Когато купя пакет точени кори, с половината от него приготвяме баница със сирене, останалата част хубаво увивам във фолио, за да не изсъхне, и в някой от следващите дни се залавяме да приготвим баница с локум.
С тази плънка човек може да се заиграе. Вместо орехи поняко слагам лешници, добавям тахан халва или пък някакво домашно сладко, забравено в хладилника.
Кари не харесва баница с локум, но пък много обича да ми помага с разпределянето на плънката. И е много доволна, че ще има сладолед на масата 🙂
Тази рецепта е със сиропиране, което спокойно може да се пропусне, ако планирате да хапвате баничката още в същия ден. Ако обаче ще постои и за следващите дни, поне малко сироп е добре дошъл, защото иначе става твърдичка. Съхранена в хладилника, готовата баница с локум може да се хапва още 4-5 дни (ако остане).
Съставки
8 листа точени кори
- За плънката
2 яйца
1/4 ч.ч. бяло брашно
1/4 ч.ч. олио
1 бакпулвер
1/4 ч.ч. кристална захар
1 кутия локум по избор
1/2 ч.ч. орехи, нарязани на ситно
- За сиропа
1/2 ч.ч. сахар
1 ванилия или друг аромат по избор
1/2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне
- Яйцата се разбиват с бъркалка, към тях се прибавят захарта, олиото, брашното и бакпулвера. Бърка се до хомогенна смес.
- Локумът се нарязва на малки парченца, орехите се накълцват на ситно.
- Включвате фурната на 180 C с вентилатор. Подмазвате правоъгълна тавичка.
- Взима се един лист от точените кори. Намазва се добре с яйчената смес. Тя е доста гъста и лепкава и при разстилането трябва да внимавате да не разкъсате тънката кора. Така че по-добре да поставяте по малко с лъжица в отделните части на кората, вместо да размазвате и притискате. Дори и да не се разпредели равномерно, при завиването на рулото всичко ще си дойде на мястото.
- Върху намазаната кора се поставя втора. От едната страна на късия й край се разпределят част от ядките и локума. Така оформените кори с плънка се завиват на руло откъм късата страна и се подреждат в правоъгълна тавичка.
- Пече се около 25 мин. – или докато баницата добие златист загар. Изважда се и се оставя да се охлади.
- Сиропът. Захарта, водата и ванилията се поставят на котлона. Щом водата заври и захарта се разтопи напълно, сиропът е готов. Последният път приготвих тази рецепта с локум роза, та и в сиропа капнах няколко капки аромат роза.
- Изстиналата баница се залива с горещ сироп и се оставя за няколко часа да „поеме“. Ако предпочитате по-сочен десерт (повече приличащ на баклава), може да увеличите количеството на сиропа. Или обратното – да разлеете по-малко само за сочност.
- Сервира се с ванилов сладолед.
Вижте и останалите ни рецепти за сладка или солена баница.
Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.