Наричат я още “мързелива баница”, “бъркана питка”. Приготвя се лесно и бързо и е сред любимите закуски на Кари. Удобна е и при дълго пътуване, защото изстинала е още по-вкусна – прибираме няколко парчета от баничката с овесени ядки в кутия или във фолио и сме готови да посрещнем следобедния глад посредата на дълго пътуване.
За хора, които имат проблем с холестерола, вариантът на питката е само с белтъци – става страхотно.
Тази закуска е подходяща и за бебета около годинка, когато са въведени глутенът, млечните продукти и жълтък. В този случай киселото мляко задължително е пълномаслено, сиренето е изкиснато (обезсолено), а вместо цели яйца се ползва само жълтък.
Всъщност, обикновено ако правим десерт, в който се ползват само белтъци или само жълтъци, след това каквото е останало от яйцата влиза в тази рецепта. В такъв случай може леко да се намали количеството овесени ядки или да се увеличи грамажът на киселото мляко, за да не стане питката по-суха.
Съставки
200 гр фини овесени ядки
300 гр кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
200 гр зряло саламурено сирене
3 цели яйца (може да се използват и само жълтъци или само белтъци)
20 гр масло или гхи
Начин на приготвяне
- Содата се разбръква в киселото мляко и се остовя настрани да шупне.
- Яйцата се разбиват с вилица и към тях се прибавя натрошеното сирене. Както по-горе споменах, може да се ползват само жълтъци или само белтъци, като в този случай е необходимо бройката да се увеличи с 1 или пък да се намали малко количеството овесени ядки. Може да се използва краве или козе сирене, като за бебета и малки деца е добре да е предварително изкиснато, за да не е солено.
- Киселото мляко със содата се прибавя към яйчената смес и се разбърква. Маслото се разтапя и се прибавя към сместа. Изсипват се и овесените ядки и отново се разбърква добре. Ако ви се струва, че сместа е твърде рядка и разлята, може да добавите още овесени ядки. Ако пък е станала прекалено гъста, добавете още кисело мляко или още едно яйце, иначе може да стане по-суха питка.
- Докато ядките леко набъбнат, фурната се загрява на 180 C с вентилатор.
- Кръгла тавичка се застила с хартия за печене и сместа се разстила отгоре с дебелина около 1 пръст.
- Пече се 20-25 мин до зачервяване.
- Отлично се комбинира с чаша айран и пръчици краставичка.
Разгледайте и останалите ни идеи за закуска.
Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.