питки със сирене

От тетрадката на баба: Питки-цветя със сирене

Тези питки са много любими на цялото семейство и всички внучки. Изчезват буквално минути, след като са извадени от фурната. Баба винаги ги приготвя, когато сме й на гости… по няколко пъти.

Съставки ЗА 12 БР.

  • 500 гр брашно

  • 1 яйце

  • 1 ч.л. сол

  • 1 пакетче суха мая (7 гр)

  • 1 ч.ч. прясно мляко

  • 1 ч.л. захар

  • 80 мл олио

  • Олио за подмазване на формичките

  • За плънката
  • 200 гр бяло саламурено сирене (натрошено)

  • 100 гр крема сирене

  • По желание: суха мащерка за плънката

  • 1 жълтък за намазване

  • По желание: Сусам или едра морска сол за поръсване

питки със сирене

Всички продукти за тестото трябва да са на стайна температура, затова извадете от хладилника яйцето и млякото поне час по-рано.

Маята се разтваря в прясното мляко заедно със захарта. Разбърква се и се оставя десетина минути да се активизира (да шупне).

питки със сирене

Брашното се пресява в широка тава, оформя се кладенче и в него се слагат солта, яйцето, олиото и шупналата мая. Замесва се меко тесто.

Тестото се разточва на дебел фитил и се разделя на 12 равни части.

Формичка за мъфини с 12 гнезда (или 12 отделни форми за мъфини) се подмазват добре с олио.

Всяка топка тесто се разточва на правоъгълник с дебелина няколко милиметра. 2/3 от дължината на правоъгълника се нарязва на ленти с дебелина около 1 см. Тези ленти леко се отлепват от плота и разреждат една от друга. Получава се нещо като ръка с пръсти.

Частта от тестото, останала ненарязана, се намазва с малко крема сирене, отгоре се наръсва с натрошено бяло сирене, по желание се добавя и малко мащерка. Всъщност с плънката може да проявите въображение – да добавите друга любима подправка, нарязани на ситно маслини или шунка, например.

След това джобчето се завива на руло, като рулото продължава и към нарязаното на ленти тесто. Така оформеното рулце се завива на кравайче. Заради нарязаното тесто се образува нещо като цвете.

Всяко тестено цвете с плънка се поставя в подмазана формичка за мъфини. Така приготвените питки се оставят на топло да втасат, като се покриват с кърпа, за да не хване тестото кора. Втасването може да отнеме около 30 минути на 50 градуса във фурната или 1 час в топла стая. Необходимо е питките да увеличат обема си, хубаво да се надигнат от формичката.

питки със сирене

Фурната се включва на 180 градуса.

Втасалите питки се намазват хубаво с жълтък, разбъркат с 1 с.л. вода.

По желание се поръсват със сусам или едра морска сол. Пекат се в загрятата фурна до готовност, около 20-30 минути. Ако се зачервят твърде бързо по време на печене, може да се наложи да ги завиете с фолио.

питки със сирене
https://www.instagram.com/p/B_y_zlCDjn6/

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*