Слепени меденки

На гости: Меденки с крем

Стели, Деси и Бели отново готвят за блога на малкия готвач. След техните Орехчета с крем, днес те са ни на гости с рецепта за слепени меденки с маслен крем.

Преди време се бях сетила за тази рецепта от детството, това са най-вкусните меденки, които някога сте опитвали. Благодаря на Венцислава, че съживи този спомен ♥️.

Съставки

  • За меденките
  • 1 ч.ч. захар

  • 1 ч.ч. олио

  • 2 яйца

  • 6 с.л. мед

  • 2 ч.л. сода бикарбонат

  • 2 ч.л. канела

  • Около 500 гр бяло брашно

  • За крема
  • 125 гр краве масло (меко)

  • 2-3 с.л. пудра захар

  • 1 ч.ч. прясно мляко (топло)

  • 1 ч.ч. смлени орехи

  • Трохите от издълбаването на меденките

  • За декорация
  • 100 гр млечен шоколад

Начин на приготвяне

  • В купа разбийте яйцата (на стайна температура) със захарта.
  • Добавете меда, олиото и канелата и разбъркайте добре.
  • На части добавяйте брашното със содата и бъркайте добре.  Щом бъркането стане трудо, се замесва тесто. Прибавяйте брашно, докато стане средно меко тесто.
  • Загрейте фурната на 180 градуса.
  • От тестото оформете топки с големина на орех и наредете в застлана с хартия за печене тава.
  • Меденките се пекат в загрятата фурна до златисто, около 10 мин.Слепени меденки
  • Готовите меденки се изваждат и докато са още топли и меки откъм сплесканата страна се издълбават с малка лъжичка. Внимавайте да не прекалите с дълбаенето и да счупите сладките. Дълбаенето трябва да се направи на още топли меденки, защото след изстиване се втвърдяват и по-лесно могат да се счупят.Слепени меденки
  • Издълбаната сърцевина от меденките се смила с блендер, ще ни трябва за крема.
  • За подготовка на крема трохите от меденките се заливат с топлото мляко. Прибавят се мекото масло, пудрата захар и орехите и се бърка до получаване на хомогенна смес.
  • Изстиналите издълбани меденки се пълнят с масления крем и се слепват две по две.Слепени меденки
  • Шоколадът се разтапя на водна баня на котлона. С помощта на лъжица поръсете готовите меденки с разтопен шоколад и оставете да стегне.Слепени меденки
  • Меденките се съхраняват в кутия. Добре е да престоят един ден, за да омекнат от крема.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram или се абонирайте за нашия бюлетин:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*