Какво ти трябва за една бисквитена торта? Бисквити и крем, детска игра. Ако включим обаче два вида бисквити, маскарпоне и течен шоколад за разкош, получава се десерт, достоен за специални поводи. А рецептата почти изцяло може да бъде изпълнена от детски ръчичики.
Съставки
220 гр обикновени бисквити
150 гр какаови бисквити
500 гр маскарпоне
200 мл сладкарска течна сметана
3/4 ч.ч. пудра захар
Около 300 мл прясно мляко
1 ванилия
100 гр течен шоколад
Банани за гарниране
Начин на приготвяне
- Пригответе тортена форма. Най-добре бисквитена торта се реди в правоъгълна тавичка с махащи се стени. Аз обаче използвах класическа кръгла форма за торта – неудобството е необходимостта с парченца от бисквитите добре да се уплътнят всички процепи.
- Приготвяме крема. Сметаната се разбива добре, към нея се прибавят пудрата захар, маскарпонето и ванилията и отново се разбива до хомогенен крем.
- Течният шоколад леко се затопля на водна баня, за да стане съвсем течен, като сос, така че да може да се “разлива” с лъжица.
- Какаовите бисквити се смилат в блендер на ситни трохи.
- Прясното мляко изливаме в широка купа – в него ще топим обикновените бисквити за блата. Ако желаете тортата по-бързо да е готова за консумация, може леко да затоплите млякото, така че бисквитите по-бързо да омекнат от него. Не го прегрявайте обаче – бисквитите ще се разпаднат още в купата, а кремът на тортата няма да е толкова стегнат след контакта си с горещото.
- Започва реденето. Първият пласт е от обикновени бисквити – всяка се потапя за кратко в прясното мляко, след което се подреждат плътен слой (някои бисквити се чупят, за да запълнят дупките). Отгоре се разстила 1/3 от маскарпоне крема. Върху него посипваме щедро на плътен слой 1/3 от трохите от какаови бисквити. Следват поръски разтопен течен шоколад.
- Повтаряме слоевете два пъти, като финалът е какаови трохи и течен шоколад.
- Тортата се прибира в хладилник за 1 нощ, за да омекнат бисквитите. Ако сте ползвали топло мляко, необходимото време ще е по-кратко.
- На следващия ден стените на формата се махат внимателно, като може предварително с нож да се мине от вътрешната страна по ръба, за да не се получи отчупване при отлепването.
- При сервиране всяко парче торта се гарнира с резени банани.
Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате първи нови рецепти, любопитни публикации и информация за игри и промоции:
ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА ТОРТИ ВИЖТЕ ТУК
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.