Боуен терапия за бебета – при колики, рефлукс и други състояния

Познавам Диана Славчева от десетина години. Отличен фармацевт, тя често е нашият съветник при спешни състояния и боледувания на децата. Днес обаче искам да ви я представя в другото й амплоа – тя е акредитиран Боуен терапевт и член на Управителния съвет на Българската асоциация по Боуен терапия.

Диана Славчева, Боуен терапевт

Покрай двете деца, честото навеждане, вдигането на тежко и офисната работа пред компютър от време на време започнах да имам болки в кръста. Тя ми предложи да направим терапия, която да ми помогне. Не бях чувала нищо за Боуен и умишлено отидох, без изобщо да чета, за да не се сугестирам.

На влизане в кабинета се разминахме с майка с много малко бебенце. Казвам й „Аууу, слуша ли по време на процедурата, аз не посмях да дойда с моето бебче?“ А тя: „Процедурата беше за бебка, борим колики.“ Изненадах се. Боуен за бебета? Майката беше много доволна, похвали се, че след второто посещение е спряла капките против колики.

Оказа се, че техниката Боуен е много подходяща за справяне с различни видове дискомфорт, типични за пеленачета.

„Бебешкият“ Боуен е силен и същевременно щадящ механизъм при колики, рефлукс, запек и други стомашни разстройства, безпокойство при никнене на зъби, запушени слъзни канали и други.

След няколко процедури аз се чувствах повече от отлично. Разбира се, това не означава, че вече мога да си седя на воля прегърбена пред компютъра или да се правя на Рамбо-жонгльор с две деца и няколко торби с покупки и, видиш ли, да съм завинаги имунизирана срещу всякакви оплаквания. Не, Боуен не е магия, а наука. Реших да разкажа малко повече за тази наука чрез едно импровизирано интервю с Диана.

Боуен терапия против колики

Какво представлява Боуен терапия?

Боуен е холистична терапия, разработена през през 50-те години в Австралия от Томас Боуен. Наричат я още „мануална хомеопатия“. Техниката стимулира сетивни влакна в края на периферната нервна система, помагайки на тялото да се върне към естественото си състояние на здраве. Няма странични ефекти , поради това е подходяща за всички възрасти и състояния. Включва серия от нискоинтензивни движения, нежни докосвания и стимулации на повърхността на кожата, съпроводени със съответни паузи. При Боуен се повлиява директно причината, а не само последствията от настъпилите в тялото промени и това го прави ефективно и устойчиво решение при различни оплаквания.

Боуен терапия няма нищо общо с масаж и не включва силова манипулация. Боуен терапевтът помага съответните сигнали да преминат през мускули, сухожилия и нерви, за да активизират оздравителните функции на организма.

Как се провежда върху бебета? Стоят ли спокойно по време на процедурата?

По време на процедурата бебето може да е в скута на майка си, да лежи в количката или кошчето, дори да спи. В кабинета на Боуен терапевта бебетата обикновено се отпускат и се чувстват спокойни. А самият сеанс при бебета е доста по-кратък, с по-малко движения. При тях с едно леко движение се активизират зони, работещи в различни направления.

За какво още може да помогне Боуен?

Боуен терапия работи върху широк спектър от оплаквания. Ежедневният стрес, на който сме подложени, заседналият начин на живот и работа, шофирането в неправилна за тялото позиция неусетно ни причиняват болки, мускулна скованост, безсъние, безпричинно притеснение или сърцебиене, отоци на крайниците. В тези случаи може бързо да потърсим помощ от Боуен терапевт. Ефективно се повлияват още остри или хронични болки в коленете, глезените, кръста, врата и раменете, спортни травми, гръбначни изкривявания, плоскостъпие, кокалче на крака (халус валгус ), рефлукс, подуване от газове в червата, мигрени, чести оплаквания от цистит, нощно напикаване при деца, проблеми с простата и полова слабост при мъжете.

Хормоналният дисбаланс на повечето жлези – щитовидна, надбъбречни, панкреас, полови – е резултат от хронична умора, непълноценно хранене и невъзможност на организма да се справи със стреса. В тази насока техниката оказва незаменима помощ на тялото. При сърдечно-съдови, автоимунни и други тежки заболявания също значително се подпомага състоянието на пациента. Честите световъртежи, уморени очи, проблеми със слуха, алергии, синузити добре се повлияват след направена процедура с Боуен терапия.

Важно е да кажа, че независимо дали се насочваме към традиционната медицина, холистичен или друг метод – винаги профилактиката е най-ценна и незаменима. В кабинета на Боуен терапевта най-често идват хора, които с години са „влачили“ даден проблем, без да си обърнат внимание, докато той не се превърне в хроничен. Терапията постига чудесни резлутати в такива случаи, но защо да не си помогнем с превенция.

