Помните ли орехчетата от едно време? Любимите ми сладки от детството оживяват в уютната кухня на едно прекрасно голямо семейство. На гости сме на Венцислава и трите й дъщери Стели, Деси и Бели, които ни показаха как приготвят орехчета с млечен крем.
Венцислава е страхотен кулинар и в нейната кухня винаги мирише вкусно. А когато имаш и такива помощници, резултатът е ясен 😉.
За приготвянето на сладки орехчета е необходима специална преса. Може да е електрическа (прилича на гофретник) или от обикновените, които се загряват върху котлон, и двата варианта са на доста прилични цени. В случай че не откривате някоя забравена стара преса в бюфета на баба си, ето от тук може да си поръчате.
В рецептата по-долу орехчетата се пълнят с млечен крем с орехи. Ако желаете, може да опитате и слепване с шоколадов ганаж или пък с мармалад.
Съставки
- За орехчетата
3 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 пакетче (10 гр) амонячна сода
1 пакетче бакпулвер
Около 500 гр бяло брашно (за средно меко тесто)
- За крема
2 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. брашно
3 с.л. кристална захар
125 гр краве масло
5 с.л. пудра захар
1 ванилия
150 гр смлени орехи
Начин на приготвяне
- Приготвяне на ореховите черупки
- Яйцата (на стайна температура) се разбиват със захарта.
- Към киселото мляко се прибавя амонячната сода и се разбърква. Оставя се за няколко минути.
- Към яйчената смес се прибавят киселото мляко със содата и олиото и отново се разбива.
- На части се прибавя пресятото брашно с бакпулвера и се бърка. Щом бъркането стане трудо, се замесва тесто. Прибавя се брашно, докато стане средно меко тесто и се оформи топка.
- От тестото се откъсват малки парченца и се оформят топки с големина на лешник.
- Подготвяте пресата за орехчета. Ако е електрическа, трябва да се включи да загрее. Обикновените преси се загряват на котлона от двете страни. Гнездата се подмазва с олио с помощта на силиконова четка или салфетка.
- Във всяко гнездо на пресата се поставя топче тесто. Пресата се затваря и дръжките се притискат добре, за да се разпредели равномерно тестото, след което се отпускат, за да излезе въздухът.
- При електрическа преса орехчетата се пекат около 5 минути, не се обръщат. При обикновена преса се поставя на котлона по 2-3 минути от всяка страна. Ако котлонът ви е керамичен, внимавайте пресата да не надере плота. Орхчетата се изпичат бързо, така че наблюдавайте да не загорят. Готовите сладки имат приятен лек загар.
- Готовите орехови черупки се оставят да се охладят напълно.
- Приготвяне на крема
- Половината прясно мляко (1 ч.ч.) се поставя на котлона заедно със захарта да заври.
- В останалата 1 ч.ч. прясно мляко се разтваря брашното и се прибавя с бъркане към млякото на котлона. Бърка се, докато се сгъсти. Добавя се ванилията.
- Мекото масло се разбива с пудрата захар до пухкав крем.
- След като млечният крем поизстине, се смесва с масления, добавят се и смлените орехи и се разбърква добре до хомогенност.
- Ореховите черупки се пълнят с млечния крем и се слепват две по две. Хубаво е да престоят поне една нощ, за да поомекнат от крема.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.
За много години! Прекрасни сте! Как успявате да постигнете такава еднаквост на черупките? Аз също има елекрически уред, но станаха много различни.
Честита нова година!
Най-важното е топчетата да са с еднакъв размер и формата да е добре загряла. Никога не стават еднакви, но идеята е да се комбинират еднакви “чифтове”.
Здравейте!
Хубава майка, хубави дъщери!
Орехчетата ви изглеждат идеално гладки и равномерно изпечени. Бихте ли споделили с каква преса сте ги пекла?
Благодарим! Пресата, с която са правени тези орехчета, е електрическа и е купувана от Лидл.