Бухти

От тетрадката на баба: Бухти

Никой не я е виждал как ги приготвя. Събуждаш се в събота и те вече са на масата, заобиколени от няколко вида домашни сладка и мед. Бухтите на баба са любимата закуска на нейните правнучки. Вкъщи не готвим пържени храни и от здравословна, и от практична гледна точка, но на село бухтите на баба са част от задължителната програма 🙂

СЪСТАВКИ

2 яйца

200 гр кисело мляко

Щипка сол

1 ч.л. захар

1 ч.л. сода за хляб

600 гр брашно

Около 1 л олио (за пърженето)

За гарниране: пудра захар, мед, домашни сладка, сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В купа се разбиват яйцата със захарта и солта. В съставките пише 2 яйца, но, както баба казва: „Ако имам две яйца, слагам две, ако имам само едно, слагам едно.“

Содата се разбърква в киселото мляко да шупне, след което се добавя към яйцата.

Малко по малко се добавя брашното. В началото се бърка с лъжица, а после с ръка се замесва меко тесто. Добавя се брашно, докато стане хубава топка, която не лепи. Покрива се с кърпа и се оставя да почива за около 20 минути. Тази почивка далеч не е задължителна. Баба уточнява: „Ако имам време, оставям го да почива, ако вече някой е станал, бързам да ги пържа.“ 🙂

Върху набрашнен плот тестото се разточва на кора с делебина около 1/2 см. и с нож или чаша се разрязва на формички (кръгчета с чаша или квадрати/ромбоиди с нож).

Олиото се загрява в дълбока тенджера. Бухтите се потапят по няколко, така че да не се допират една в друга. Олиото трябва да е достатъчно, за да не опират дъното на тенджерата, а да „плуват“. Пържат се от двете страни до златисто.

Готовите бухти се прехвърлят в чиния върху хартия за печене, за да се абсорбира излишната мазнина.

Гарнират се с пудра захар, мед, сладко, сирене.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*