Има доста рецепти за кекс или мъфини с тиквички в сладък вариант. На мен ми се искаше да изпробвам нещо солено, неутралният вкус на тиквичките е благодатен за подобни трансформации.
Тиквичките не се отцеждат, не се осоляват предварително – влагата в тях трябва да се запази, за да стане сочен и мек нашият хляб с тиквички.
Правих тази рецепта няколко пъти, като веднъж приготвих цяла доза за високо хлебче 10 х 20 см, после пробвах по-малка доза за по-плоска питка. Опитах и под формата на мъфини. Единият път тиквичките бяха от тъмно зелените, при следващото готвене пробвах и със светлите, които са по-разпространени у нас. Много вкусно се получава винаги и децата с удоволствие хапват хляб с тиквички за закуска.
Съставки ЗА ТАВИЧКА С РАЗМЕРИ 10 Х 20 СМ или 8 мъфина
60 гр масло
2 яйца
1 ч.л. захар
140 гр брашно (аз използвах смес от пшеничено и спелта)
1 ч.л. сода бикарбонат
8 с.л. прясно мляко
100 гр бяло сирене
1/2 средно голяма тиквичка (тъмно или светло зелена)
По желание: 50 гр шунка
Начин на приготвяне
- Тиквичката се настъргва с едро ренде с кората. Сиренето се натрошава. Яйцата се разбиват заедно със захарта с бъркалка.
- Прясното мляко се добавя към яйцето. Маслото се разтапя и се добавя също към яйчената смес.
- Фурната се загрява на 170 градуса с вентилатор. Тавичка с размери 20 х 10 см се застила с хартия за печене.
- Към яйчената смес се добавят настърганите тиквички и се разбърква добре.
- Брашното се пресява със содата и се добавя на части към сместа, като се бърка до получаване на хомогенна смес.
- В сместа се добавя и сиренето, както и шунката, ако използвате (настъргана или нарязана на ситно). Бърка се добре, така че да се получи хомогенна смес. Сместа става по-гъста, но по време на печене тиквичките ще отделят течност и ще направят хляба сочен.
- Сместа се изсипва в застланата с хартия за печене тавичка и се разпределя равномерно. Алтернативата е да се разпредели във формички за мъфини, добре намазнени или застлани с хартиени кошнички.
- Хлябът с тиквички се пече в загрятата фурна около 45-50 мин., докато получи приятен златист загар. Ако се пече под формата на мъфини, времето за печене е около 30 мин. Проверете с клечка дали вътрешността е суха, преди да извадите – в зависимост от фурната и формата печенето може да отнеме и малко повече време.
- Изважда се, оставя се да поизстине и се нарязва на филийки. Може да се гарнира със салата от чери домати, авокадо и моцарела, овкусени с песто.
Опитайте и сладкия вариант на Ябълков хляб.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.