Стели, Деси и Бели отново готвят за блога на малкия готвач. След техните Орехчета с крем, днес те са ни на гости с рецепта за слепени меденки с маслен крем.
Преди време се бях сетила за тази рецепта от детството, това са най-вкусните меденки, които някога сте опитвали. Благодаря на Венцислава, че съживи този спомен ♥️.
Съставки
- За меденките
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
2 яйца
6 с.л. мед
2 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. канела
Около 500 гр бяло брашно
- За крема
125 гр краве масло (меко)
2-3 с.л. пудра захар
1 ч.ч. прясно мляко (топло)
1 ч.ч. смлени орехи
Трохите от издълбаването на меденките
- За декорация
100 гр млечен шоколад
Начин на приготвяне
- В купа разбийте яйцата (на стайна температура) със захарта.
- Добавете меда, олиото и канелата и разбъркайте добре.
- На части добавяйте брашното със содата и бъркайте добре. Щом бъркането стане трудо, се замесва тесто. Прибавяйте брашно, докато стане средно меко тесто.
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- От тестото оформете топки с големина на орех и наредете в застлана с хартия за печене тава.
- Меденките се пекат в загрятата фурна до златисто, около 10 мин.
- Готовите меденки се изваждат и докато са още топли и меки откъм сплесканата страна се издълбават с малка лъжичка. Внимавайте да не прекалите с дълбаенето и да счупите сладките. Дълбаенето трябва да се направи на още топли меденки, защото след изстиване се втвърдяват и по-лесно могат да се счупят.
- Издълбаната сърцевина от меденките се смила с блендер, ще ни трябва за крема.
- За подготовка на крема трохите от меденките се заливат с топлото мляко. Прибавят се мекото масло, пудрата захар и орехите и се бърка до получаване на хомогенна смес.
- Изстиналите издълбани меденки се пълнят с масления крем и се слепват две по две.
- Шоколадът се разтапя на водна баня на котлона. С помощта на лъжица поръсете готовите меденки с разтопен шоколад и оставете да стегне.
- Меденките се съхраняват в кутия. Добре е да престоят един ден, за да омекнат от крема.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram или се абонирайте за нашия бюлетин: