчички в периода на никнене. Трудно можем да предотвратим всичко да влиза в устата на бебето в периода на пробив, когато сукателният рефлекс си отива и се замества от дъвкателния, макар и бавно.

Д-р Бочков: Процесът на пробив на зъбките при децата е съпроводен с доста симптоми, но няма пряка връзка между зъбите и сополите. Много често при децата може да се наблюдава минимално повишаване на температурата и поддържане на това състояние. По време на пробива се наблюдава възпаление на венеца,а в някои случаи дори се образува нещо като „торбичка“, изпълнена с кръв и секрет, която се пука при пробива. Дискомфортът на детето в този период съвсем разбираемо води до липса на апетит, отпадналост и раздразнение, плач уж без причина.

Един много важен въпрос от Кари: Какво прави Феята на зъбките с толкова много млечни зъбчета?

Д- р Ненчева: Мила Кари, нали знаеш, че Феята на зъбките идва нощем, когато е тъмно и всички спят. Взима зъбчето, което детето е оставило под възглавницата, и на негово място му оставя изненадка. А после излита високо високо в небето при звездите. Чувала ли си за Млечния път? Ами той се нарича „млечен“, защото е направен от млечните зъбчета, които Феята е събрала!

Ако искате да четете още полезни и интересни неща за здравето на зъбите, последвайте Orthos-Dent Care във Facebook и в Instagram.

https://www.instagram.com/p/B5aBMOfiEfL/

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*