Съпругът ми обича да хапва “Корни” за енергия в следобедните часове. В търсене на домашна по-здравословна алтернатива на многозърнести блокчета изпробвах няколко рецепти. Тук предлагам два варианта, като може да се експериментира и с други предпочитани ядки, семена и сушени плодове.
Слепващ агент и при двете е медът, което прави блокчетата по-ронливи от “купешките”. Също така и при двата варианта ядките и семената се запичат в сух тиган, което дава по-активен и наситен аромат на всички компоненти.
Имаше доста рецепти в различни сайтове, при които запичат блокчетата в загрята фурна след смесване на всички съставки с меда. Мед и топлинна обработка?! Моля ви, не го правете! “Сготвеният” мед губи всичките си полезни качества, загрят на над 40-50 градуса става просто захар.
ВАРИАНТ 1: СУСАМКИ С ЯДКИ И МЕД
Вкусът наистина е повече на сусамки, отколкото на многозърнесто блокче, което на мен ми харесва, но ако желаете, може да намалите количеството сусамени семена за сметка на останалите ядки.
СЪСТАВКИ
30 гр сусам
60 гр фини овесени ядки
60 гр сурови белени слънчогледови семки
60 гр сурови белени тиквени семки
60 гр сурово кашу
7-8 с.л. пчелен мед
Начин на приготвяне
- Загрейте на котлона тиган с незалепващо покритие. В него на сухо се запича сусамът, като от време на време се бърка с дървена шпатула. Щом добие приятен златист загар, се изсипва в огнеупорна купа и се оставя настрана.
- Кашуто се накълцва на парченца.
- В същия тиган на сухо се запичат овесените ядки за около 3-4 минути, като се разбърква от време на време.
- Към тях се прибавят слънчогледовите и тиквените семки и кашуто. Запичат се още 6-7 минути.
- Внимание! Тиквените семки пукат и хвърчат, докато се пекат в тигана, затова сложете похлупак и само от време на време отваряйте за разбъркване.
- Върнете в тигана и сусама за още 1 минута, след което целия микс от запечени ядки изсипете в купа.
- Докато са топли (но не горещи), добавете меда и разбъркайте добре.
- Застелете малка правоъгълна тавичка с хартия за печене и изсипете сместа. Разпределете на кора с дебелина около 1.5 см. и отгоре покрийте с втори лист хартия за печене.
- Притиснете многозърнестата кора с дървена дъска за рязане или нещо друго подходящо, така че добре да се смачка и оставете да стегне за час-два.
- Махнете хартията за печене и нарежете на правоъгълници. Блокчетата могат да се съхраняват в хладилника в затворена кутия, отделени едно от друго с хартия за печене.
ВАРИАНТ 2: БЛОКЧЕТА С ЯДКИ, СУШЕНИ ПЛОДОВЕ И ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО
Рецептата може да бъде изпълнена и само с мед, но аз харесвам комбинацията с фъстъчено масло. Сусамовият тахан също е доста подходящ – мед и тахан ми беше любимият “десерт” през бременността.
СЪСТАВКИ
50 гр фини овесени ядки
50 гр сушени плодове (аз използвах стафиди, боровинки и смокини)
50 гр сурови ядки (орехи, бадеми, кашу, лешници)
3-4 с.л. мед
1-2 с.л. фъстъчено масло или сусамов тахан
По желание: 1 ч.л. какао
Начин на приготвяне
- Загрейте тиган с незалепващо покритие на котлона и в него на сухо запечете овесените ядки за 4-5 минути, като периодично разбърквате с дървена шпатула.
- Изсипете запечените овесени ядки в огнеупорна купа.
- Накълцайте на ситно останалите ядки (орехи, кашу, бадеми, лешници). Запечете и тях в тигана, след което ги изсипете при овесените ядки.
- Накълцайте на ситно избраните сушени плодове (боровинки, стафиди, смокини, череши и др.) и ги прибавете към останалите съставки в купата. Разбъркайте добре.
- Добавете меда и фъстъченото масло/сусамовия тахан и разбъркайте хубаво. Ако желаете, към натуралното фъстъчено масло може да добавите и лъжица какао.
- Застелете малка правоъгълна тавичка с хартия за печене и изсипете сместа.
- Разстелете добре и загладете, след което покрийте отгоре също с хартия за печене и притиснете хубаво с дървена дъска.
- Поставете върху дъската нещо тежко и приберете в хладилника да стегне за час-два.
- Извадете многозърнестата кора, отлепете хартията за печене и нарежете на блокчета с предпочитания размер.
- Съхранявайте в затворена кутия на хладно, като разделите блокчетата с хартия за печене, за да не слепват, или увиете всяко в хартия, готово за грабване на път за офиса или училище.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.