Тези питки са много любими на цялото семейство и всички внучки. Изчезват буквално минути, след като са извадени от фурната. Баба винаги ги приготвя, когато сме й на гости… по няколко пъти.
Съставки ЗА 12 БР.
500 гр брашно
1 яйце
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая (7 гр)
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар
80 мл олио
Олио за подмазване на формичките
- За плънката
200 гр бяло саламурено сирене (натрошено)
100 гр крема сирене
По желание: суха мащерка за плънката
1 жълтък за намазване
По желание: Сусам или едра морска сол за поръсване
Всички продукти за тестото трябва да са на стайна температура, затова извадете от хладилника яйцето и млякото поне час по-рано.
Маята се разтваря в прясното мляко заедно със захарта. Разбърква се и се оставя десетина минути да се активизира (да шупне).
Брашното се пресява в широка тава, оформя се кладенче и в него се слагат солта, яйцето, олиото и шупналата мая. Замесва се меко тесто.
Тестото се разточва на дебел фитил и се разделя на 12 равни части.
Формичка за мъфини с 12 гнезда (или 12 отделни форми за мъфини) се подмазват добре с олио.
Всяка топка тесто се разточва на правоъгълник с дебелина няколко милиметра. 2/3 от дължината на правоъгълника се нарязва на ленти с дебелина около 1 см. Тези ленти леко се отлепват от плота и разреждат една от друга. Получава се нещо като ръка с пръсти.
Частта от тестото, останала ненарязана, се намазва с малко крема сирене, отгоре се наръсва с натрошено бяло сирене, по желание се добавя и малко мащерка. Всъщност с плънката може да проявите въображение – да добавите друга любима подправка, нарязани на ситно маслини или шунка, например.
След това джобчето се завива на руло, като рулото продължава и към нарязаното на ленти тесто. Така оформеното рулце се завива на кравайче. Заради нарязаното тесто се образува нещо като цвете.
Всяко тестено цвете с плънка се поставя в подмазана формичка за мъфини. Така приготвените питки се оставят на топло да втасат, като се покриват с кърпа, за да не хване тестото кора. Втасването може да отнеме около 30 минути на 50 градуса във фурната или 1 час в топла стая. Необходимо е питките да увеличат обема си, хубаво да се надигнат от формичката.
Фурната се включва на 180 градуса.
Втасалите питки се намазват хубаво с жълтък, разбъркат с 1 с.л. вода.
По желание се поръсват със сусам или едра морска сол. Пекат се в загрятата фурна до готовност, около 20-30 минути. Ако се зачервят твърде бързо по време на печене, може да се наложи да ги завиете с фолио.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.