Баница с локум

Сочна баница с локум

Когато купя пакет точени кори, с половината от него приготвяме баница със сирене, останалата част хубаво увивам във фолио, за да не изсъхне, и в някой от следващите дни се залавяме да приготвим баница с локум.

С тази плънка човек може да се заиграе. Вместо орехи поняко слагам лешници, добавям тахан халва или пък някакво домашно сладко, забравено в хладилника.

Кари не харесва баница с локум, но пък много обича да ми помага с разпределянето на плънката. И е много доволна, че ще има сладолед на масата 🙂

Тази рецепта е със сиропиране, което спокойно може да се пропусне, ако планирате да хапвате баничката още в същия ден. Ако обаче ще постои и за следващите дни, поне малко сироп е добре дошъл, защото иначе става твърдичка. Съхранена в хладилника, готовата баница с локум може да се хапва още 4-5 дни (ако остане).

Съставки

  • 8 листа точени кори

  • За плънката
  • 2 яйца

  • 1/4 ч.ч. бяло брашно

  • 1/4 ч.ч. олио

  • 1 бакпулвер

  • 1/4 ч.ч. кристална захар

  • 1 кутия локум по избор

  • 1/2 ч.ч. орехи, нарязани на ситно

  • За сиропа
  • 1/2 ч.ч. сахар

  • 1 ванилия или друг аромат по избор

  • 1/2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне

  • Яйцата се разбиват с бъркалка, към тях се прибавят захарта, олиото, брашното и бакпулвера. Бърка се до хомогенна смес.
  • Локумът се нарязва на малки парченца, орехите се накълцват на ситно.
  • Включвате фурната на 180 C с вентилатор. Подмазвате правоъгълна тавичка.
  • Взима се един лист от точените кори. Намазва се добре с яйчената смес. Тя е доста гъста и лепкава и при разстилането трябва да внимавате да не разкъсате тънката кора. Така че по-добре да поставяте по малко с лъжица в отделните части на кората, вместо да размазвате и притискате. Дори и да не се разпредели равномерно, при завиването на рулото всичко ще си дойде на мястото.
  • Върху намазаната кора се поставя втора. От едната страна на късия й край се разпределят част от ядките и локума. Така оформените кори с плънка се завиват на руло откъм късата страна и се подреждат в правоъгълна тавичка.
  • Пече се около 25 мин. – или докато баницата добие златист загар. Изважда се и се оставя да се охлади.
  • Сиропът. Захарта, водата и ванилията се поставят на котлона. Щом водата заври и захарта се разтопи напълно, сиропът е готов. Последният път приготвих тази рецепта с локум роза, та и в сиропа капнах няколко капки аромат роза.
  • Изстиналата баница се залива с горещ сироп и се оставя за няколко часа да “поеме”. Ако предпочитате по-сочен десерт (повече приличащ на баклава), може да увеличите количеството на сиропа. Или обратното – да разлеете по-малко само за сочност.
  • Сервира се с ванилов сладолед.

Вижте и останалите ни рецепти за сладка или солена баница.

Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*