Претцели

Меки претцели

Претцели, бретцели, гевреци, бейгъли… Тези меки колелца със златиста коричка имат много имена и също толкова вариации в рецептите. Днес ви предлагаме една рецепта, която е доказано успешна. Претцелите стават много мекички отвътре и се запазват така дори на следващия ден, а отвън са леко жилави и еластични.

Като всяко дете, Карина обожава работата с тесто. Месене, точене, оформяне, рязане… Това си е направо игра с пластилин, но бонусът е, че на финала си хапваш сладко-сладко. А тези меки претцели стават да си ги хапнеш самостоятелно или като сандвич с крема сирене и маслини, например.

Съставки ЗА 8 ПРЕТЦЕЛА

  • 550-600 гр брашно (ние ползвахме бяло)

  • 3 с.л. олио или зехтин

  • 1 с.л. сол

  • 1 с.л. захар

  • 1 пакетче (7 гр) мая на прах

  • 360 мл топла вода

  • 1 яйце (или само жълтък)

  • 1 с.л. сода за хляб

  • Морска сол за поръсване

Начин на приготвяне

  • В голяма купа се смесват водата, захарта и солта и се разбъркват. Добавя се сухата мая и се оставя за 5 мин. да почине, докато маята шупне.
  • Към водата с маята се прибавят 2 с.л. мазнина (зехтин или олио) и на части се прибавя пресятото брашно, като се бърка с лъжица. Постепенно започва да се оформя тесто. Когато бъркането с лъжица стане трудно, преминете на замесване с ръце.Тесто за претцели
  • Извадете топката тесто от купата и намажете дъното и стените с останалата 1 с.л. мазнина. После върнете обратно тестото в купата, покрийте и оставете на топло да втаса за около час, докато удвои обема си.
  • За втасването аз използвам фурната. Включва я на 40-50 градуса и след като достигне тази температура, изключвам и тогава поставям тестото вътре, като в началото даже оставям вратичката леко отворена. Купата с тесто покривам с навлажнена кърпа, за да не хване коричка. По този начин втасването при мен става за около 30 мин. Внимавайте обаче да не е прекалено топла фурната. При температура над 55-60 градуса маята “умира” и тестото не може да втаса. Или пък заради топлината втасването става много бързо и ако не реагирате, може да превтаса – бухва много, започва да мирише силно и се оформят балончета по повърхността му.
  • Втасалото тесто се изважда от купата и се разрязва на 8 равни парчета. Тесто за претцели
  • На този етап е необходимо да поставите на котлона голяма тенджера с 3 л. вода да заври. А фурната се включва да загрее на 200 градуса.
  • От парчетата тесто се оформят тънки и дълги фитилчета и се увиват във формата на претцели.Оформяне на претцели
  • В заврялата вода се изсипва 1 с.л. сода за хляб. В оригиналната рецепта количеството сода беше доста по-голямо. Първият път, когато правихме тези гевречета, спазихме оригиналната препоръка, но накрая хлябът имаше леко соден вкус. Затова препоръчвам да внимавате със содата.
  • Голяма тава се застила с хартия за печене.
  • Всяко геврече се топва във врящата със сода вода за около 30 секунди. След това с помощта на решетъчна лъжица се изважда, отцежда се и се нарежда в тавата. Във варенето е тайната на това гевречетата да останат меки отвътре.
  • Сварените претцели се намазват с разбито яйце (или само жълтък) и се поръсват с едра морска сол.Претцели
  • Пекат се в загрятата фурна около 15 минути, докато получат приятен златист загар.
Меки претцели

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*