Щом някоя от правнучките е на гости на баба Мария, задължително чуваме “Бабо, хайде да правим курабийки”. И баба ти Мария само това чака – вади тавата с брашното и се почва. Децата много обичат да месят и да оформят тестото в различни форми. Като игра на пластелин, само че накрая получаваш и вкусни сладки 🙂
Съставки за 3 тави КУРАБИИ
4 яйца
3 кафени чаши захар
2 кафени чаши олио
1 кафена чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
Брашно за меко тесто (около 700 гр)
Лимонова кора
1 ванилия
Кристална захар и смлени орехи за овалване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Брашното се пресява в голяма дълбока тава и се оформя кладенче посредата.
Содата се сипва в киселото мляко и се разбърква да шупне.
Яйцата и захарта се разбиват с бъркалка. Баба ги счуква направо в кладенчето, но по-правилното е предварителното леко разбиване.
Шупналото кисело мляко, разбитите яйца, олиото, ванилията и лимоновата кора се изсипват в кладенчето от брашно.
С лъжица или бъркалка се забърква сместа, докато бъркането стане трудно и сместа се сгъсти. Тогава преминавате към бъркане и омесване с ръце. Всъщност, баба от самото начало действа само с ръце.
Щом се оформи меко тесто, прехвърлете върху набрашнен плот и продължете да размесвате с ръце до оформяне на гладка топка. Добавяйте брашно, докато тестото спре да лепне по ръцете. Възможно е да трябва допълнително количество брашно, зависи от размера на яйцата и от големината на кафената чаша, с която измервате продуктите.
Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете голяма тавичка с хартия за печене.
Следва оформяне на курабийките
Първият вариант е да откъсвате по малко от тестото и да оформяте топчета колкото орех. Всяка курабийка се топва от едната страна в захар, после в смлени орехи и се подрежда (със захарта/орехите нагоре) в тавичката на отстояние около 2 см една от друга.
Вторият вариант е любимият на децата – изрязване на фигурки. Необходими са метални или пластмасови фигурки за сладки.
Разточете тестото на кора с дебелина около 1 см и оставете децата да се забавляват. Изрязаните фигурки също могат да се натопят от едната страна в захар и орехи. Остатъците от тесто около изрязаните формички могат да се разточат наново или да направите на курабийки топчета. Имайте предвид обаче, че големината и дебелината на фигурките и топчетата не е еднаква и съответно времето за печене ще е различно.
Курабийките се пекат в загрятата фурна, докато придобият приятен златист цвят. В зависимост от размера на топчетата/фигурките, това означава около 15 или 20 мин.
Още от рецептите на баба вижте тук.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.
Браво !
Благодаря много за рецептата . Това са най – вкусните курабийки, които съм яла
Много се радвам! Благодаря!