Албена Тодорова е автор на блога В кухнята с Бени. По професия е начален учител, като 10 години работи с ученици от 1 до 4-ти клас. През последните 13 години работи на ръководна позиция в The Body Shop, английски бранд за натурална козметика. Интересува се от историята на София, обича планината и планинските преходи. Нейно хоби и страст е кулинарията.
Рецептите на Бени може да следите и в нейните профили във Facebook и Instagram.
Наскоро тя издаде първата си електронна книга с 60 любими рецепти и 5 непубликувани. Това пъстро кулинарно съкровище може да закупите на символична цена тук.
Как стартира кулинарния си блог и защо?
Кулинарният ми блог стартира вечерта на 8 октомври 2017 г. Малкият ми син се прибра от училище и ме попита какво ще вечеряме, а аз му отговорих спагети „Болонезе“. Той ме погледна с лек укор и ме попита защо ядем толкова често едно и също. „Когато беше учителка готвеше по-разнообразно“ допълни той и аз се замислих, че всъщност рутината е превзела кухнята ми и наистина залагам на три-четири ястия, които обичат момчетата ми и дотам. Понеже бях влязла във Фейсбук, спонтанно ме осени идеята да направя страница, в която всеки ден да качвам нещо различно, което съм сготвила. Често казано, не мислих и дълго за име и така спонтанно с два-три клика се роди страницата „В кухнята с Бени“.
Откъде идва интересът ти към готвенето?
Отговорът ми ще е леко банален, но истината е, че бабите ми, майка ми и баща ми бяха изкусни кулинари и те ме научиха на вкус към храната, запалвайки желанието да стана поне толкова добра в това изкуство, колкото са те.
Кой е любимият ти кулинарен спомен от детството?
Странно е, но има един аромат, който, когато усетя, изпитвам мил спомен към детската ми градина. Той е същият като ароматът, който се носи от „Детската кухня“ в близката детска градина и който усещам, когато мина оттам.
А иначе детските ми кулинарни спомени са свързани по-скоро с провали и опитите да прикрия следите от тях ;). Първият кекс направих в 4-ти клас и спазих дословно рецептата. Там обаче беше предвидено време за изпичане 25 минути и разбира се, след като извадих печивото от фурната, то спадна и цялото ми старание отиде на вятъра. Тогава все още не знаех за пробата с клечка, а и авторът на книгата, от която гледах рецептата, не бе споменал нищо за това.
Рецептите, които споделяш, са винаги много пъстри и красиви. Коя за теб е тайната на добрата кухня?
За мен тайната на добрата кухня е да се готви с желание. Много държа на българските продукти, особено зеленчуци и плодове. Обичам българската традиционна кухня и често търся стари рецепти, особено от началото на 20-и век. За мен е много важно българското във всичките му измерения да се предава на поколенията, за да не бъде забравено. В много от случаите комбинацията на обикновени продукти ражда перфектния вкус. Разбира се, на почти всяко ястие добавям парче масло, което му придава перфектен завършек.
В днешно време със забързаното ни ежедневие е все по-трудно да се храним балансирано и здравословно. Или поне така се оправдаваме. Твоите съвети?
Моят съвет се крие в планирането и разпределянето на времето. Винаги избирам рецепти, съобразени с времето, с което разполагам в дадения ден. Често пъти подготвям някои продукти от вечерта. Моето разбиране за здравословно хранене е да се храня с домашна храна, приготвена с възможно повече домашни продукти. Не залитам в крайности, защото мисля, че организмът има нужда от разнообразно хранене. За радост, в днешно време имаме избор и съм намерила прекрасни стопани-производители, от които купувам домашни яйца, мед и плодове и зеленчуци, когато им е сезонът.
Освен страхотни рецепти, споделяш и разкази от пътувания из България. Кое е любимото ти място?
Да, много обичам да пътувам в България, но не съм посетила токова места, колкото бих искала. Мога обаче да кажа с ръка на сърцето, че най-любимото ми място до сега е село Лещен! В това райско кътче времето е спряло и се усеща духът на българите от старо време. Гледките са вълнуващи, а тишината нощем-незаменима. Там се чувствам най-близко до звездите и успявам да забравя за всичко. В Лещен имам любима „кръчма“, в която всяка приготвена храна е с тамошни продукти, произвеждани от местните хора. За вкуса, мисля че е ясно… Препоръчвам мястото на всички, които обичат уединението с природата.
Блиц въпроси
Любим филм | „Любимец 13“ с Апостол Карамитев |
Любима книга | „Зелените хълмове на Африка“ от Хемингуей |
Храната, без която не можеш? | Кисело мляко на Harmonica (зеленото) |
С какво започва денят ти? | С музика, чаша ароматно кафе и усмивка |
Любимото ти място в България? | Село Лещен |
Любима дестинация в чужбина? | Барселона |
Три вещи, без които не можеш? | Химикалка, тефтер |
Как си почиваш? | Като слушам музика и си играя със заека ми Артур |
Като дете каква искаше да станеш, когато пораснеш? | Исках да стана учителка и сбъднах тази мечта |
Сладко или солено? | Бих искала да е солено, но е сладко |
Планина или море? | Море |
Котка или куче? | Куче (имам заек) |