Кари беше на Мастър клас. Във видео връзка по Facetime изгледа как леля й и братовчедка й направи пандишпаново руло. Чинно си записваше рецептата и после много искаше да я изпробва. Получи й се страхотно!
Сестра ми прави пандишпановото руло само със сладко, но ние ришхме да добавим и малко сметанов крем.
Съставки
- За пандишпановия блат
5 яйца
5 с.л. захар (80 гр.)
5 с.л. брашно (80 гр)
ванилия
- За плънката
100-150 гр сладко от малини или ягоди
200 гр заквасена сметана
100 мл течна сладкарска сметана (животинска, неподсладена)
60 гр пудра захар + допълнително за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Фурната се загрява на 200 градуса без вентилатор. Правоъгълната тава от фурната се застила с хартия за печене.
Яйцата (на стайна температура) се разбиват със захарта. Добавя се брашното и ванилията и се разбива до хомогенност. Сместа се изсипва в тавата на фурната (застлана с хартия за печене) и се разпределя варномерно, за да се получи тънък блат.
Пече се в загрятата фурна около 15 минути, докато приеме приятен златист загар. Продължителността на печене зависи от дебелината на блата (при по-малка тавичка, блатът ще се получи по-дебел и съответно времето за печене може да нарасне).
Готовият блат се оставя да изстине напълно заедно с хартията за печене.
През това време приготвяме крема. Течната сметана се разбива с миксер до мек крем. Прибавя се пудрата захар и отново се разбива, докато добие гъстотата на плътен крем. Прибавя се и заквасената сметана, разбива се до хомогенност.
Изстиналото пандишпаново руло се обръща върху топла кърпа, след което хартията се отлепва. Намазва се равномерно с крема и малиновото сладко и внимателно се завива на руло откъм късия край, помагайки си с кърпата.
Рулото се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника да стегне.
Сервира се върху поднос, поръсено с пудра захар. Може да отрежете краищата за по-красива визия.
Алтернативата при поднасянето на пандишпаново руло е да го намажете само със сладкото, а след това при сервиране всяко парче да гарнирате с лъжица от приготвения крем.
Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.