Ако се чудите какво да правите всичките жълтъци, останали от рецептата за френски макарони, ето една вкусна идея.
Съставки
500 мл течна животинска сметана
100 гр кристална захар
6 жълтъка
1 ванилия
Няколко лъжици кафява захар
Начин на приготвяне
- Захарта се изсипва при сметаната в огнеупорна купа, добавя се и шушулка ванилия, разрязана на две (ако ползвате ванилова есенция, добавете я в края на т. 2).
- Сместа се загрява на котлона, без да завира, докато захарта се разтопи.
- Жълтъците се разбиват с бъркалка.
- Сметаната се прецежда (ако е ползвана шушулка ванилия) и топла (не гореща) на части се прибавя към жълтъците при непрекъснато бъркане.
- Фурната се загрява на 160 C.
- Сместа се разпределя в керамични купички. Купичките се подреждат в тава и се налива вода до 1/3 от формите.
- Брюлетата се пекат на водна баня за 40 минути, след което се изваждат от тавичката с водата исе оставят да се охладят напълно.
- Изпечените брюлета се съхраняват в хладилник до сервиране. Непосредствено преди сервиране отгоре се посипва 1 ч.л. кафява захар и се разтапя до карамелизиране с газова горелка.