Когато си на гости на баба, закуската е ясна – бухти или мекици.
Има много вариации в рецептата – с прясна или суха мая, с кисело или прясно мляко… Баба обикновено се ръководи от наличностите в хладилника, а не от написаното в книгите с рецепти, но все пак ето един от найните начини да ни зарадва сутрин:
Съставки ЗА 5 ПОРЦИИ
400 гр брашно
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
20 г прясна мая
1 равна ч.л. сол
1 равна с.л. захар
1 и 1/2 ч.ч. олио
Маята се стрива със захарта и се размива с хладката вода (може да ползвате мляко вместо вода). Към нея при непрекъснато бъркане с дървена лъжица или миксер с бъркалки за тесто се прибавят солта и брашното. Полученото тесто се оставя да втаса.
Може да приготвите тестото от вечерта, да покриете с прозрачно фолио и да оставите купата да втасва в хладилника до сутринта. Алтернативата е да втаса в топла стая за 1-2 часа, докато увеличи обема си.
Олиото се загрява в дълбока тенджера на котлона. Количеството от 1 и 1/2 ч.ч. олио е ориентировъчно според размера на тенджерата – необходимо е олиото да покрива 2-3 см. над дъното на съда.
От втасалото тесто с намаслени или мокри ръце се късат топчета, които се разтеглят до оформяне на плоска питка.
След като мазнината е загряла добре, всяка мекица се пържи от двете страни за няколко минути до златисто. Ако желаете, след разстилане на тестото, може да добавите малко натрошено сирене и да затворите мекицата на калцоне преди пържене.
Изпържените мекици се поставят в чиния върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Поднасят се топли с пудра захар, сирене, домашно сладко или мед.
Още от рецептите на баба вижте тук.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.
Здравейте, бихте ли уточнили чашата с каква вместимост е?
Рецептата изглежда доста обещаваща.
Много благодаря,
Соня Кръстева
Извинявам се за закъснелия отговор!
Чашата е с вместимост 300 мл