Домашни курабии

От тетрадката на баба: Курабийки

Щом някоя от правнучките е на гости на баба Мария, задължително чуваме “Бабо, хайде да правим курабийки”. И баба ти Мария само това чака – вади тавата с брашното и се почва. Децата много обичат да месят и да оформят тестото в различни форми. Като игра на пластелин, само че накрая получаваш и вкусни сладки 🙂

Съставки за 3 тави КУРАБИИ

  • 4 яйца

  • 3 кафени чаши захар

  • 2 кафени чаши олио

  • 1 кафена чаша кисело мляко

  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат

  • Брашно за меко тесто (около 700 гр)

  • Лимонова кора

  • 1 ванилия

  • Кристална захар и смлени орехи за овалване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Брашното се пресява в голяма дълбока тава и се оформя кладенче посредата.

Содата се сипва в киселото мляко и се разбърква да шупне.

Яйцата и захарта се разбиват с бъркалка. Баба ги счуква направо в кладенчето, но по-правилното е предварителното леко разбиване.

Шупналото кисело мляко, разбитите яйца, олиото, ванилията и лимоновата кора се изсипват в кладенчето от брашно.

С лъжица или бъркалка се забърква сместа, докато бъркането стане трудно и сместа се сгъсти. Тогава преминавате към бъркане и омесване с ръце. Всъщност, баба от самото начало действа само с ръце.

Щом се оформи меко тесто, прехвърлете върху набрашнен плот и продължете да размесвате с ръце до оформяне на гладка топка. Добавяйте брашно, докато тестото спре да лепне по ръцете. Възможно е да трябва допълнително количество брашно, зависи от размера на яйцата и от големината на кафената чаша, с която измервате продуктите.

Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете голяма тавичка с хартия за печене.

Следва оформяне на курабийките

Първият вариант е да откъсвате по малко от тестото и да оформяте топчета колкото орех. Всяка курабийка се топва от едната страна в захар, после в смлени орехи и се подрежда (със захарта/орехите нагоре) в тавичката на отстояние около 2 см една от друга.

Вторият вариант е любимият на децата – изрязване на фигурки. Необходими са метални или пластмасови фигурки за сладки.

Разточете тестото на кора с дебелина около 1 см и оставете децата да се забавляват. Изрязаните фигурки също могат да се натопят от едната страна в захар и орехи. Остатъците от тесто около изрязаните формички могат да се разточат наново или да направите на курабийки топчета. Имайте предвид обаче, че големината и дебелината на фигурките и топчетата не е еднаква и съответно времето за печене ще е различно.

Курабийките се пекат в загрятата фурна, докато придобият приятен златист цвят. В зависимост от размера на топчетата/фигурките, това означава около 15 или 20 мин.

Още от рецептите на баба вижте тук.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

2 Коментари

  1. Браво !
    Благодаря много за рецептата . Това са най – вкусните курабийки, които съм яла

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*