Бисквитена торта с маскарпоне

Бисквитена торта с маскарпоне и течен шоколад

Какво ти трябва за една бисквитена торта? Бисквити и крем, детска игра. Ако включим обаче два вида бисквити, маскарпоне и течен шоколад за разкош, получава се десерт, достоен за специални поводи. А рецептата почти изцяло може да бъде изпълнена от детски ръчичики.

Кари и миксера

Съставки

  • 220 гр обикновени бисквити

  • 150 гр какаови бисквити

  • 500 гр маскарпоне

  • 200 мл сладкарска течна сметана

  • 3/4 ч.ч. пудра захар

  • Около 300 мл прясно мляко

  • 1 ванилия

  • 100 гр течен шоколад

  • Банани за гарниране

Начин на приготвяне

  • Пригответе тортена форма. Най-добре бисквитена торта се реди в правоъгълна тавичка с махащи се стени. Аз обаче използвах класическа кръгла форма за торта – неудобството е необходимостта с парченца от бисквитите добре да се уплътнят всички процепи.
  • Приготвяме крема. Сметаната се разбива добре, към нея се прибавят пудрата захар, маскарпонето и ванилията и отново се разбива до хомогенен крем.Маскарпоне крем
  • Течният шоколад леко се затопля на водна баня, за да стане съвсем течен, като сос, така че да може да се “разлива” с лъжица.
  • Какаовите бисквити се смилат в блендер на ситни трохи.
  • Прясното мляко изливаме в широка купа – в него ще топим обикновените бисквити за блата. Ако желаете тортата по-бързо да е готова за консумация, може леко да затоплите млякото, така че бисквитите по-бързо да омекнат от него. Не го прегрявайте обаче – бисквитите ще се разпаднат още в купата, а кремът на тортата няма да е толкова стегнат след контакта си с горещото.
  • Започва реденето. Първият пласт е от обикновени бисквити – всяка се потапя за кратко в прясното мляко, след което се подреждат плътен слой (някои бисквити се чупят, за да запълнят дупките). Отгоре се разстила 1/3 от маскарпоне крема. Върху него посипваме щедро на плътен слой 1/3 от трохите от какаови бисквити. Следват поръски разтопен течен шоколад.
    Бисквитена торта
  • Повтаряме слоевете два пъти, като финалът е какаови трохи и течен шоколад.Бисквитена торта
  • Тортата се прибира в хладилник за 1 нощ, за да омекнат бисквитите. Ако сте ползвали топло мляко, необходимото време ще е по-кратко.
  • На следващия ден стените на формата се махат внимателно, като може предварително с нож да се мине от вътрешната страна по ръба, за да не се получи отчупване при отлепването.
  • При сервиране всяко парче торта се гарнира с резени банани. Бисквитена торта

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате първи нови рецепти, любопитни публикации и информация за игри и промоции:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.


ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА ТОРТИ ВИЖТЕ ТУК

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*