Боуен терапия

За какво НЕ може да помогне Боуен?

Боуен терапията не е панацея. При спешни състояния, които изискват бърза оперативна намеса, например, Боуен терапията не може да се намеси. Но пък в етапа на възстановяването може много да помогне на организма по-бързо да се справи с травмата и стреса.

Също така, не винаги дадено състояние може да се повлияе само и единствено с тази техника. Опитният терапевт може да оцени какво ще постигне и към какво друго лечение да насочи пациента. Боуен терапията не влиза в конфликт с конвенционалната медицина, а напротив – ускорява и подпомага основното лечение при редица състояния.

Терапията подходяща ли е за бременни?

Бременна жена

Да, за новородени, бебета и деца, възрастни, бременни, няма противопоказания. Заради тежестта на плода и промяната в центъра на равновесието през бременността са много често срещани проблемите на опорно-двигателния апарат, както и стомашният дискомфорт – Боуен е чудесно решение. Техниката е изключително деликатна, няма инвазивна намеса и бързо облекчава състоянието. Добър избор е за възстановяване след раждане и улеснява процеса на лактация, могат да се спестят последващи неразположения.

Всъщност не само за бремемнни, но и при проблеми със забременяването. Особено когато причината е с хормонален характер. Имах клиничен случай на жена с ендометриоза, която много добре се повлия от Боуен терапията и в момента чака първото си бебе.

След всяка процедура ми казваш „Не забравяй за пиеш вода“. Защо това е важно за тялото и особено след терапия?

Обикновено забравяме да пием достатъчно вода, да се движим, не обръщаме внимание, когато седмица или две не спим добре или се появява лека болка тук и там . Казваме „Ще мине“. Тялото компенсира – един път, два пъти – и така, докато ни се случат няколко неща „изведнъж“ и „изненадващо“. А всъщност нищо не е без причина. Обикновено човек дори и без оплаквания, след процедура с Боуен терапия се чувства тонизиран и отпочинал, усеща как напрежението го е напуснало. За улесняване на процесите, които се случват в тялото по време на терапията, то трябва да е достатъчно хидратирано, а движението възстановява по-добре баланса на мускулатурата.

Колко процедури са необходими, за да се усетят резултати?

Много зависи за какво оплакване говорим, в какво състояние идва пациентът. Боуен методите постигат изключително бърз ефект при остри или скоро настъпили състояния – травми, мускулна скованост, астматичен пристъп. При хронифицирали проблеми обикновено се изисква повече време, за да се върне тялото към баланс. При бебешки колики, например, обикновено са достатъчни два до три сеанса. Много хора усещат облекчение още след първата процедура, а след 3-4 сеанса симптомите им напълно изчезва. Няма два еднакви случая и двама еднакви пациента, но мога да разкажа за няколко реални ситуации от моята практика:

Една вечер спешно трябваше да отида при жена, родила преди месец. Навела се да вземе бебето от кошарата и не могла да се изправи. В домашни условия й направих процедура и още на сутринта нямаше болки и можеше да се изправя. След още два сеанса проблемът беше решен.

Друга пациентка дойде с болки рамото.

Не можеше да си вдигне ръката от една година, оказа се, че като цяло трудно сяда и става. Още след първата процедура можеше да си вдига ръката и нямаше болки във врата, а след 4-5 процедури подвижността на цялото тяло се възстанови.

Преди година в клиниката, където работя, млада жена ме попита дали няма начин да й помогна да не взима лекарства за сън, защото през деня се чувства отпаднала и не може да се концентрира. След един месец беше много тонизирана. Оказа се, че се е справила с депресивно състояние. Много се зарадвах на желанието й да се чувства добре.

Какво се случва след приключване на лечението при Боуен терапевта? Има ли допълнителни предписания, диети или нещо друго?

Боуен терапевтът винаги обследва предварително проблема, като се интересува не само за оплакванията, с които идва пациентът, но за начина на живот, навиците на хранене, физическата активност и емоционалното състояние. По време и след приключване на терапията задължително се дават препоръки какво човекът трябва да промени и подобри в навиците си и се проследява неговото състояние.

До края на декември 2019 г. може да заявите безплатна консултация при Диана Славчева. Научете повече на нейната Фейсбук страница.

Последвайте Фейсбук страницата на Боуен терапевта Диана Славчева, за да получавате още полезна информация, съвети и интересни предложения.

Повече за Боуен терапията може да откриете и на сайта на БАБТ.

Снимки: Иван Вандов и Pixabay.

Още полезна информация за бебета:

ЗАХРАНВАНЕ НА БЕБЕТО

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*